Destinacije :: Boka Kotorska ::

Stoliv apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Često se kaže da je Perast jedan od malih bokokotorskih gradića koje treba obići ukoliko želite da doživite jedan od najlepših pogleda na Bokokotorski zaliv, a Perast gleda na baš na Stoliv, i čini sastavni deo tog fenomenalnog pejzaža. Postoje dva Stoliva – Gornji i Donji, a nastavaljaju se jedan na drugi od mora prema brdovitoj unutrašnjosti zelenog poluostrva Vrmac.

Gornji Stoliv

Gornji Stoliv okružen je starom šumom visokih kestenova, na nadmorskoj visini od 240 metara, a predivan uspon do gradića zaista opravdava njegovo ime – gornji. Udaljen je od mora, veoma miran i tih, pa ovde nikada nema mnogo turista, ali ima onih koji mu nisu odoleli i koji se iznova vraćaju zbog neverovatnog vazduha, kao i onih koji dolaze zbog čuvene “ruže vetrova“koja se formira baš iznad Gornjeg Stoliva i koja ima blagotovrne uticaje na disajne puteve.

„Sto oliva“ – Stoliv

Gornji Stoliv udaljen je od Kotora 8 kilometara, a nastao je još u XIV veku i jedan je od retkih gradića koji se može pohvaliti da je zadržao gotovo isti lik tokom šest vekova. Sam naziv Stoliv čuva uspomenu na jednu davnu tradiciju: naime, svaki mladić koji je želeo da se oženi morao je da zasadi stotinu maslina u okolini grada. Ako se prisetimo da Bokelji masline i danas zovu olive – „sto oliva“ lako je postalo – Stoliv.

Stoliv je bio jedno od omiljenih mesta Petra II Petrovića Njegoša

Takođe, guste kestenove šume koje okružuju gradić dom su mnogobrojinim lekovitim biljkama na koje mnogo polaže tradicionalna medicina, a da je ovako bilo i u prošlosti, svedoči podatak da je ovo bilo jedno od omiljenih mesta Petra II Petrovića Njegoša, koji je imao mnogo poverenja u lokalne travare i lekare.

U Stolivu je nastala tradicionalna igra gađanja Kokota

Malo je poznato da je ovde nastala i tradicionalna igra „gađanja Kokota“ koja je simbolizovala protest protiv turskih osvajača. Ovu igru možete videti i svakog 15. maja, ali se morate otisnuti do Perasta. Manifestacija slavi dan oslobađanja od Turaka, a običaj je da se puškom (danas, naravno, vazdušnom) gađa kokot (petao) koji se postavlja na usidrenoj dasci na oko 300 metara od obale. Pobednik dobija tradicionalni peškir „sugman“. Ako ste rešili da pobedite, morate biti spremni da sve prisutne častite barem jednom čašom crvenog vina, pa se isplati učestvovati – čak i ako nikad niste uzeli pušku u ruke.

Gornji Stoliv je jedno od najstarijih srednjevekovnih naselja u Boki, koje je imalo sreću da ostane netaknuto tokom svih vekova razaranja, u velikoj meri zbog svog geografskog položaja i skrajnutosti. Iako malo udaljen od obale, oduvek je bio dom vrsnih pomoraca, a i maslinovo ulje proizvedeno ovde uvek je važilo za najbolje.

Donji Stoliv

Donji Stoliv nalazi se na samoj obali mora, a do Gornjeg Stoliva i dan danas može se stići jedino peške. Stari kameniti put vrluda i uspinje se polako kroz maslinjake i kestenove i jedna je od najlepših šetnji kroz predivnu prirodu Vrmca. Do uspavanog Gornjeg Stoliva sa jedva nekoliko meštana trebaće vam oko pola sata laganog hoda. Gradić na vrhu brda, sakriven krošnjama drveća nagradiće vas svojim dubokim mirom, idiličnom arhitekturom i jednim od najspektakularnijih pogleda na Bokokotorski zaliv.

