Destinacije :: Boka Kotorska ::

Tivat apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Tivat je grad koji se nalazi u centralnom delu Boke Kotorske na jugozapadnim padinama planine Vrmac (765m). Iako najmlađi grad Boke, Tivat ima dosta interesantih i privlačnih destinacija. Renesansni Letnjikovac Buća u centru grada, Ostrvo cveća, sa sakralnim spomenicima, Gornja Lastva, staro jezgro na nadmorskoj visini od 300 metara, prelepa peščana plaža Plavi horizonti i ostrvo Sveti Nikola su turistička odredišta koja u Tivtu obavezno treba posetiti. U samom gradu nalazi se prirodna marina Kaliman dok je Tivat jedini primorski grad koji ima aerodrom.

Od kulturnih dogadjanja izdvajaju se „Boćarska olimpijada“, „Ljetnje feste“ i „Kulturno ljeto Tivta“ sa svakodnevnim predstavama na letnoj pozornici.

Na Tivatskoj rivijeri more je čisto a vazduh okrepljujuće blag. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i dobrom geografskom položaju, Tivat je bogat hortikulturnim potencijalom. Pored raznovrsnog domaćeg mediteranskog bilja, tu je zastupljeno i dosta vrsta egzotičnog bilja kojeg su moreplovci donosili sa svih meridijana svijeta. Različite vrste, kao što su magnolija, mimoza, kamelija, oleander, agava, bugenvilija, eukaliptus, čileanska jela i druge, su se ovdje, baš zbog povoljne klime dobro aklimatizovale.

Bogatsvo arheoloških nalaza i kulturno istorijskih spomenika svedočanstvo je nastanka ovog prelepog grada. Brojni kulturni programi, sportska dešavanja postala su sinonim grada. Ono što mu daje poseban pečat su njegovi stanovnici, gostoprimljivi i otvoreni za sve znatiželjne i dobronamerne goste. Takođe gosti se u Tivtu rado vraćaju, jedni zbog sačuvanog primorskog ambijenta, drugi zbog domaćinske atmosfere i opuštenosti.

Opština Tivat zahvata površinu od 46 km2, od kojih oko 5 km2 izlazi na otvoreno more. Prema popisu iz 2011. godine Tivat broji oko 14 000 stanovnika. Nalazi se na 42°26´ sjeverne geografske širine i 18º42´ istočne geografske dužine. Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice, uvale i brojne plaže. Dužina obale od Veriga do Krašića iznosi oko 30 000 m2. Aerodrom medjunarodnog karaktera nalazi se u neposrednoj blizini grada.

O poreklu imena Tivat postoji nekoliko legenda, od kojih se njih tri najčešće navode. Prema prvoj, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute koja je jedno vreme imala svoju prestonicu u Risnu, a možda i letnjikovac u blizini današnjeg Tivta. Po drugoj legendi naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su Sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovekovnog (XII vek) Theudo, Teodo. Treća legenda je vrlo kratka i bez većih obrazloženja. Po njoj naziv potiče od keltske reči „touto“ što znači grad.

Istorija Tivta

Tivat je prema mišljenjima istoričara najmlađi grad u Boki Kotorskoj, pa i na Crnogorskom primorju. Istorijski poznate činjenice ukazuju da se na tlu Boke Kotorske, pa samim tim i u istoriji Tivta, izdvajaju nekoliko epoha važnih za razvoj grada. To su: ilirska, rimsko-vizantijska, srpska, mletačko-turska i austrijska vladavina.

Prema javnosti poznatim podacima, prva epoha u razvoju Tivta koju karakteriše ilirski period, završava se 168. godine p.n.e. Iako o tom periodu danas svedoci tek manji broj arheoloških nalazišta, to vremensko razdoblje istorijski je bitno zbog činjenice da je tada propala ilirska država.

Rimski period je znatno bogatiji. U starijoj literaturi navođeno je mišljenje da se u predelu Bobovišta (današnje Kalardovo) nalazio neki stari grad. Mislilo se da se na tom mestu nalazio i stari Akruvijum (Acruvium). Takva mišljenja postoje i danas, ali se ne vezuju uvek za Bobovište nego i za druge lokalitete u bližoj ili daljoj okolini Tivta.

U istorijskoj dokumentaciji Tivat se tek retko navodi kao lokalitet, zato što se više veže za oblast Boke Kotorske pa i samog Kotora, a uz istorijske činjenice o Tivtu neretko se sreće i odrednica kotorski distrikt.

