Gospa od Skrpjela Perast, Boka Kotorska

Gospa od Skrpjela

Osam milja istočno od Herceg Novog nalazi se crkva na malom ostrvu naspram grada Perasta. To ostrvo se naziva Gospa od Škrpjela. Ovo neobično malo ostrvo, nastalo je kao rezultat vekovnog preplitanja legende i tradicije, uz svesrdnu pomoć žitelja Perasta i drugih gradova Boke.


Legenda kaže da su 1452. godine, mornari, na steni u sred mora, našli ikonu Bogorodice sa detetom, pa je od tog dana, 22. jula, nastala tradicija da pomorci, po povratku sa uspešne plovidbe, polažu ovde kamenje. Tako je tokom vekova od male stene nastajalo ovo, ljudskom rukom pravljeno ostrvo.


Njegove osnove u dubinama zaliva kriju i stotine isluženih potopljenih jedrenjaka, koji su napunjeni kamenjem, kako bi ostrvo i dalje stajalo nad vodom. Prva građevina na ostrvu je bila crkva Srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1452. godine, da bi je 1632. preuzeli rimokatolici, odkad joj datira i današnji izgled. Crkva sadrži veliki broj umetničkih dela čuvenog kotorskog slikara Tripa Kokolje, kao i ikonu Gospa od Škrpjela, koju je 1452. napravio Lovro Dobričević.


Posetioci ove crkve mogu videti i nesvakidašnju tapiseriju, koju je tokom 25 godina pravila Jacinta Kunić-Mijović, čekajući dragog da se vrati sa mora i u koju je utkala i delove svoje kose, zlatne u mladosti i srebrne u starosti.

Tags: crkva na ostrvu