Donji Stoliv je dom najstarijh kamelija na ovim prostorima

Donji Stoliv verovatno je star koliko i Gornji, a dobio je status pravog primorskog gradića 1721. godine, a još od XVIII veka dom je najstarijh kamelija na ovim prostorima. Ovaj egzotični i predivni cvet u Boku je stigao iz dalekog Japana, a lokalno stanovništvo bilo je naprečac osvojeno jednostavnom lepotom i bojama ovog zimskog cveta. Lokalni meštani reći će vam da je ovaj cvet u Boku doneo jedan stolivski mornar, kako bi obradovao svoju voljenu ženu.

Stolivska maniestacija Dani Kamelije

Svakog proleća, tokom marta Kotor obeležava sećanje na ovaj događaj Danima Kamelije . Ova lokalna manifestacija predivna je prilika da posetite Boku, jer ćete moći da uživate u izložbama cveća, ali i likovnim radovima, pozorišnim predstavama i nizom koncerata.

Stoliv ima tradicionalnu arhitekturu – tipičnu za Boku

Donji Stoliv danas je jedno od retkih primorskih mesta koje ima sva urbanistička rešenja pravog grada. Panorama ovog naselja tipična je za Boku – stara kamena zdanja ogledaju se u blago zatalasanoj vodi, a pozadina je raskošna zelena boja starih čempresa, maslina i palmi. U samom centru nalazi se stara crkva Svetog Ilije, a zna se samo da je zvonik podignut 1833. godine.

Crkva Svetog Bazilija na Markovom Rtu

Jedan od razloga da posetite Stoliv je i crkva Svetog Bazilija, na Markovom Rtu. Unutrašnjost ove crkve oslikana je izuzetno vrednim freskama naslikanim krajem XV veka. Interesantno je da se ovde, rame uz rame, nalaze posvećeni likovi kanonizovani i u Istočnom i u Zapadnom svetu – Katolički i Pravoslavni sveci, sa ćiriličnim i latiničnim natpisima. Ovo je jedan od retkih očuvanih primera svojevrsne simbioze dvaju Crkava na ovim prostorima tokom srednjeg veka, i mešavini stilova i kanona.

Donji Stoliv je izuzetno prijatno i kulturnom baštinom bogato primosko mestašce koje će vam ponuditi mogućnost da se sklonite u neko starije, sponatanije i mirnije doba, uživate u laganim letnjim danima raspredajući stare priče sa meštanima, debatujući o rečima, vrstama voća, riba, i načinima spravljanja vina ili ceđenja ulja.

Plaže u Stolivu

Tipično za Boku, ovde nema pravih plaža, već svaka kuća ima svoju pontu – kameni ili betonski dok uz koji je obavezno privezan čamac. Oko ponti mogu biti i malene plažice sa peščanim ili šljunkovitim ulaskom u vodu, ali se nemojte nadati kafićima, ležaljkama i drugim „pošastima“ masovnog turizma. Velikih plaža ima, kada krenete obalom ka Tivtu, ali meštani ovde ne bi se odrekli svog mira, leškarenja na pontama i veslanja po predivnoj Boki.

Obavezno probajte neki od lokalnih specijaliteta

Bokeljska kuhinja neumitno je vezana za Jadran, pa i u Stolivu možete uživati u pravim poslasticama, giricama, morskim plodovima i egoztičnom voću za koje je ovo podneblje kao stvoreno. Ovde ćete naći i poneku prodavnicu, konobu i kafanu, a Kotor je svega 9 kilometara daleko, pa ako vam postane dosadno, možete otići da razgledate tvrđavu, trgove, palate i crkve, ili uživate u odličnoj klopi i šopingu. Ako mislite da ste zalutali u ovaj mir, ni Budva nije predaleko, a biće vam i više nego drago kada se vratite u Stoliv i osetite njegova aromatična mirna jutra uz šum mora i pokoju ptičicu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Stoliv
Rent-A-Car - StolivIzleti/Ekskurzije - Stoliv

Drugi gradovi Boka Kotorska