Destinacije ::

Širok pojas planinskog zaleđa Crne Gore, od Bokokotorskog zaliva na zapadu, Nikšića na Severu, Danilovgrada na istoku, Podgorice i Skadarskog jezera na jugu, sve do Žabljaka i Bara smatra se širom oblašću najponosnijeg crnogorskog grada: Cetinja. Ova oblast, kao i grad ime duguje prastaroj reči “kaito”, koja je u govoru praslovenskih stanovnika ove oblasti značilo “šuma” ili “drvo”. I danas veličanstvene četinarske šume daju kontrast kamenitoj obali Crne Gore – i baš je zbog ovih šuma i sama Crna Gora dobila svoje ime.

Cetinje je istorijsko jezgro Crne Gore

Ova oblast sa gradom Cetinjem istorijsko je jezgro Crne Gore, koje se uspešno branilo nepristupačnim terenom, oštrom klimom i divljom, negostoljubivom prirodom. Danas je veliko kraško polje podno Lovćena dom jedinstvenog grada-muzeja, sama planina sa svojom okolinom i glasovitim Ivanovim Koritima – nacionalni park prirode, a vino rakija, njeguški sir i pršut razlog da se “osvajaju” raštrkana, šarmantna sela čija imena nose prizvuk epske poezije – Štitari, Meterizi, Bokovo…

Cetinje jedan od evropskih gradova sa najvećom prosečnom količinom padavina

Na području cetinjske oblasti nalazi se čak 102 ovakva sela, koja retko premašuju stotinak stanovinika, a brojeći i same Cetinjane, ovde ima tek nešto više od 16.500 stanovnika. Regiju odlikuje umereno kontinentalna klima, sa malo mediteranskih odlika uprkos bilizini toplog Jadrana. Sa prosečnom nadmorskom visinom od preko 600 metara, leta su topla i sušna, zime hladne i duge, a kratka, kišovita proleća i jeseni donose toliko padavina da je Cetinje jedan od evropskih gradova sa najvećom prosečnom količinom padavina.

Kratka istorija Cetinja

Interesantno je i to da uprkos ovolikim padavinama, samo Cetinje više nema svoju reku. Reka Cetina nekada je vrludala ovim širokim kraškim poljem, da bi krajem XVIII veka jednostavno presušila. Već krajem XIV veka spominje se Cetinjsko polje, i u njemu se nalazilo malo selo, ne tako različito od ovih današnjih rasutih po crnogorskim kršima: maleno Cetinje.

Zna se da je oko 1450. godine podignuta pravoslavna crkva, dok se podizanje današnjeg grada vezuje za XV vek i još jedno veliko, i iz narodne tradicije poznato ime: Ivana Crnojevića. Ovaj veliki zetski vladar, izgubivši u borbama sa Turcima svoju prestonicu na Žabljaku, odlučuje se na težak i očajnički plan da sačuva svoju nezavsinost: preseliće se u najnepristupačniji kraj zemlje: kraško polje u krilu visokog Lovćena.

Godine 1482. ovde je podigao sebi dvor, a potom i manastir Svete Bogorodice, koji će postati sedište Zetske mitropolije. Neprestane borbe sa Turcima obeležavaju dug period istorije ovog kraja i čitave Crne Gore, i ostao je opisan u delima velikog crnogorskog vladara i vladike, Petra II Petrovića Njegoša, čija rezidencija, poznatu kao “Biljarda” danas čini samo srce ovog istorijskog grada-muzeja. Cetinje je proglašeno muzejem na otvorenom i zbog svoje jedinstvene arhitekture, crkava i manastira, čak sedam muzeja koji čuvaju kulturno i istorijsko nasleđe Crne Gore i u kojima možete videti političku, vojnu, kulturnu prošlost.

Grad Cetinje

Cetinje je i danas kulturno i obrazovno središte Crne Gore, i ne čudi što mu je vraćen status prestonice – iako je administrativni glavni grad Podgorica, Cetinje ostaje jedan od najznačajnijh centara i čuvar i pokretač kulture i obrazovanja.

