Destinacije ::

Boka Kotorska je oblast u jugozapadnom delu Crne Gore, i nalazi se u blizini granice sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Poznata je po svom kratkom nazivu “Boka“, ili “Nevjesta Jadrana“. Pretpostavlja se da ime Boka potiče od italijanske reči “bocca“ što u prevodu znači usta ili otvor. Ovaj naziv u početku označavao je samo ulaz u zaliv, da bi se kasnije odomaćio kao ime čitavog zaliva.

Boku čine četiri manja zaliva, od kojih je svaki nazvan po najvećem gradu, pa imamo kotorski, risanski, tivatski i hercegnovski. Ukupna povrsina zaliva je 87,3 km², maksimalna dubina mora je 60 metara, prosečna 27,3 metara, dok je salinitet vode je 28 ‰ . Voda u zalivu je manje slana nego na otvorenom moru zahvaljujući mnogobrojnim rečicama i potocima koji se sa planina slivaju u zaliv. Dužina čitave obale iznosi 105,7 km, a ono što je karakteristično, to je da ovaj zaliv ulazi u kopno čitavih 28km.

Boka Kotorska je jedini fjord na Mediteranu, koji je u julu 2000. godine uvršten kao jedan od 25 najlepših fjordova na svetu, uz opasku da se ostali uglavnom nalaze u Skandinaviji. Boku ukrašava 7 ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Duž celog zaliva nalazi se lanac manjih mesta, od kojih svako može da ispriča svoju zanimljivu priču.

Na strani kopna Boku štite dugi zidovi, koji se protežu od starog grada Kotora, pa sve do dvorca Svetog Jovana. Daleko iznad, u zaleđu, prostiru se moćne planine Lovćen i Orijen. Ovi pejzaži izvanredne lepote privlače pažnju čitavog sveta , a uvršteni su i na listu UNESCO zbog svog veoma bogatog kulturnog, ali i istorijskog nasleđa. To istorijsko nasleđe je veoma bogato i dugo. Zaliv je naseljen još od davnina i ovde postoje dobro očuvani srednjovekovni gradovi. Živopisni gradovi Kotor, Igalo, Tivat, Risan, Perast i Herceg Novi su zajedno sa okolinom glavne turističke atrakcije.

Takođe, religijsko nasleđa  oko zaliva, njene brojne katoličke i pravoslavne crkve i manastiri, čine ovo mesto privlačnim za brojne vernike i hodočasnike iz regiona, ali i čitavog sveta. Herceg Novi ima pravoslavni manastir Svetog Save, osnovan u 16. veku koji sadrži primerke srebrnih kovanih predmeta napravljenih vek kasnije.

Osam milja istočno od Herceg Novog nalazi se crkva na malom ostrvu naspram grada Perasta. To ostrvo se naziva Gospa od Škrpjela. Ovo neobično malo ostrvo, nastalo je kao rezultat vekovnog preplitanja legende i tradicije, uz svesrdnu pomoć žitelja Perasta i drugih gradova Boke.

Legenda kaže da su 1452. godine, mornari, na steni u sred mora, našli ikonu Bogorodice sa detetom, pa je od tog dana, 22.jula, nastala tradicija da pomorci, po povratku sa uspešne plovidbe, polažu ovde kamenje. Tako je tokom vekova od male stene nastajalo ovo, ljudskom rukom pravljeno ostrvo.

Njegove osnove u dubinama zaliva kriju i stotine isluženih potopljenih jedrenjaka, koji su napunjeni kamenjem, kako bi ostrvo i dalje stajalo nad vodom. Prva građevina na ostrvu je bila crkva Srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1452. godine, da bi je 1632. preuzeli rimokatolici, odkad joj datira i današnji izgled. Crkva sadrži veliki broj umetničkih dela čuvenog kotorskog slikara Tripa Kokolje, kao i ikonu Gospa od Škrpjela, koju je 1452. napravio Lovro Dobričević.

