Destinacije ::

Oblast glavnog grada Crne Gore – Podgorice centar je i raskrsnica zabave i odmora. Do planina i mora ima oko sat vožnje, a do Skadarskog jezera svega pola sata. Pod gradskim mostovima teče čak šest reka (Morača, Ribnica, Zeta, Sitnica, Mareža i Cijevna). Skadarsko jezero, blizina mora, nadmorska visina, reljef, geografska širina, uslovili su različitu makro i mikro klimu na području podgoričke kotline.

Skadarsko jezero

Ono što je svakako odlična stvar za Podgoricu, to je blizina nacionalnog parka Skadarsko jezero. Na samo 20 minuta od glavnog grada Crne Gore, na površini od 400km², prostire se najveće jezero na Balkanskom poluostrvu. Ime je dobilo po albanskom gradu koji se zove Skadar, što nije toliko neobično, jer se jezero prostire na granici Alabanije i Crne Gore, gde ipak, veći deo pripada Crnoj Gori.

Osim po površini, Skadarsko jezero jeste i najveće ribolovno područje na Balkanskom poluostrvu, sa preko 35 vrsta riba, a predstavlja čak i najveći ptičiji rezervat Evrope. Ukoliko ste u prilici da obiđete Skadarsko jezero, nemojte to propustiti, zaljubićete se u ovu prirodnu lepotu.

Kanjon reke Morače

Nedaleko od Podgorice nalazi se jedan od najlepših kanjona Crne Gore. Kanjon pravi reka Morača, koja inače predstavlja jedan od simbola Podgorice. Morača teče od severa ka jugu zemlje i na kraju uliva se u Skadarsko jezero. Izvire ispod planine Rzač i njen tok iznosi 113 km.

Kanjon se nalazi severno od Podgorice i karakterističan je po strmim padinama, koje su ispresecane dubokim klisurama i kanjonima. Najveća pritoka Morače jeste Zeta i nakon njihovog spajanja Morača ulazi u Zetsku dolinu, odakle teče do kraja svog toka.

Vezirov most

Ono što je bilo karakteristično za Moraču to je Vezirov most, koji je nekada predstavljao jedini podgorički most. Ovaj most je kompletno renoviran nakon drugog svetskog rata, nakon čega mu je promenjeno ime u Đurovićev most. To je nekada bio lučni kameni most, na čijim krajevima su se nalazile stražarske kule koje su čuvale ulaz u Podgoricu od neželjenih gostiju. Tvrdi se da je ovaj most izgradio Mehmed-paša Sokolović u XVI veku.

Manastir Morača

Na desnoj obali reke Morače, na jednom proširenom delu kanjona nalazi se srpski pravoslavni manastir koji se, takođe zove Morača. Manastir Morača podignut je 1252. godine od strane kneza Stefana Nemanjića (sin Vukana Nemanjića, unuk Stefana Nemanje). Tokom prve polovine XVI veka Turci su opustošili manastir i teško ga oštetili, čak su odneli i limeni krov. Do obnove manastira došlo je tek nekih 70 godina, a veliki deo fresaka je u međuvremenu oštećen.

Sam kompleks manastira sastoji se od crkve koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, zatim crkve posvećene Svetom Nikoli i konaka za smeštaj putnika i gostiju. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno idite u posetu, jer ćete garantovano biti fascinirani, kako zbog arhitekture u romaničkom stilu, tako iz zbog očuvane freske iz XIII veka, koja u 11 kompozicija predstavlja život svetog proroka Ilije. Sveti Ilija je u mnogim slovenskim zemljama poznat kao vrhovni slovenski Bog oluje, grmljavine i gromova – Sveti Ilija Gromovnik, koji se vozi kroz raj u kočijama i upravlja kišom i snegom. Freska proroka Ilije, kome doleće crni gavran, noseći u kljunu komad hleba, ogladnelom isposniku, predstavlja scenu iz Starog zaveta Svetog Pisma. Ispod samog manastira, iz planine izvire vodopad Svetigora, tako da ukoliko svratite, slobobodno prošetajte do obližnjeg vidikovca kako biste uživali u ovom neverovatnom prizoru.

Na obodu podgoričke opštine Skadarskog jezera, smešteno je malo ribarsko naselje Vranjina, slikovito i veoma karakteristično mesto, u poređenju najsličnije Veneciji. Ono što je pre oko jednog veka bilo samo malo mesto, danas je živopisan kutak na čijim se vrhu nalazi stara škola i velelepan pogled koji seže kilometrima unaokolo ka Žabljaku Crnojevića i drugim ostrvima i tvrđavama na jezeru. Inače, Vranjina je jedino mestašce u Crnoj Gori čiji stanovnici ne plaćaju porez na zemlju, jer je praktično i nemaju. Stanovnici Vranjine bave se uglavnom ribolovom.

Manastir Vranjina

Na istočnoj padini poluostrva Vranjina 1233. godine u vreme Nemanjića i prvog zetskog episkopa Ilariona podignut je manastir Vranjina, posvećen Svetom Nikoli. Više puta je stradao u turskim napadima, da bi 1862. godine bio potpuno srušen. Od srednjevekovnog kompleksa nema nažalost arhitektonskih ostataka. Starom manastiru pripadala su tri zvona, svojevremeno pronađena zakopana ispred crkve. Livena su u Veneciji u XIV i XV veku. Danas se čuvaju u Cetinjskom manastiru. Godine 1886. knjaz Nikola obnavlja ovaj manastir. Za podizanje konaka veže se knjaževa zamisao da svoje brojne kćerke, ako se ne udaju, zamonaši u ovom manastiru. Prostrana zgrada konaka izgorela je u požaru i do danas je u lošem stanju. Og 1998. godine manastir je u procesu obnove.

Manastir Dajbabe

Manastir Dajbabe je još jedan pravoslavni manastir u blizini Podgorice. Neobičnog je položaja i unutrašnjeg rasporeda. Nalazi se na brdu Dajbabska gora i izuzetno je interesantan, jer je smešten unutar pećine u vidu krsta. Osnovan je 1897. godine, a prema predanju manastir je podignut na osnovu čudesnog viđenja koje je imao čobanin Petko (kasnije jeromonah Platon).

Smeštaji - Oblast Podgorica
Rent-A-Car - Oblast PodgoricaIzleti/Ekskurzije - Oblast Podgorica

Gradovi