Destinacije :: Kontinentalna Crna Gora ::

Žabljak apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Grad Žabljak postao je pravi turistički centar zahvaljujući izuzetnom prirodnim lepotama koje ga okružuju, svom pogodnom geografskom položaju te zbog raznolikih vremenskih prilika koje omogućavaju celogodišnju turističku sezonu. Ne samo da se ovde već razvijaju brojni aspekti zimskog turizma već je celo područje usmereno na razvijanje mogućnosti za celogodišnju turističku posetu poput lova, splavarenja, rekreacije, kongresnog turizma ili pak odmora na svežem vazduhu. Zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima i izuzetnoj brizi za njih Žabljak je proglašen ekološkom prestonicom Crne Gore.

Grad Žabljak nalazi se na nadmorskoj visini od 1450 metara što ge čini najvišim gradskim naseljem, ne samo Crne Gore već i celog Balkana. Nad Žabljakom uzdiže se monumentalna planina Durmitor u čijem se podnožju grad i nalazi. Ova planina čiji se najviši vrh Bobotov kuk, nalazi na 2523 metra nadmorske visine obuhvata razne izuzetne prirodne lepote i jedinstven te raznolik biljni i životinjski svet sa brojnim endemskim vrstama koje su razlog zašto je područje ove planine proglašeno nacionalnim parkom već 1952. godine.

Tu, na 1450 metara nadmorske visine sneg se zadržava i do šest mjeseci, a visina snežnog prekrivača prelazi i dva metra. Grudvanje, sankanje, skijanje i snoubord na stazama Durmitora, do kojih se od Žabljaka stiže žičarama, deo su zimske ponude ovog mesta. Ski staze na Savinom kuku, Štuocu, Javorovači uređene su za sve discipline.

Najsmeliji ljubitelji splavarenja spuštaju se Tarom čak i zimi, a leti je to obavezna rekreacija posetilaca Žabljaka. U samom gradiću prijatnu zabavu pružaju i kafići i hoteli, koji su često destinacija za doček 1. januara, najluđe noći u godini.

Naravno, neizbježno izletište za porodice je Crno jezero. O njegovoj kristalno modroj boji pisali su mnogi putopisci i pesnici. Zimi ga prekriva ledena ploča, a leti se ugrije do 20 stepeni pa se u njemu može kupati.

Stihijski oblikovanu prirodu, veličanstvenu, prate i mitovi, narodna predanja o vilama, zmajevima, vragovima… Durmitor je „postojbina“ vojvode Momčila i njegovog krilatog konja Jabučila, kao i mitske ličnosti Marka Kraljevića.

Planina Durmitor

Durmitor je najverovatnije dobio naziv, mada nije pouzdano utvrđeno, od keltske reči DRU-MI-TOR što u prevodu znači „voda sa planine”. Nalazi se na severu Crne Gore a sačinjavaju ga tri planinske opštine: Žabljak, Plužine i Šavnik.

Planinski masiv Durmitora čini prostrana visoravan, koja leži na 1500 metara nadmorske visine, ispresecana dubokim kanjonima i dolinama, sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je četrdesetak preko 2000 m nadmorske visine (Bezimeni, Međed, Savin kuk, Crvena greda, Obla glava, Rbatina, Planinica i dr.) kojima dominira Bobotov kuk (Ćirova pećina) sa 2523 meteara nadmorske visine.

Šta treba posetiti?

Nacionalni park Durmitor je 1980. proglašen za svetski priznato dobro i upisan je u Registar svjetske kulturne i prirodne bastine koji se vodi pri UNESCO-u.

Saznanje da Durmitor van zimske sezone prekrije 1500 vrsta raznog bilja, dovoljan je razlog da ovaj gradić bude organizator manifestacije ”Dani proljećnog cvijeća”. Od ostalih manifestacija, zastupljenih tokom cele sezone izdvajaju se: Medjunarodni planinarski kamp, Dani splavarenja Tarom. Džip reli, Prsten oko Durmitora – mountain bike maraton, Međunarodni para ski kup „Durmitor”, Snowboard i ski takmičenje”Svi na snijeg”.

Bogatstvo flore posebno se ispoljava u prisustvu blizu 150 vrsta lekovitog bilja,preko 40 vrsta jestivih gljiva, kao i raznovrsnog dekorativnog cveća jarkih i toplih boja. Ovakve karakteristike bile su jedan od bitnih razloga proglašenja Nacionalnog parka Durmitor za svetsko prirodno dobro.