Naime, područjem Boke, odnosno Kotorom i njegovim distriktom krajem 1185. godine vlada Srpska država. Pod okriljem srednjevjekovne države, na čijem je čelu bila srpska dinastija Nemanjić, Tivat se nalazi do 1370. godine. Prema pojedinim istorijskim podacima, obale tivatskog zaliva tada postaju poznate po razvoju duhovne vlasti. U XIII veku, srpski svetac, poznatiji kao Sveti Sava, osniva srpsku crkvu. U istom periodu na ostrvu Prevlaka kod Tivta, Sveti Sava, ustoličuje i zetskog episkopa, i na ostacima benediktanskog manastira gradi se manastir posvećen arhanđelu Mihailu, koji se i danas tamo nalazi.

Godine 1420. Bokokotorskom obalom i gradovima koji se nalaze na njenom tlu, počinju da gospodare Mlečani. Osim kotorskog distrikta, Mletačka Republika zauzima i poluostrvo Luštica u blizini Tivta, kao i ostrvo Prevlaka.

Čitav period mletačke vladavine koji traje do kraja XVIII veka, na tlu Tivta karakterišu česti sukobi Mlečana i Turaka.

Ipak, pad Mletačke Republike 1797. godine, predstavlja veoma značajnu prekretnicu u istoriji Boke Kotorske. Nakon Mlečana, Bokom pa i Tivtom, skoro dvadeset godina, gospodare mnoge druge tuđinske vlasti.

Godine 1814. područjem Boke Kotorske, pa samim tim i Tivta vlada Austrija, čija je vlast trajala sve do 1918.godine. Kao i ostali gradovi Boke Kotorske i Crne Gore, Tivat se nakon 1918. godine nalazi u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevine Jugoslavije. 1941. godine Tivat okupiraju nacističke trupe. Sve do oslobođenja grada od strane partizanskih odreda u novembru 1944. godine, u Tivtu borave nemački i italijanski vojnici. Nakon 1945. godine, posle nastanka SFRJ, Tivat se počinje razvijati kao grad primarno orjentisan za razvoj turizma, kao prioritetne privredne grane u ondašnjoj Crnoj Gori i Jugoslaviji. Danas je Tivat moderan grad orijentisan na razvoj turizma.

Svojim položajem u Bokokotorskom zalivu, uvalama, sa poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko, poznatom plažom Pržna, marinom Porto Montonegro, Tivat je upisan u turističke karte kao atraktivna turistička destinacija.

Klima

Tivat ima tipično mediteransku klimu, sa blagim ali kišovitim zimama i vedrim i toplim letima. Za Tivat se može reći da ima karakterističnu klimu, što prouzrokuje reljefna nehomogenost, te se na ovako malom prostoru osećaju lokalne klimatske razlike. Srednja godišnja temperatura vazduha je 15° C. Ovo je najsunčaniji grad Boke Kotorske sa 2446,2 sunčanih sati u toku godine.

Najčešći vetrovi su bura (severoistočni vetar) u zimskom periodu, i maestral (severozapadni vetar) u letnjim mesecima. Jugo, topao vetar koji donosi dosta kiše, je čest u jesenjem i zimskom periodu.

Padavine su u Tivtu isključivo u vidu kiše, dok su ostali oblici padavina ovde veoma retka pojava. Srednja godišnja količina padavina iznosi 1.755 mm. Padavine su najkarakterističnije za hladno doba godine. Ovakvi klimatski uslovi su omogućili da Tivat bude pogodan kako za letnji  tako i za zimski turizam.

Ostrvo Sveti Marko

U blizini Tivta nalazi se nadaleko poznato turističko ostrvo Sveti Marko, ili ostrvo Stradioti kako se u proslošti zvalo. U davna vremena, ostrvo Sveti Marko u Tivatskom zalivu, nosilo je i naziv ostrvo Sveti Gavrilo, po istoimenoj crkvi, o kojoj nažalost nema sačuvanih pisanih dokumenata. Ali ipak u narodu i dalje živi legenda koja se prepričava. Priča o ostrvu, seže u VII. vek u vreme kada su grčki bogovi, ostrvo Sveti Gavrilo ( danas ostrvo Sveti Marko), darovali hrabrim grčkim ratnicima (zapovednicima i vojskovođama grčke flote), za isticanje u borbama i bitkama.

