Destinacije :: Oblast Ulcinj ::

Ulcinj apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Priču o Ulcinju započećemo jednom legendom. Jeste li čuli za Don Kihota Crne Gore? istorijska je činjenica da je slavni španski pisac Miguel Servantes, koji je tvorac poznate knjige Don Kihot, bio utamničen u Ulcinju nekoliko godina nakon što su ga zarobili Corsair gusari kod obale Barselone.

Iako je već ostao bez leve ruke u bitcki za Lepanto, Servantes se hrabro borio protiv gusara pokušavajući da zaštiti kapetana svog broda. Nakon što su ga zarobili, bio je utamničen nekoliko godina u Ulcinju, odakle je pokušao da pobegne četri puta. U to vreme Ulcinj je nosio ime Cita di Dolcinio, što je Servantesu verovatno poslužilo da svog glavnog junaka u knjizi Don Kihot nazove Dulcini.

Ulcinj je najjužniji grad u Crnoj Gori, kod kojeg Jadranska obala deluje najneukroćenije i divlje u odnosu na preostalu crnogosku obalu. Tu je najduža i najlepša plaža na Jadranu, Velika plaža. U samom centru grada nalazi se Mala plaža. Lokalno stanovništvo je naziva tako jer u poređenju sa okolnim plažama ona stvarno deluje maleno, iako nije baš tako.

Veoma blizu ulcinja se nalazi možda i najlepša plaža Crne Gore, a to je Ada Bojana, malo peščano ostrvo između reke Bojane i Jadranskog mora. Ovo ostrvce je počelo da se formira oko 1800. godine kada se na tom mestu nasukao brod Merito. Iz Ulcinja se veom alako može stići do Ade Bojane kolima ili autobusom. Iz Ulcinja polaze redovne mini bus linije a cena karte je oko 6 evra.

U blizini Ulcinja se nalazi i mala uvala Valdanos. Baš na tom mestu se nalaze stoletnji maslinjaci, za pojedina stabla se veruje da datiraju još iz Rimskog perioda. Inače oblast Ulcinja je naseljena još u Bronzanom dobu, kada su ove predele naselili Iliri. Tokom duge istorije ovuda su prolazili Grci, Rimljani, a kasnije i Venecija.

Prema legendi iz srednjeg veka, kaže se da mladi momci nisu imali pravo da se ožene dok nisu prethodno zasadili deset stabala masline. I dan danas je Ulcinj poznat po izuzetno ukusnim maslinama, kao i maslinovom ulju.

Priroda ovog kraja je zaista fascinantna, a stvari koje smo spomenuli su samo mala slika stvarne raskoši prirodnih bogatstava koje ovaj kraj poseduje, kao što su miris pelina, divlje lavande i medonosne biljke.

Ljubav na prvi pogled u dodiru sa veličanstvenom netaknutom prirodom, kristalno čistim i prozirnim Jadranskim morem ostaviće trag u Vašem srcu, kao što je učino i mnogim piscima i misliocima poput Gospodina Bajrona, Džordža Bernarda, kao i Ive Andrića. Ova ljubav inspirisala ih je da napišu stihove o lepoti ovih područja.

Velika Plaža

Jedna od najatraktivnijih surf destinacija na Mediteranu jeste upravo Velika plaža u Ulcinju i po mišljenju iskusnih kajtera iz inostranstva ima izuzetan potencijal. Adrenalinska vožnja na dasci, na pravoj jačini vetra na Adi Bojani ili Velikoj plaži, pravi je doživljaj. Kitesurfing je relativno mlad ekstremni sport i predstavlja kombinaciju elemenata windsurf-a, snowbord-a i paragliding-a. Veoma je dinamičan, pravo atraktivno „jahanje na vodi“ uz pomoć manjeg (7 – 15m2) specijalno dizajniranog zmaja tj. krila/kajta. Tako da, koristeći samo energiju vetra i tehniku upravljanja možete satima surfovati prostranstvom Velike Plaže, naravno dok god ima vetra.

Neophodna brzina vetra je između 5-10m/s, a to je upravo brzina maestrala koji na Velikoj Plaži duva skoro svakog dana. Vetar, prostrana peskovita plaža i veliki broj sunčanih dana u godini, idealna su kombinacija za kitesurfing. Zato je ulcinjska Velika plaža na samom vrhu destinacija za ljubitelje ovog sporta. U toku sezone, od maja do oktobra, Veliku plažu posete brojni kitesurferi iz čitavog sveta.

Ulcinj je ima prilično neobičan stil arhitekture i uopšte se ne uklapa u ostatak crnogorskog primora. Grad ne poseduje klasičnu šetačku zonu ili ulicu, već se glavna ulica koja ide prema gradskoj plaži (Maloj plaži) zatvara za sabraćaj oko 20 časova i ona tada postaje šetačka.

Noćnog provoda ima, i to najviše u diskotekama u centru grada. Muzike ima za svačiji ukus i to od roka do popa. jedan od problema koji možete imati u Ulcinju ukoliko dolazite kolima jeste parking. Pogotovo u letnjoj sezoni zaista je teško naći slobodno mesto u užoj gradskoj zoni.

Takođe u Ulcinju postoji takozvana Ženska plaža, na kojoj je dozvoljen boravak samo ženama. Na toj plaži je prirodan izvor sumpora koji je jako lekovit.

Borova šuma

Od gradske (Male) plaže prema istoku, u dužini od dva kilometra pruža se Borova šuma, prekrasno šetalište u urbanim delom grada. Osim što je oplemenila čitav ovaj prostor, Borova šuma ima izvanrednu zdrastveno-rekreativnu i estetsko-dekorativnu funkciju. Lekari iz cele ex-YU su preporučivali deci koja su imala problema sa astmom da izjutra šetaju Borovom šumom i da grlo ispiraju morskom vodom. Zato je tu u ujutru tokom leti pravi korzo.

Otvoreno je i nekoliko prijatnih lokala u kojima se može popiti piće, ali i pojesti ukusno jelo. Boravak u ovakvoj sredini je jedan od efikasnih načina rešavanja nagomilanog stresa, te podsticanja i razvijanja svesti o potrebi zaštite i očuvanja ovih prostora. Siguran znak toga su veverice, koje se često mogu videti kako se igraju po borovima. Miris mora i borova učiniće vaš ugođaj jedinstvenim.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ulcinj
Rent-A-Car - UlcinjIzleti/Ekskurzije - Ulcinj
Drugi gradovi Oblast Ulcinj