Destinacije :: Kontinentalna Crna Gora ::

Trsa apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Trsa je malo selo na Pivskoj planini na nadmorskoj visini od 1.450m koje je idealno mesto za obilazak planine na kojoj se nalazi, ali i kanjona Pive, Tare i Sušice, u okolini i, naravno, gorostasnog Durmitora, pod čijim obroncima počiva. Najviši vrh je Vagan, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.776 metara, a tu je i Bobotov vrh na 1.774 metara.

Raj za ljubitelje prirode i planinskog biciklizma

Poslednjih godina, zbog svoje atraktivnosti, a i blizine Pivskog jezera i drugih prirodnih znamenitosti, ovaj kraj postaje zanimljiva destinacija za mnoge ljubitelje prirode iz zemlje i inostranstva. Kraj je, sa mnogobrojnim makadamskim i asfaltnim putevima, posebno zahvalan za ljubitelje planinskog biciklizma. Biciklističke i pešačke staze su dobro označene a jedno od mesta u koje ovi posetioci avanturističkog duha, zajedno sa planinarima i ljubiteljima foto-safarija često svraćaju je upravo selo Trsa i etno selo Milogora koje se u njemu nalazi.

Trsa i etno selo Milogora

U istoimenom restoranu ovog etno sela, posetioci mogu da uživaju u izuzetnim specijalitetima od kojih se naročito izdvaja jagnjetina na pari. Ovde se, takođe pivo tokom cele godine hladi u snegu, a ljubazni domaćini će sve učiniti ga gostima boravak bude prijatan i nezaboravan, a i u okviru ovog etno sela organizuju se jahanje, foto-safari, vožnja bicikla, fafting na Tari, pešačke ture, vožnja čamcem na Pivskom jezeru i druge aktivnosti. Pored restorana, u etno selu Milogora, posetioci i izletnici mogu i da prenoće u šarmantnim i udobnim bungalovima, za to namenjenim.

Na planini se, pored Trse, nalazi još petneaestak slabo naseljenih, raštrkanih seoca. Selo se takođe, zbog svog izvandredno čistog, planinskog vazduha može smatrati vazdušnom banjom.

Nacionalni park Durmitor

Prelepi predeli Durmitora, njegova netaknuta i neokrnjena, autentična priroda, 1952. godine proglašena je nacionalnim parkom. Nalazi se na severozapadu Crne Gore i obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice. Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1.500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero.

Kanjon reke Tare

Kanjon reke Tare je dubok 1.333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, posle kanjona rijeke Kolorado u Americi. Predeo je izuzetne lepote i posebnosti, te kao takav deo nacionalnog parka Durmitor. Kanjonom reke Tarese u periodu od maja do oktobra organizuje vrhunsko avanturističko splavarenje, od umerenih do divljih deonica, koje predstavlja izuzetno zadovoljstvo ljubiteljima ekstremnih sportova i onima koji su željni uzbuđenja.

Pivski manastir

Još jednu važnu kulturno istorijsku znamenitost koju bi valjalo posetiti prilikom boravka na ovim prostorima predstavlja Pivski manastir. Interesantno je to što je ovaj manastir, kamen po kamen, tokom deset godina premeštan sa nekadašnjeg originalnog mesta kod izvora Pive na viši položaj, prilikom gradnje brane na sadašnjem Pivskom jezeru. Pivski Manastir potiče iz 1573. godine i obuhvata unutrašnjost oslikanu izuzetno vrednim freskama nastalih u periodu od 1604. i 1605. godine, koje su radili grčki slikari. Posvećen Vaznesenju Bogorodice. Kažu da su Pivski manastir podigli veliki vezir Mehmed-paša Sokolović i njegov bratanac – srpski patrijarh Savatije, koji je stolovao u Peći u vreme kada je manastir građen.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Trsa
Rent-A-Car - TrsaIzleti/Ekskurzije - Trsa

Drugi gradovi Kontinentalna Crna Gora