Kako legenda kaže, izmoreni i ranjeni grčki vojnici, u svojim galijama, stigli su na ostrvo bajne lepote, da se na njemu odmore i zacele junačke rane. Očarani lepim predelima, raznoraznim cvećem, borovom šumom i morem koje je okruživalo ostrvo, grčki vojnici su se na ostrvu Sveti Gavrilo brzo oporavili. Dane su provodili odmarajući i uživajući u blagodetima prirode, ali i u pričama koje su ih podsećale na prošla vremena: na strahote rata, razaranja, junaštva i osvajanja…

Kako je vreme sve više odmicalo, grčki vojnici su počeli da osećaju grizu savesti zbog zla koja su počinili, pa odlučise da se pomole bogovima. U svojim molitvama, između ostalog, grčki vojnici, pomenuše i to, da ostrvo na kojemu provode poratne dane zauvek ostane oaza mira i spokoja. Takođe, grčki veterani tada su se zavetovali, da ne idu više u osvajačke pohode, već samo da se brane ako budu napadnuti, i da samo u nuždi ratuju. Kao potvrdu zaveta koji dadoše, vojnici na ostrvu posadiše drvo mira – maslinu, od koje kasnije nastade veliki maslinjački vrt.

Međutim, vođeni borbenim duhom, grčki ratnici ubrzo pogaziše zadatu reč. Nastaviše da osvajaju teritorije i da ruše sve pred sobom. Ubrzo potom, razljućeni i prevareni grčki bogovi, poslaše strašnu oluju na ostrvo. Orkanski vetar danima je besnio, lomeći vojničke galije, koje su bile usidrene tik uz ostrvo Sveti Gavrilo. Pomahnitali morski talasi nemislosrdno su potapali brodove grčke flote, a samo mali broj ratnika uspeo je da preživi katastrofu i da na splavovima dopliva do ostrva u Tivatskom zalivu. Kada bogovi spaziše, da su pojedini brodolomnici ipak uspeli da se spasu, odlučiše da ih još gore kazne, pa na ostrvo poslaše neizlečivu bolest, od koje svi pomreše.

Jedino što je ostalo na ostrvu da večno svedoči o jednom vremenu i jednom strašnom događaju, bila su maslinova stabla koja su grčki vojnici zasadili.

Zbog tragične smrti grčkih veterana, starosedioci Tivta odlučiše da umesto Sveti Gavrilo, ostrvu daju novi naziv ostrvo Stradioti, jer na grčkom reč stradiotes, znači vojnik.

Kompleks Buća – Luković

Kule ili kašteli kako ih lokalno stanovništvo naziva su služile pojedinim bratstvima za odbranu od neprijatelja. Svako bratstvo imalo je po jednu veću kulu. Narodno predanje kaže da je bilo osam kula, među kojima je bila najveća ona kod crkve Sv. Vračeva u Bogdašićima. Mnoge od ovih kula su pregrađivane i restaurirane za stambene kuće. Kule su nastale, po svoj prilici, u XVI veku kada su Bogdašići, kao i čitavo poluostrvo Vrmac bili stalno napadani od Turaka. Svako bratstvo je svojim sredstvima podizalo kulu, dosta skromnih razmera, što je uostalom zavisilo od brojnosti i imovne snage pojedinog bratstva.

Iz doba renesanse je i bivši letnjikovac, koji je pripadao kotorskoj vlasteoskoj porodici Buća (kasnije kontu Lukoviću).

Porodica Buća imala je mnogo vinograda, maslinjaka, pašnjaka i mlinova na teritoriji tivatske opštine. Ovaj dvorac je gradio Mihailo Petrov Buća, brat Dušanovog protovestijera Nikole Petrova. Mihailo Buća bio je vešt i spretan diplomata, pa je po nalogu cara Dušana, sklapao razne trgovačke i mirovne ugovore. Francuski kralj ga je za naročite zasluge odlikovao najvećim odlikovanjem Zlatnim ljiljanom. Ovaj znak je Mihailo kasnije uneo u svoj grb. Na velikom pločniku koji je vodio od dvorca do mora, nalazio se među crveno-belim pločama uzidan i ljiljan, kao znak da je dvorac bio Mihailovo vlasništvo.

Ujedno je i crkvica koja se nalazi u sklopu dvorca posvećena Sv. Mihailu (Sv. Mihovil). Pročelje ove crkvice sa zvonikom je izrađeno u stilu rane gotike, kao i mali prozori koji se nalaze na crkvici. Dvorac koji je bio sagrađen u renesansnom stilu, otkupila je komanda bivše austrougarske mornarice i od njega načinila običnu stambenu kuću.