Posetioci ove crkve mogu videti i nesvakidašnju tapiseriju, koju je tokom 25 godina pravila Jacinta Kunić-Mijović, čekajući dragog da se vrati sa mora i u koju je utkala i delove svoje kose, zlatne u mladosti i srebrne u starosti.

Boka Kotorska je kroz istoriju bila veoma značajan pomorski region. Važnost ovog zaliva prepoznali su razni narodi poput Ilira i Rimljana, koji su već u tom razdoblju imali razvijeno pomorstvo. Ova tradicija nastavila se i tokom sledećih vekova, bez obzira koji su narodi nastanjivali Boku.

Nivo razvijenosti i važnost pomorstva na području Boke kotorske vidi se po činjenici da je ovde osnovana prva pomorska, odnosno nautička škola na čitavom Jadranu. Ova škola datira iz 17. veka, a osnovana je u naselju Perast.

Svako od bokeljskih naselja i svaki bokeljski grad ima svoje specifičnosti koje jednako privlače i plene karakterističnom lepotom. Tako je glavno obeležje Herceg-Novog njegova bogata prirodna botanička bašta, Kotor krase brojni kulturno-istorijski spomenici (Stari grad), a turistička ponuda Tivta najviše se ogleda u nautičkoj komponenti. Naravno, celokupna obala obiluje plažama i kupalištima od kojih se veća nalaze na Herceg-Novskoj i Tivatskoj rivijeri, dok su se ona manja, intimnija sakrila duž Kotorske rivijere.

Kotor je grad trgovaca i čuvenih moreplovaca koji ima dosta toga da ispriča. Svakako njegova najveća znamenitost je Stari grad Kotor, najbolje sačuvana srednjovekovna urbana građevina, tipična za gradove nastale od 12. do 14. veka.

Kotor je proglašen svetskom kulturnom baštinom od strane organizacije UNESCO 1979. godine, a poslednjih godina privlači sve je veći broj turista, kako zbog prirodnih lepota, tako i zbog zanimljivosti koje sa sobom nosi Stari grad. Kotor raspolaže sa nekoliko kamenitih plaža, uglavnom ispred hotelskih kompleksa.

Na njima su uredno postavljeni suncobrani sa lažaljkama. Dve manje peščane plaže nalaze se u mestima Orahovac i Ljuta, koje su nekoliko kilometara udaljene od centra grada Kotora, u pravcu Risne. Druga solucija je da se odvezete do plaža Jaz ili Trsteno na 20 km od Kotora, koje su veoma lepe i vredne posete.

Herceg Novi je grad sunca i zelenila, prepoznatljiv po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. Nalazi se na južnom delu Jadrana, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Na području čitave opštine Herceg Novi koja se prostire od Njivica do rta Mačak (polustrvo Luštici), ima preko 60 registrovanih plaža. Ove plaže uglavnom nisu prirodne, više ih karakteriše moderno uređenje i raznovrsne usluge i sadržaji. Najpoznatije plaže su: Njivice (Kraljičina plaža), Blatna plaža, Raffaelo plaža, Kupalište “Yachting club“ , Dobreč i druge.

Igalo i njegov neporedni sused Herceg Novi sklonjeni su u predivnom zalivu na jugozapadnoj obali Bokokotorskog zaliva, u podnožju planine Orjen (1.894 m). Ovo je mesto sa puno zelenila i sunca, poznato po razvijenom zdravstvenim turizmu. Letovalište ima više vrsta lepo uređenih plaža: popločane, šljunkovite, kamene, kao i peščanu plažu sa čuvenim lekovitim blatom. Javna plaža Igala je betonska dužine 150 metara i kompletno  opremljena sa suncobranima, ležaljkama, strujom i slatkom vodom za tuširanje.

