Destinacije :: Oblast Bar ::

Sutomore apartmani hoteli vile Crna Gora 2020

Grad Sutomore, smešten na teritoriji opštine Bar, zahvaljujući čistom plavom moru, dugim plažama i povoljnoj klimi predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Crne Gore. Zahvaljujući planinskim vencima u zaleđu, peščanim plažama i otvorenom pučinom stvorili su se klimatski uslovi koji Sutomore uključuju u najpovoljnije zdravstvene regione južne Evrope.

Područje grada Sutomore deli se na tri dela, jedan deo sačinjava dva kilometra dugo područje uz plažu, a drugi deo obuhvata područje na kojem se naselila većina stanovništva, poznat lokalno pod nazivom “Polje” jer zauzima istočni deo Spičanskog polja. Ova dva dela povezana su sa Glavnom ulicom u kojoj se nalaze neki od najvažnijih privrednih objekata u gradu . Treći deo Sutomore čine okolna naselja među kojima se nalaze naselja Nehaj, Brca ili Rutke. Godine 1882. započinje se s gradnjom prvih kuća uz obalu te tada nastaje Sutomore, dok je Spič, kako se naziva ovo područje na kojem su se smestile Sutomore, bio naseljen u 16. veku.

Ovaj grad koji se smestio na obali Jadranskog mora zbog svoje razvijene saobraćajne povezanosti svake godine privlači sve više i više posetilaca. Zahvaljujući velikoj turističkoj potražnji koja za vreme letnjih meseci iznosi čak 10.000 noćenja dnevno Sutomore imaju izuzetne mogućnosti za razvijanje svoga grada. Ne samo da se podižu razni kulturni i zabavni objekti koji ce privući posetioce i poboljšati turističku sezonu, već se grade i razni privredni te stambeni objekti koji će stanovnicima grada značajno poboljšati život.

Na barskom području veliki uticaj na fizičko-geografske osobine primorja ima obala mora, koja se smatra najlepšom na južnom Jadranu. Temperatura mora u ovom delu je najtoplija i kreće se između 11 stepeni zimi do 25 stepeni leti. Upravo zbog takve klime Sutomore se nalazi na prvom mestu po broju sunčanih dana u Crnoj Gori, pa sezona kupanja traje od maja do oktobra.

Blagodeti ovog mesta turisti su otkrili još davne 1931. godine od kada su počeli da ga posećuju. Sutomore je kroz vekove bilo ribarsko naselje, gusarsko svratište između utvrđenih gradova: Stari Bar (Antivari), Haj Nehaj i Golo Brdo. Brojni arheološki nalazi i zapisi, crkve i manastiri govore o stalnom velikom interesu i minulih generacija kroz vekove za ovo područje. Danas, Sutomore predstavlja moderno turističko mesto, sa mnoštvom hotela i vila za odmor, okruženih divnim palmama i starim maslinama.

Sutomore odlikuje odlična drumska i železnička saobraćajna povezanost sa svim gradovima u Crnoj Gori, pa samim tim i sa širim okruženjem. Interesantno je da je Sutomore prva železnička stanica koja izlazi na more.

Ukoliko volite sveže voće i povrće možete posetiti poznatu Sutomorku pijacu, koja je jedna od najsnabdevenijih pijaca na primorju. Pored toga tu su i Maxi i Voli supermarketi, kao i razne pekare. Pored prehrambenih objekata, ovde se nalaze i ambulanta, apoteka, pošta, policijska stanica, kao i benzinska pumpa.

