Destinacije ::

Ulcinjskoj oblasti je priroda dala sve, jedno od nejlepših mesta na Mediteranu, čarobno mesto duge istorije, turistički raj koji se nalazi na krajnjem jugu Crne Gore. Nalazi se izmedju basena Jadranskog mora i Skadarskog jezera i leži na ivici subtropske zone Evropskog Mediterana i ima jadransku varijantu mediteranske klime i subtropske vegetacije.

Ulcinjska oblast je jedna od najsunčanijih na Mediteranu. Prosečno dnevno sijanje sunca iznosi 9,6 sati, tako da grad Ulcinj s pravom nosi naziv “Grad sunca”. Ovi pozitivni efekti insolacije mogu se upotrebiti u zdravstvene svrhe i za rekreaciju tokom cele godine.

Blaga mediteranska klima, visoka temperatura vode od maja do oktobra faktori su koji utiču da  sezona kupanja traje i po šest meseci. Profesor Notha, direktor Instituta za Tropskebolesti u Hamburgu je za ovu prelepu regiju rekao: ”Nikada u svom životu nisam video mesto koje ima više zvezda nego ovde u Ulcinju. Korist ovog područja za ljudski organizam je ogromna .” Zbog svega navedenog,Ulcinj je proglasen klimatsko zdravstvenim odmaralištem.

 Grad Ulcinj

Najveći grad ove oblčasti je Ulcinj. To je najjužniji grad na crnogorskom primorju, a po mnogo čemu ima razloga da u svom nazivu nosi epitet poseban. Grad je još od davnina poznat jer su se na njegovom području nebrojeno puta smenjivale kulture i narodi, a svi bi oni za sobom ostavljali neizbrisiv pečat ovom drevnom gradu, pecat koji se i danas vidi i oseća.

Ipak Ulcinj je danas najpoznatiji kao turistička destinacija koja svojim posetiocima nudi jedinstvenu ponudu u obliku pasivnog i aktivnog turizma. Nezavisno od toga da li samo želite da leškarite na nekoj od mnogobrojnih ulcinjskih plaža, đuskate u nekom od popularnih diskoteka, šetate stazama stoletnjih borova ili želite da se bavite nekim od sportova na vodi poput Wind Surfa i Kitinga Ulcinj je grad koji vam to može pružiti.

Ulcinj i ulcinjane najbolje ćete upoznati samim boravkom u njemu. Shvatićete da je izreka: “Ko jendom dođe u Ulcinj uvek će se vraćati njemu” zaista velika istina. Ovo je grad pun različitih kultura i sadrzaja, grad u kome se možete lepo provesti, odmoriti i mnogo toga doživeti i videti.

Plaže

Oblast Ulcinj poseduje veliki broj plaža koje se prostiru na više od 25 km obale. Većina plaža su stenovite međutim Ulcinj je nadaleko poznat po dvije peščane, i to Maloj gradskoj plaži i Velikoj peščanoj plaži.

Mala plaža se nalazi u samom centru grada Ulcinj i dugačka je skoro 400metara. Od Male plaže prema istoku, u dužini od dva kilometra pruža se Borova šuma, prekrasno šetalište u urbanom centru grada.

Osim što je oplemenila čitav ovaj prostor, Borova šuma ima izvanrednu zdrastveno-rekreativnu i estetsko-dekorativnu funkciju. Na tom prelepom području se nalazi znamenita „Ženska plaža“ sa svojim sumpornim izvorima, koji su pravi eliksir za nerotkinje.

Mala Plaža

Ženska plaza je predivna mala uvala, koja se nalazi u neposrednoj blizini centra grada i godinama je poznata kao plaža koja blagotvorno deluje na žensku plodnost. Lekari iz cele bivše Jugoslavije su preporučivali deci koja su imala problema sa astmom da izjutra šetaju Borovom šumom i da grlo ispiraju morskom vodom. Zato je tu u osvit zore leti pravi korzo.

Ženska plaža

Velika plaža koju mnogi turisti nazivaju i mediteranskom Copacabanom pleni svojom veličinom od koje zastaje dah. Prostire se na preko 13 kilometara obale. Prostire se od rta Đerane do ušća reke Bojane u Jadransko more. Pesak Velike plaže ima blagotvorno dejstvo i odličan je u lečenju reumatične bolesti.

Velika plaža

Valdanos jedno je od mesta koje prosto morate posetiti tokom boravka u Ulcinju. To je ušuškana uvala koja se nalazi između poznatih ulcinjskih maslinjaka i odiše mirom i tišinom po kojima je i dobila ime.

Valdanos

Reka Bojana i ostrvo Ada, na njenom ušću odišu posebnom atmosferom koju je tako teško opisati i koja se jednostavno mora doživeti. Ada je poznato nudističko naselje mada mnogi posetioci Ulcinja biraju obale reke Bojane i blizunu Ade za trenutke odmora, zbog specificne atmosfere koja vas barem za trenutak odvojiti od ostatka sveta.

Ada Bojana

Istorija oblasti

Ulcinj , pored  raskošne prirode, lepih plaža, blage klime, vegetacije, ima bogato istorijsko nasledje iz različitih perioda istorije.

Na teritoriji današnjeg Ulcinja boravili su drevni Iliri koji su svoj trag ostavili u blizini Zoganjskog jezera dok su Kolhiđani ti koji su osnovali sam grad u V veku p.n.e. i dali mu ime Kolhinijum. Zlatno doba grada počinje oko 163. godine p.n.e kada Ulcinj, tadašnji Colchinijum, od Olcinijatas-a drevnog plemena Ilira grad Ulcinj preuzimaju Rimljani i daju mu novo ime Olcinijum. Za vreme njihove vladavine Ulcinj dobija status grada sa naročitim privilegijama (Pida civijum romanorum) a kasnije i grada sa samostalnim statusom (Municipia).

Sem za daleko poznate ulcinjske gusare bedemi starog ulcinjskog grada bili su utočište i povremene rezidencije mnogih slavnih istorijskih ličnost, počev od vizantijskog cara Jusninijana koji je obnovio i ponovo ustoličio grad posle dugih i teških ratova, pa sve do Nemanjića, Balšića i Turaka koji su grad obnavljali ali i širili.

Do Ulcinja su stigli i Mongoli koji su zbog nemogućnosti da ga osvoje razorili susedni grad Svac na obali Saskog jezera, grad koji je bio poznat po tome što je imao 365 crkvi. Verovatno jedna od najpoznatijih ličnosti koja je boravila u Ulcinju je Sabbatai Zevi samoproklamovani mesija i reformator Talmuda, rođen u Smirni, a umro u Ulcinju 30. septembra 1676. pod imenom Mahmed Efendija.

Smeštaji - Oblast Ulcinj
Rent-A-Car - Oblast UlcinjIzleti/Ekskurzije - Oblast Ulcinj

Gradovi