Planina Lovćen

Čitavu oblast Cetinje obeležava zeleni Lovćen, sa najvišim vrhom Štirovnikom na 1,749 metara nadmorske visine. Daleko poznatiji je, svakako – Jezerski vrh, na kome se nalazi Njegošev mauzolej, na visini od 1657. metara. Veliki deo ovog planinskom masiva zaštićen je kao nacionalni park, i ovde je svoj dom pronašlo čak 1158 vrsta biljaka, od kojih čak četiri nećete naći nigde drugde na svetu.

Iako vrlo nepristupačna, ova planina pravi je raj za sve poklonike prirode, i bilo koja šetnja – a do Lovćena možete stići iz svih pravaca, i iz svih pravaca ćete pronaći obeležene pešačke i biciklističke staze do Jezerskog vrha – pruža neverovatne vidike od kojih zastaje dah. Kud god pogledate, doživećete nešto sasvim neponovljivo, od zelenkastih voda Skadarskog jezera, surih litica prošaranih grmljem ako pogledate ka Nikšiću i Danilovgradu, pa sve do beskrajnog plavetnila Jadrana.

Na Lovćenu se nalazi mnoštvo vidikovaca

Vidikovaca ima mnogo – od Štirovnika i Jezerskog vrha, preko Ivanovih Korita, Krstaca do starih austrijskih cesta, kotorskih serpentina, Lovćen je ispresecan mnogim stazama, drumovima i putevima, te se sve češće govori o svojevrsnom graditeljskom fenomenu. Najveličanstveniji prizor je svakako Boka Kotorska, i tek sa obronaka Lovćena možete zaista shvatatiti zašto je “nevesta Jadrana”.

Često se kaže da je najbolji način da doživite Lovćen, ako se ka njemu zaputite od Kotora. Stari karavanski put i čuvene lovćenske serpentine su od posebnog graditeljskog i ambijentalnog značaja, i penjući se ovuda možete uživati u neponovljivim prizorima. Ovaj krivudavi put dovešće vas pravo u kulturno i istorijsko srce Lovćena – oblast Njeguša i Ivanova Korita. Ovde je skoncetrisano ukupno graditeljsko nasleđe ovih prostora – memorijalni kompleksi, sakralna i profana seoska arhitektura, ali i tehnički objekti.

Selo Erakovići – Rodno mesto čuvenog Njegoša

U zaseoku Erakovići nalaze se memorijalne kuće crnogorskih vladara dinastije Petrović, kao i rodna kuća samog Njegoša. Podignuta je 1779. godine, i više puta je obnavljana; jednostavna, izdužena građevina 1973. godine pretvorena je u muzej posvećen ovom velikom vladici i pesniku.

Kuća knjaza Nikole Petrovića

U istom dvorištu je smešten i “Palac”, kuća knjaza Nikole Petrovića, poslednjeg knjaza i kralja Crne Gore. Ova spratna građevina jedna je od najbolje zidanih kamenih kuća u čitavom Njeguškom polju, a podigao ju je Mirko Petrović, knjažev otac, u prvoj polovini XIX veka. U neposrednoj blizini, iznad puta, nalaze se ostaci kuće Toma Petrovića, koju je sam Njegoš svome ocu podigao 1836. godine, a služila je i za svečane prijeme gostiju koje je vladika dovodio u svoje rodno selo.

Sakralnu arhitekturu simbolišu skromne seoske crkve

Sakralnu arhitekturu simbolišu skromne seoske crkve, veoma svedene u svom liku, kojih je do polovine XIX veka bilo čak 17 na ovom području. Zidane su u duhu narodnog graditeljstva, jednobrodne u osnovi, sa visokim zvonicima, a za neke se veruje da su nastale čak u XV veku. Ovde ćete moći da vidite i mnoge primere profane, seoske arhitekture, koju odlikuju kamene kuće sa konobama, pojate, guvna, ublovi i suvosmeđe, pa je izlet na Lovćen istovremeno i izlet u istoriju.