Noćni život može zadovoljiti sve populacije zbog svoje široke ponude. Kažu da je to grad koji živi puna 24h. Veliki broj diskoteka, noćnih barova i klubova nudi duge noćne provode i izlaske za pamćenje za svačiji muzički ukus. U Sutomoru tokom letnjih meseci gostuje svakodnevno bar jedna zvezda sa estrade, kako domaće, tako i strane. Uprkos poznatom noćnom provodu ni najmlađi nisu zapostavljeni. Za njih postoje igraonice u kojima mogu uživati u svojoj igri, kao i luna park koji mališani obožavaju. Na šetalištu ima i veliki broj kafića sa živom muzikom. Kafići su smešteni na terasama koje se nalaze pored same plaže. Te terase od morskih talasa štiti kameni zid, pa u ušuškanom kutku možete sa zadovoljstvom pratiti zalazak sunca ili uživati u romantičnoj večeri u nekom od mnogobrojnih kvalitetnih restorana. Treba napomenuti da je Sutomore poznato i po svojoj izuzetnoj kuhinji. Tako da nikako nemojte propustiti priliku da probate nacionalna jela, na domaćem maslinovom ulju, koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Kao aperitiv preporučuje se crnogorska loza, dok uz glavno jelo najčešće poznato crno vino „Vranac“ ili belo vino „Krstač“.

Sutomore je smešteno na padinama visokog brda, u zalivu, gde ga visoke litice štite od talasa Jadranskog mora, a planine od hladnih vetrova. Poznato je po svojoj zdravoj klimi i dugim plažama sa plavom, bistrom morskom vodom. Najpre treba spomenuti peskovito-šljunkovitu glavnu gradsku plažu, koja predstavlja jednu od najvećih na ovom delu Jadrana. Ona je duga 1250m i široka 30-40m i na nju se nadovezuje Zlatna plaža. Zlatna plaža je duga 850m i poznata je po lekovitim osobinama. Krupan pesak zlatne boje sadrži mnoštvo minerala, zbog kojih ima lekoviti efekat na bolesnike koji imaju problema sa reumom. Zatim tu je šljunkovita plaža Maljevik, dužine oko 300m. Ovde možete uživati pod borovom šumom i diviti se netaknutoj prirodi i bistroj vodi. A za sve one koji vole sportsko ronjenje ova plaža predstavlja idealno mesto. Ukoliko volite netaknutu prirodu možete uživati i na plaži Štrbine, dugoj 150m, sa biserno čistom vodom.

Plaže u okolini Sutomora koje vredi obići svakako su Crvena i Kraljičina plaža. Crvena plaža je duga samo 100m i ime je dobila po crvenoj boji šljunka. Predstavlja najlepšu plažu, a ralog za to jeste borova šuma kojom je oivičena. Kraljičina plaža je duga 1km, a ime je dobila po Mariji Karađorđević, koja je volela da se kupa na ovoj plaži. Plaže je pokrivena belo-žutim peskom, a okružena stenama, čempresima i stablima maslina. Treba napomenuti da postoji i nekoliko predivnih divljih plaža-uvala za sve avanturiste i romantičare zaljubljene u prirodu. Među njima možete birati između peskovite, šljunkovite ili kamenite plaže, ali koju god da odaberete naićićete na toplu i lekovitu vodu bez talasa. Lepoti prirode dodatno doprinose šljunak i kamene skulpture hridina.

Ukoliko ste otvorenijeg i avanturističkog duha postoji i bezbroj drugih zanimljivih sadržaja u kojima možete uživati. Na raspolaganju su vam iznajmljivanje čamaca, dnevni izleti brodom, kao i vožnja na udaljene plaže. Ukoliko više volite istoriju tu su mnogobrojni arheološki spomenici, manastiri, crkve i čitavi gradovi koji svedoče o burnoj istoriji grada i zemlje. Najveću pažnju ipak izaziva crkva sv. Tekle sa pravoslvnim i katoličkim oltarom i ostaci benediktinskog manastira na Ratcu. Pored toga znamenitosti koje još možete obići su: Ulcinjski zamak čija je gradnja počela u V veku pre nove ere, tvrđava Rozafa koja je izgrađena još u antičko doba, manastir Ostrog koji je osnovan u XVII veku, zatim tu su Stari Bar, Budva, Kotor, Sveti Stefan i još mnogo mnogo toga.