Jedinstveni prilaz dvorcu, ukrašen sa 130 stubova od kamena na kojima su se nalazili izrezani kapiteli, od kojih je svaki bio drugačije ukrašen srušila je i raznela uprava tadašnje austrougarske mornarice. Od svega ostala je stara kula sa zidanim pasažom jedinstvena ove vrste u ovim krajevima. Ova kula je dograđivana 1548. godine, a restaurirao je neki, do tada nepoznati domaći graditelj meštar Vicencije, sin meštra Mihaila iz Lastve.

Krajem XVIII veka kompleks je otkupio Marko Luković, pomorski kapetan iz Prčnja. Naslednici porodice Luković su deo svog imanja krajem XIX veka ustupili za gradnju Arsenala u Tivtu čime su po prvi put izazvane krupne promjene izgleda prvobitne celine.

Kulturne manifestacije

1. Maskembali i karnevali, tradicionalne svečanosti na primorju koji se održavaju tokom februara.

2. „Bokeljska noć“, tradicionalna manifestacija koja se održava u drugoj polovini februara u organizaciji podružnice Bokeljske mornarice iz Tivta.

Bokeljska noć

3. Festival Mediteranskog teatra „Purgatorije“ u organizaciji Centra za kulturu Tivat (izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti). Održavaju se u periodu od 25. jula do 10. avgusta.

4. Tivatske ljetnje feste u organizaciji Turističke organizacije Tivat su tradicionalne zabave koje se organizuju tokom leta na plažama i drugim javnim površinama gde se predstavljaju lokalni običaji uz ribu i vino.

Tivatske ljetnje feste

5. Lastovske fešte održavaju se prve subote u avgustu, u Gornjoj Lastvi (kulturno umetnički program, večeri u mlinu, izložbe) sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa.

6. Boćarska olimpijada je sportska manifestacija koja se održava u letnjem periodu.

7. Novembarski dani kulture (povodom dana Opštine) i redovni program Centra za kulturu Tivat u toku zimskog perioda (pozorišne predstave, koncerti, izložbe…)

8. Žučenica Fest u organizaciji žena Tivta i Radio Tivta.Održava se u periodu od 10. do 13.maja.

9. Proslava Dana mladosti - održava se 25.maja, u organizaciji SFRJ Konzulata

Plaže Tivta

Tivatska rivijera raspolaže sa preko deset plaža ukupne dužine nekoliko kilometara. Procenjena površina ovih plaža iznosi preko trideset hiljada kvadratnih metara.

Plaža Belane

Plaža Belane se nalazi posle marine Kaliman, a u blizini hotela Palma. To je veoma lepa peščana plaža dužine 150 metara, koja ima kabine za presvlačenje, tuševe, WC, kao i parking.

Plaža Kalardovo

Kalardovo je plaža koja se nalazi izvan naselja, u relativnoj blizini aerodroma. Dužina plaže je 260 metara i raspolaže sa tuševima, WC-om, parking prostorom, a tu su i kafići, kao i restoran. Zbog svoje konfiguracije pogodna za decu, a restoran, sportski teren, plažni mobilijar, razne zabave za decu i odrasle pruža mogućnost za celodnevni boravak. Ulaz na plažu se NE naplaćuje.

Plaža Belane i Plaža Kalardovo

Plaža Kamelija

Kamelija je gradska, hotelska plaža dužine oko 190 metara. Potpuno je uređena i poseduje tuš, WC, kao i ugostiteljski objekat. Duž obale od Donje Lastve do Seljanova nalazi se nekoliko plažica.

Plaža Kukoljina

Kukoljina je uređena plaža dužine oko 150 metara van naselja. Ima parking, pristanište za brodove, kao i bar.

Plaža Oblatno

Oblatno je plaža van naselja dužine oko 150 metara. Kao i većina plaža u Tivtu, raspolaže za WC-om, tuševima, spasilačkom službom. Ima parking i ugostiteljski objekat.

Opatovo plaže

Opatovo plaže – Mesto Opatovo raspolaže sa nekoliko malih, uglavnom peščanih, plaža prosečne dužine od oko 100 metara. Nalazi se na putu Lepetani – Tivat u mestu, popularno zvanom Luka ili Stevovići. Plaža je peščana dužine 220 metara. U blizini plaže je i ugostiteljski objekat, odnosno otvoreni šank, kao i restoran Lovćen. Bogastvo plaže je svakako i obližnja hladovina koju čine stabla koja su ujedno i štit između jadranske magistrale i plaže.

Plaža hotela Palma

Plaža hotela Palma je uređena mala plaža neposredno pored hotela Palma, dužine od oko 60 metara. Raspolaže sa svim neophodnim objektima kao što su WC, tuš, parking, bar i nalazi se dužinom obale centralnog dela grada. Plaža je betonska sa kombinacijom peska.

