Destinacije :: Oblast Bar ::

Šušanj apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Šušanj je malo turističko mesto, nalazi se na obali Jadrana između Sutomora i Bara. Predstavlja politički, saobraćajni, sportski i turistički centar južnojadranskog primorja. Ima odličnu saobraćajnu mrežu, što je svakako jedna od njegovih prednosti.

Pretpostavlja se da mesto nosi naziv po toponimu koji je ovamo prenešen iz Priobalja, a koji je na starim kartama upisan kao Sušica. Iz te reči izvedena je Sušanj i najzad Šušanj. Samo pre dve decenije unazad na mestu današnjeg naselja bilo je veliko polje na kojem su se uglavnom uzgajale grčke i italijanske masline. Nakon širenja luke Bar ovde su naseljeni žitelji tadašnjeg Starog Pristana. Iz tog razloga drugi naziv za Šušanj jeste Novi Pristan.

Šušanj odlikuje šljunkovita plaža kao i predivna borova šuma. Pored divne šume priobalje Šušnja je dom egzotičnim biljnim vrstama, kao što su pelin, eukaliptus, kesten, palma, kaktus, a ujedno je i dom dekorativnim biljkama, kao što su mimoza, oleandar, agava, ruzmarin, lovorika, itd…

Šušanj nije mesto provoda, nego odmora. Ovde će naći mir svi oni koji žele da se opuste i zaborave na svoje obaveze. Mesto je mirno i tiho, idealno za šetnju ulicama ili divno sređenom šetalištu. Oni koji vole noćni provod mogu otići do Bara i provesti noć u nekom klubu ili diskoteci. Interesantno je to da je Šušanj povezan sa Barom šetalištem, pa vrlo brzo možete doći do Bara i provesti dan na nekoj od njegovih plaža. Duž šetališta nalaze se restorani i kafići, tako da svoje uživanje možete upotpuniti ukusnom hranom i pićem.

Zahvaljujući borovoj šumi, kao i suočeljavanju planinskog i morskog strujanja vazduha, plaža ima jedinstvenu mikro klimu i u svako doba dana je idealno mesto za odmor. Mediteranska klima, morski vazduh i borova šuma pogodni su u lečenju reumatskih, bolesti disajnih organa, kao i kardiovaskularnih bolesti. Tokom kasnog proleća i leti u Šušnju s mora duva tzv „sveži vetar“ maestral koji uznemiri morsku površinu i rashladi vrelinu na obali. Zbog takve temperature Šušanj ima u proseku 270 sunčanih dana godišnje.

Šljunkovita plaža Šušnja – Žukotrlica (2 km)

Šljunkovita plaža Šušnja – Žukotrlica, duga je 2 km. Ona predstavlja idealno mesto za odmor, zahvaljujući prirodi koja je okružuje. Plaža je čista, sređena i vrlo lepo organizovana, a poslednjih godina postala je vrlo posećena od strane turista, zbog svoje prirodne hladovine. Iz Šušnja često idu brodići do Sutomora, Kraljičine plaže, Petrovca, Svetog Stefana i Budve, čime ponuda ovog turističkog mesta postaje dosta bogatija i na vama je samo da odaberete koji deo crnogorskog primorja želite posetiti.

Inače, Šušanj je poslednjih nekoliko godina proglašavan za najčistiji grad na crnogorskom primorju. Tokom jula i avgusta, možete uživati u raznim manifestacija koje se održavaju u obližnjem Baru. Što se tiče kulturnih festivala najznačajniji je„Barski ljetopis“, a pored njega održavaju se još i „Dani Mrkojevića“, „Susreti pod starom maslinom“, „Plivački maraton“, kao i brojni koncerti, predstave, izložbe, itd.

Ukoliko volite istoriju, postoji veliki broj kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini i definitivno će upotpuniti vaš odmor na crnogorskom primorju. Najveću pažnju privlači Stari grad Bar, tvrđava koja je vekovima bila centar čitavog ovog područja, a danas je napuštena i nalazi se u ruševinama. Stari grad Bar je osnovan od strane lokalnih starosedelaca u vreme najezde Slovena. U XI veku je bio prestonica slobodne srpske države u Zeti, a nakon toga i sedište samostalne crkvene organizacije poznate kao Barska nadbiskupija.

Smeštaji - Šušanj
Rent-A-Car - ŠušanjIzleti/Ekskurzije - Šušanj

Drugi gradovi Oblast Bar