Legenda o nastanku sutomora

Uz morski breg, uz samu obalu, koja se prostire od nekadašnjeg Pristana na obali Bara do Kufina, na ulasku u Pastrovice, nekada davno pristajale su galije. Njihovi vlasnici, tu su se iskrcavali da bi razmenjivali robu i trgovali razne namirnice iz Zete i Crmnice. Tim ustaljenim ritmom života, koji su diktirali trgovci, privikavali su se starosedeoci u Baru i okolini, nadničari, ljudi znani i neznani. Tako je bilo sve do vremena, kada su barskom obalom počeli da krstare gusari iz Ulcinja.

Ulcinjski gusari bili su na zlom glasu po veoma lošem ponašanju, zulumima, i otimanjima kako od bogatih tako i od siromašnih ljudi. Price o gusarima i zlodelima koja su pravili brzo su se počele širiti među stanovništvom, tako da su obični građani sve više osećali strah i paniku i pri samom pomenu imena gusarskih vođa. Gusari su toliko bili silni i moćni da im niko ništa nije mogao. Svoj prkos svetu i stanovništu otkrivali su, pristajući uz obale svojim galijama pretrpanim raznim ukradenim predmetima i skupocenostima koje su otimali presretajući i pljačkajući trgovačke i vlastelinske brodove. Iz dana u dan njihovo blago se sve više uvećavalo. Nekolicina gusara se tako doseti, da bi trebalo pronaci neko skrovito mesto na kojem bi blago bilo sigurno, a u koje bi se u slučaju opasnosti i sami gusari mogli sakriti. Jednoga dana neki od gusara se doseti da nedaleko od morske obale, gde su pristajale galije, postoji planina Sozina, te odlučiše da bi ona mogla biti idelana za skrivanje. Ubrzo zatim gusari u planini Sozini počeše da prave pećine i skrovišta, i tu kriju oteto blago, oružje i roblje.

Medju raznim robljem, jednom se zadesila i robinja Milja, devojka, neobične lepote i ženske privlačnosti. Glavni među gusarima odrediše joj za čuvara gusara Iljka.

Iljko beše takođe mlad i lep momak, pa se ubrzo zaljubi u Milju, kao i ona u njega. Iako svoju ljubav nisu krili, Iljko i Milja nisu mogli dugo ostati zajedno. Jednoga dana ostali gusari počeše na sav glas da govore o ljubavi dvoje mladih, tako da je to ubrzo čuo i gusarski kapetan Đerlezi, koji iz ljubomore, naredi Iljku da mora da ide u neku veliku odmazdu koju su gusari planirali na moru. Iljko ode, a Milja ostade i dalje u pećini da robuje u tami.

Milja je dugo čekla da joj se momak vrati. Iz dana u dan isčekujući povratak, stalno je virila kroz omanju rupu na pećini, gledajući u sinje more, i čeznući da joj se Iljko vrati. Ali vreme je neumoljivo odmicalo, a od Iljkovog povratka ništa. Milja naposlijetku izgubi svaku nadu da će ga opet videti. Tako tužna donese odluku da okonča sebi život.

Sledećeg dana Milja izjuri iz pećine i sa jedne visoke stene skoči u more. Ubrzo, Iljko se ipak vrati nazad. Kada je čuo kako je Milja, verno ga čekajući, okončala svoj život, uze veliku količinu baruta, ubaci ga u jedan deo pećine, i zapali ga. Barut napravi veliku eksploziju.

Od te eksplozije, brdo u kojem je bila pećina, prelomi se na dva dela. Brdo se zapravo, kako legenda kaže, raspuknu, i kako bi Starobarani rekli – suturiša se u more, odnosno brdo pade u more, te nastade mesto po imenu SUTOMORE.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sutomore
Rent-A-Car - SutomoreIzleti/Ekskurzije - Sutomore

Drugi gradovi Oblast Bar