Plaža Plavi Horizont

Plavi Horizont je najveća i najznačajnija plaža u opštini Tivat u blizini Radovića. Površine je 8500 m2. Obiluje veoma sitnim peskom koji je veoma pogodan za lečenje reumatskih obolenja. Smeštena je u uvali Trašte, na otvorenom moru. Od centra mesta Radovići je udaljena oko dva kilometra. Plaža je 2004. godine dobila Plavu zastavicu kao dokaz kvaliteta vode i sadražaja koje pruža.

U neposrednoj blizini se nalazi hotel, koji takođe nosi naziv Plavi Horizont. Leva polovina plaže rezervisana je za goste hotela. Uvala sa obe strane ima staze za šetanje koje su duge oko četiri kilometra i obilaze zaliv. Ova plaža je dobila naziv po plavoj boji mora, koja je najviše primetna u plićaku pored obala.

Duž staze mogu se videti četinari i masline, borova šuma, ali i betonske ploče sa kojih se putem stepeništa silazi u more. Mini plaže napravljene od izlivenog betona, zauzimaju prostor od nekoliko kvadratnih metara, strme su i neravne. Na plaži se nalazi restoran i bar, a mogu se iznajmiti i pedoline. Do plaže se može stići prevozom koji svakog dana saobraća na relaciji Tivat – Plavi Horizont.

Plaža Seljanovo

Seljanovo raspolaže sa više manjih plažica koje poseduju parking, bar. poznatija kao Ponta Seljanova je pješčana plaža dužine oko 250m. Plaža je zapravo rt koji se završava svetionikom. Na samoj plaži nalaze se dva ugostiteljska objekta, odnosno restoran sa terasom i mulom u moru, i otvoreni šank. U ponudi plaže su ležaljke, pedaline, suncobrani.

Ponta Seljanova

Ponta Seljanova je gradska plaža dužine oko 150 metara. U pitanju je uređena plaža sa WC-om, tuševima i parkingom.

Plaža Pržno

Pržno je izletnička i potpuno uredjena hotelska plaža dužine 250 metara.

Plaža Račica

Račica – Plaža nova Račica je plaža sa predivnim pogledom na zaliv pružajući divan pogled na letnji suton. U okviru plaže postoji mali kamp, pristanište za brodove, kao i veliki parking prostor.

Plaža Stara Račica

Stara Račica je mala plažica dužine oko 80 metara. Ima WC, tuševe, plažni mobilijar, kao i spasilačku službu.

Plaža Verige

Verige je relativno veća i uređena plaža dužine oko 250 metara, sa tušem, WC-om, spasilačkom službom. Nalazi se izvan naselja, tj. duž obale puta Lepetani-Kotor i poseduje parking prostor i bar.

Dužina plaže je 250m i karakteriše je krupniji pesak i kamena obala a more je verovatno najčistije u Boki zbog morskih struja ali i izvora zbog kojih je temperatura mora niža nego na drugim delovima. U blizini plaže je ugostiteljski objekat ali i crkva Gospa od Anđela koja je stara gotovo pet vekova.

Plaža Waikiki

Waikiki je klasična gradska hotelska plaža dužine 130 metara sa tuševima, WC-om, spasilačkom službom, barom. Nalazi se u naselju Seljanovo. Plaža je šljunkovita i veoma posećena. U blizini se nalazi restoran gde posjetioci mogu da uživaju u prijatnoj hladovini.

Ostrvo Cvijeća

Ostrvo Cvijeća je udaljeno 2 km od aerodroma Tivat, a 4 km od centra Tivta. Duž celog ostrva se nalaze pešačke staze koje vode do malih plažica. Ostrvo je bogato raznim istrorijskim spomenicima, a tamo se nalazi konak i crkva posvećena Arhangelu Mihailu, kao i mošti svetih monaha.

Plaža Župa

Plaža Župa je peščana plaža dužine oko 70 metara na ulazu u Tivat. U samoj blizini plaže nalazi se borova šuma koja gostima pruže mogućnost odmora u gustoj hladovini.

Plaža Regina

Plaža Regina se nalazi u samom centru grada. Plaža je peščana dužine oko 70m. Na samoj plaži nalazi se i istoimeni otvoreni šank.

Plaža Marina

Plaža Marina je peščana plaža dužine 150 metara. Nalazi se na putu prema peščanoj plaži Kalardovo u neposrednoj blizina aerodroma.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Tivat
Rent-A-Car - TivatIzleti/Ekskurzije - Tivat

Drugi gradovi Boka Kotorska