Tivat je grad koji se nalazi u centralnom delu Boke kotorske. Iako najmlađi , Tivat ima dosta interesantih i privlačnih mesta. Renesansni Letnjikovac Buca u centru grada, zatim Ostrvo cvijeća sa sakralnim spomenicima, Gornja Lastva, staro jezgro na nadmorskoj visini od 300m, prelepa peščana plaža Plavi horizonti i ostrvo Sv.Nikola, su turistička odredišta koja u Tivtu obavezno treba posetiti. Tivat je i jedini primorski grad u Crnoj Gori koji ima aerodrom.

Perast se nalazi na granici između Boke kotorske i Risanskog zaliva, Prema raznim arheološkim nalazima, ovo je najstarije prebivalište čoveka na ovim prostorima. Njegov naziv potiče od imena plemena Pirusta, koje je davno nekada tu živelo. Perast ima male plaže, koje upotpunjuju specifičan duh ovog mediteranskog grada. Plaže su izbetonirane, i vrlo prijatne za odmor i relaksaciju. Takođe, na putu od Perasta ka Kotoru nalazi se vrlo posećena plaža Bajova kula. Ova plaža je šljunkovita, duga je 60 metara, a popularna je zbog svoje kristalno čiste vode. Tu je i pristanište, a plažu okružuju krošnje lovorovog drveta, što upotpunjuje idiličnu atmosferu.

Risan je najstariji grad Boke, a potiče iz 3 veka pre nove ere. Bio je zanatski, pomorski i trgovački centar jake ilirske države. Dolaskom Rimljana, u Risnu se grade palate od najkvalitetnijeg  grčkog mermera, ukrašene velelepnim skulpturama i mozaicima, koji su se zadržali i do danas, a koji predstavljaju kulturno blago od neprocenjive vrednosti. Plaža u Risnu je mala, ali veoma uredna, šjunkovita, duga 100 m, široka 10 m i pogodna za rekreaciju. Ona je i nosilac plave zastavice za sadržaje i kvaitet vode, a nalazi se u blizini hotela “Teuta“. Pošto se Risan nalazi blizu kotorske i tivatske rivijere preporučuje se da obiđete i plaže u ovom delu zaliva.

Boka je mesto gde se suprotnosti susreću i sjedinjavanju stvarajući jedan impozantan ambijent. Suprotnosti se najbolje ogledaju u prirodi, gde se u jednom delu posle mora, iz ravnice naglo uzdižu krševite planine, a u drugom niču prave botaničke bašte. Pored toga ovde se susreću i dve civilizacije, istoka i zapada, koje se danas nadopunjuju u jedinstvenoj harmoniji.

Duž čitave obale zaliva može se videti bogata rasprostranjenost mediteranskog, kontinentalnog i egzotičnog bilja. Lovor, palme, masline, stabla naranadže, limuna i šipka, agave, oleanderi, kamelije, mimoze samo su deo šarenolike flore ovog regiona.

Danas je Boka kotorska omiljena destinacija za stare i mlade, za avanturiste i hedoniste, moreplovce, religiozne ljude i one koji traže dobar provod, jer nudi za svakog po nešto. Najbolje je kada se proba sve. Ipak, naravno ne može se baš cela Boka otkriti u jednom dahu. I prava je draž u tome da se njoj uvek vraća, jer se sa svakom posetom može doživeti neko novo iskustvo. Topla preporuka: dok ste u Boki, nemojte se vezivati samo za jedno mesto, već uživajte u čitavom zalivu i širokoj ponudi koju nudi.

Infrastruktura Boke Kotorske čini je lako dostupnom vazdušnim, drumskim, železničkim i morskim putem. Opuštajuće plaže, prelepi restorani i uzbudljiv noćni život, garantuju da ćete zažaliti što niste dodali još jednu nedelju svom godišnjem odmoru.

Smeštaji - Boka Kotorska
Rent-A-Car - Boka KotorskaIzleti/Ekskurzije - Boka Kotorska

Gradovi