U registru zaštićenih spomenika ove oblasti naći ćete sam Mauzolej kao spomenik od prvorazrednog značaja, rodne kuće u Erakovićima, Preobraženjsku crkvu na Ivanovim koritima, a vredi obići i crkvu Uspenja Bogorodice u Raićevićima, manastir u blizini sela Pobori, kao i najstarije njeguške crkve.

Kolektor za vodu u Koritniku – Fascinantan ostatak tehnološke istorije

Poklonicima vojne istorije od posebnog značaj mogu biti infrastrukturni objekti i fortifikacije iz perioda austrougarske vlasti, kolektor za vodu u Koritniku, koji je zasita fascinantan ostatak tehnološke istorije, i vojna utvrđenja na padinama Lovćena.

Njegošev mauzolej

Krunu ove planine i njen najmonumentalniji spomenik svakako čini – Njegošev mauzolej. Nalazi se na mestu koje je veliki crnogorski vladika Petar II Petrović Njegoš još za života (1813 – 1851.) odabrao kao mesto svog večnog počinka. Njegoš je bio svetovni i duhovni vladar Crne Gore, jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa. Najpoznatiji po epskom delu “Gorski vijenac”, koje se smatra jednim od najznačajnijih dela južnoslovenske književnosti, manje je poznato da je on bio zakonodavac i utemeljivač centralizovane Crne Gore, borac za oslobođenje i ujedinjenje svih Crnogoraca i Srba.

Sahranjen je, prema svojoj želji, u malenoj kapeli koju su Austrougari srušili tokom I svetskog rata, a njegovi posmrtni ostaci preneti u Cetinjski manastir. Kapela je obnovljena 1925. godine, a 1974, ova kapela je zamenjena monumetalnim mauzolejem. Za izradu ovog velikog projekta anagažovan je čuveni vajar Ivan Meštrović, ali je kontroverza oko njegovog podizanja bila javno propraćena raznim argumentima protiv – od toga da je ovakav mauzolej u suprotnosti sa željama samog Njegoša, do toga da sam Meštrović nikada nije bio na Lovćenu.

Uprkos svim polemikama, gradnja je započeta 1970. godine, i ovaj monumentalni kompleks prostire se čitavim Jezerskim vrhom. Obuhvata prilaz samom usponu do tunela kroz koji će vas provesti čak 461 stepenica, da biste izašli na impresivni plato. Ovo je predvorje mauzoleja sa impresivnim vidikovcem sa koga možete sagledati najveći deo Crne Gore.

Anasambl umetničkih dela sačinjava veliki atrijum na čijem je središtu bunar težak čitave 4 tone, portici sa obe strane i dve karijatide koje predstavljaju Crnogorke u narodnim nošnjama, klesane u crnom mermeru. Ove Crnogorke pravo su remek delo monumetalnog vajarstva – visoke preko 4,5 metra, i teške oko 8 tona.

Najimpresivniji deo je svakako sama kripta. Izvedena u tamno zelenom mermeru sa šest bočnih i jednom centralnom nišom, a sa visine od 9 metara presijava se svod prekriven mozaikom sastavljenim od oko 200 hiljada pozlaćenih pločica. Granitna figura Petra II Petrovića Njegoša dominira centralnom nišom, a u samom pročelju je mermerni sarkofag sa posmrtnim ostacima velikog pesnika. Na nadgrobnoj ploči isklesani su u reljefu crnogorski grb i krst – simboli duhovne i svetovne vlasti.

Oblast Cetinja je idealna za obilazak kompletne Crne Gore i njenih prirodnih lepota

Ova oblast idealno je mesto i za obilazak svih drugih znamenitosti u Crnoj Gori, jer se nalazi između mora i daljih planinskih masiva, na jednakoj udaljenosti od Nikšića i Podgorice, Skadarskog jezera i Herceg Novog. Čitava cetinjska oblast je kolevka kulture, kulturnih spomenika i obrazovanja, čuvar nacionalne tradicije i kulturne baštine Crne Gore.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Oblast Cetinje
Rent-A-Car - Oblast CetinjeIzleti/Ekskurzije - Oblast Cetinje

Gradovi