Destinacije ::

Oblast Budva nalazi se na centralnom mestu crnogorskog primorja, okružena Bokom, Cetinjem i Barom. Budvanska rivijera se prostire u dužini od oko 25 km i zauzima središnji deo Crnogorskog primorja, površinom od 122 km². Zbog mnoštva uvala, peščanih žalova, rtova, ostrvaca i živopisnih naselja uz samu obalu, nazvana je „Rivijerom peščanih plaža“. U zaleđu Budvanske rivijere prostiru se planinski masivi Lovćena, koji je čuvaju od hladnih severnih vetrova i uslovljavaju blagu mediteransku klimu, koja ostavlja prijatan utisak na svakog posetioca koji je došao da uživa u lepotama ovog mesta.

Da bi upoznaliu dušu lokalnog stanovništva morate probati specijalitete nacionalne kuhinje i doživeti gostoprimstvo ovih domaćina.

Budva je stara oko 2 500 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom primorju. Kao i većina gradova ovog područja, Budva je više puta menjala gospodara, a najduže su se na području grada zadržali Mlečani i Austrijanci, koji su napustili grad 1918. godine. Obavezno posetite zidine Starog grada Budve i osetite duh antike i renesansnog šarma Budve. Stari grad Budva se nalazi unutar mletačkih zidina iz 15. veka. On je bio oštećen u razornom zemljotresu 1979. godine, ali je potpuno obnovljen rekontrukcijama koje su trajale 8 godina. Ime Stari Grad, Budva je nosila u srednjem veku.

Većina arhitekture Starog Grada je Venecijankog porekla. Vrata, prozori, balkoni i mnoge druge male, ali primetne stvari su iz doba Venecijanske Republike. Postoje tri osnovne crkve u Starom Gradu. Prva je Svetog Ivana, koja je sagrađena u 7. veku i sve do ukidanja Budvanske biskupije bila je katedrala, druga Bogorodičina crkva (Santa Maria in Punta) koja datira iz 840. i treća, Svete Trojice, koja je sagrađena 1804. godine.

U Budvanskoj rivijeri nalaze se još i turistički centri: Bečići, Sveti Stefan, Petrovac, Buljarica, Rafailovići.

Bečići se nalaze 2km južno od Budve i ovde je smeštena plaža dugačka 2km, koja je davne 1935. godine dobila zlatnu medalju kao najlepša plaža Evrope. Bečići uglavnom nude dobar izbor srednjih i velikih hotela, nema puno privatnog smeštaja. Luksuzni hotel sa pet zvezdica je bio izbor Rolling Stones i Madone za vreme njihovog boravka u Crnoj Gori.

Sveti Stefan je naselje nedaleko od Budve. Ovo ostrvo je danas povezano sa kopnom uskim zemljanim nasipom, sto je verovatno i razlog zašto ga danas zovu „Crnogorska Palma Dubaija“. Sveti Stefan predstavlja najluksuznije letovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih na čitavom Jadranskom moru.

Petrovac na moru je malo autentično nekada ribarsko mesto, na crnogorskom primorju. Čuven je po blagoj mediteranskoj klimi sa više od 300 sunčanih dana u godini, peščanim plažama i zelenom mediteranskom šumom i drvećem. U zaleđini gradića iznad kojeg se uzdiže moćni paštrovački planinski masiv, nalazi se nacionalni park Skadarsko jezero.

Buljarice su locirane istočno od Budve, a zapadno od Bara, na oko 20 km udaljenosti od oba mesta. Osim predivne plaže, u Buljarici se nalazi i drevni manastir Gradište iz XII veka, Kufin sa kulom Boškovića i crkvom Svete Petke – granica Evrope sa Turskom od 1571-1878. godine.

Rafailovići su malo ribarsko mesto sa velikom peskovitom Bečićkom plažom dugačkom oko 2km, koju krasi kristalno čisto more. Rafailovići imaju i marinu za jahte, glisere i čamce. Ovo letovalište je povezano sa Budvom pešačkom stazom od 3.2 km, koja se proteže uz samu obalu.

Najlepše plaže budvanske rivijere su: Jaz, Mogren, Ričardova glava, Pizana, Slovenska plaža, plaža u Bečićima, Kamenovo, Pržno, Miločerska plaža, Kraljičina plaža, Sveti Stefan, Crvena Glavica, Drobni pijesak, Petrovačka plaža, Lučice, Buljarica.

Bilo da su uređene po poslednjim evropskim standardima ili divlje i sakrivene od pogleda znatiželjnih, na budvanskim plažama možete se potpuno opustiti: piti hladna pića u senci okolnih drveća, ručati, večerati, iznajmiti čamac, probati wind surf, skuter, sandolinu, priuštiti vožnju bananom, spuštati se toboganom. Za hrabrije tu je i bandži, a možete đuskati na žurkama ili u diskotekama, pecati, odmarati se, slušati talase i galebove, igrati odbojku i fudbal na pesku, i još mnogo toga…

Smeštaji - Oblast Budva
Rent-A-Car - Oblast BudvaIzleti/Ekskurzije - Oblast Budva

Gradovi