Na Žabljaku se beleži 120 dana u godini sa snegom većim od 15 cm. U višim predelima tokom leta mogu se sresti nameti snega što naročito obogaćuje pejzaž i doživljaj. U predelu Kalica, nalazi se „Debeli namet” na kojem se i leti može skijati. Svež vazduh i veliki broj sunčanih dana pogoduje izletima i šetnjama u prirodi.

Vrh Durmitora – Međed

Međed je posle Savinog kuka najposećeniji durmitorski vrh. Omiljen je motiv svih ljubitelja fotografisanja. Svojim položajem, neobičnošću i visinom nudi posetiocu izuzetan doživljaj. Presvučen borovom šumom, dominira Crnim jezerom dajući mu smaragdno zelenu boju.

Crno jezero

Crno jezero je najpoznatije durmitorsko jezero. Karakteriše ga takozvana bifurkacija,to jest, oticanje vode u dva suprotna pravca,u dve reke, Pivu i Taru. Sastoji se iz dva dela,velikog i malog jezera. Nalazi se nasred guste četinarske šume, podno vrha Međed, u samom samom srcu Žabljaka, na čijem se prilazu nalaze brojni restorani i kafići,u kojima se posetioci mogu odmoriti i osvežiti.

U letnjim mesecima, kada se voda zagreje,na njemu je moguće veslanje i kupanje, dok je u zimskim, kada ga mraz u potpunosti okuje, omiljeno mesto ljubitelja klizanja. Takođe, u letnjim mesecima, u sklopu manifestacije „Dani planinskoga cvijeća” na njemu se održava ceremonija venčanja mladih bračnih parova. Celom njegovom šumovitom obalom prostire se uređena i noću lampinjonima osvijetljena pešačka staza, kojom se uz laganu šetnju celo jezero može obići za nepunih sat vremena. Jedinstveni ritam postavljenih klupa i lampinjona, miris borova i iskonska tišina, neretko ometena pesmom šumskih ptica, daju ovom poznatom šetalištu neponovljivo romantični ton.

Kulinarska ponuda Žabljaka

Kulinarska ponuda Žabljaka je veoma bogata i raznovrsna. Specijaliteta ima za svačiji ukus i za svačije navike. Ono što se preporučuje svakako su specijaliteti ovog područja koji ga čine čuvenim i nadaleko prepoznatljivim: njeguška pršuta i sir, kaštradina (ovčije suvo meso), skorup, priganice, kačamak, krtole u kile i hleb ispod sača, jagnjetina na ražnju, jaretina kuvana u mleku, pastrmka na žaru.

Provod na Žabljaku i noćni život

Na Zabljaku imate par lokala u centru grada i u podnožju staza Savin Kuk i Javorovaca gde možete sedeti preko dana. Ukoliko želite izlazak do ranih jutarnjih časova takođe imate par lokala sa razlicitim repertoarom muzike a tokom sezone ima i uživo nastupa muzičara sa lokalne scene.

Ski centar

Ski staza je dugačka skoro 5 km i smeštena je na padinama Savinog kuka (2313 metara nadmorske visine). U potpunosti je bezbedna, obilježena i tokom cele sezone sređena. Raspolaže sa dvosednom žičarom.

 Od novembra pa sve do kraja aprila, koliko zimska sezona ovde traje, turistima su na raspolaganju specijalizovani vodiči i instruktori skijanja, kao i sve druge usluge na stazi. Takođe, tokom cele sezone, uz mogućnost rentiranja, mada ima i specijalizovanih prodavnica, na raspolaganju je dobar i kvalitetan izbor ski opreme. U podnožju ski staze, sa pogledom na nju, smešteni su raznovrsni restorani i kafići koji uz atmosferu nalik prazničnoj, omogućavaju bogate i sadržajne aktivnosti, kako pre, tako i posle skijanja.

Postojanjem sigurne i bezbedne žičare u vidu dvoseda, omogućeno je kako skijašima tako i ostalim posetiocima da stignu na Savin kuk uživajuci u fantastičnom pogledu sa litica. Karakterističnog oblika,vertikalno zasečene džinovske kupe, ostaće u sećanju svakome koji je makar jednom sa Žabljaka osmotrio panoramu Durmitora. Jedna od glavnih karakteristika Savinog kuka je izvor kome se pripisuju lekovita dejstva, u narodu prozvan Savina voda. Po legendi, boraveći na samom vrhu, u nedostatku vode, Sveti Sava je prekrstio svojim svetiteljskim štapom jedan kamen iz koga je potekla voda, napravivši najviši izvor u krečnjaku za koji se u svetu zna.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Žabljak
Rent-A-Car - ŽabljakIzleti/Ekskurzije - Žabljak
Drugi gradovi Kontinentalna Crna Gora