Destinacije :: Boka Kotorska ::

Rose apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Na poluostrvu Luštica na samom ulazu u Bokokotorski zaliv nalazi se malo mesto koje je ime dobilo od italijanskog naziva za ružu. Rose su prava ruža koje odoleva vremenu u ovom delu Crne Gore, a koja je, nesumnjivo, poznata među kao nezaobilazna turistička destinacija. Rose su odolele i nisu dopustile da ih nagrize zub vremena. U ovom mestu ponosno se uzdižu građevine stare 200 godina koje lepotom svoje arhitekture plene i daju poseban šarm ovom mestu.

Gde se nalazi letovalište Rose

Rose se nalaze ne tako daleko od aerodroma u Tivtu, svega nekih 10 kilometara, kada se krene prema Budvi. Na raskrsnici koja vodi ka Kotoru treba skrenuti desno ka Luštici, poluostrvu na samom ulazu u Boku Kotorsku, i ovim putem stižete tačno do mesta Rose. Na putu ka Rosama prolazi se kraj nekih od najlepših pejzaža divlje prirode Crne Gore, a to su rt Kobila, Ilinica, a tu je i čuveno Herceg Novi.

Mediteranska klima i vegetacija celim putem do Rosa će vas potpuno oduševiti te ćete jedva čekati da stignete, izvadite fotoaparat i krenete u obilazak.

Kako je Rose dobilo ime

Kao što je već napomenuto Rose dobijaju ime po italijanskoj reči za ružu. Inače, ovo mesto predstavlja jedno od najstarijih naseobina u ovim krajevima. Ime se pominje u velikom broju istorijskih spisa još u IV veku, međutim, tada se naselje nazivalo Resnium. Takođe postoji i zapis da su građani ovog mesta početkom IX veka bili opljačkani od strane Saracena.

Podvodna arheološka nalazišta

Rosa je i dom mnogim turistima roniocima u toku godine. Značajna arheološka nalazišta u vodi, ali i na zemlji cilj su okupljanja mnogih ronioca koje ovde možete videti svake godine. Arheološka istraživanja u vodi i razgledanje podvodnih spomenika poput olupna brodova omiljena su aktivnost velikog broja ronioca.

Turistička ponuda ljupkog gradića Rose

Rose su odolele novim generacijama koje su donele trend izlaženja do ranih jutarnjih časova. U Rosama ćete teško naći mesto za izlazak i za takve prohteve moraćete da odete do Tivta ili Herceg Novog, a možda čak i do Budve. U Rosu se vratite posle ludo provedene noći na zasluženi odmor.

Ukoliko želite aktivan odmor, na poluostrvu je najviši vrh Obosnik, visok 586 metara. Upustite se u pohod na ovaj vrh sa kog se pruža izvanredan pogled na čitavo poluostrvo i još dalje, na Jadran.

Rose je idealno mesto za odmor

Upravo zbog pomenutih stvari Rose se smatra starim mestom koji najbolje može da ugosti porodicu, dvoje zaljubljenih ili pojedinca koji vapi za odmorom. Voda mora je ovde kristalno čista i predivna. Pešačenjem po drevnom gradu u mirnoj uvali koja se zove Male Rose, tik uz urbani deo, dolazi se do prelepe peščane plaže. Ukoliko želite još više mira i tišine samo nastavite dalje duž peščanih plaža dok vam ne bude dovoljno tiho da možete potpuno da se opustite na plaži i odlutate u svojim mislima.

Podmornički tunel Rose

U blizini letovališta Rose postoji podmornički tunel, odnosno sklonište Potkop koje je prvobitno bilo namenjeno za podmornice, a danas služi kao mesto gde se održavaju muzički festivali, a tokom leta se koristi i kao disko-klub. Podmornički tunel Rose nakon raspada bivše Jugoslavije izgubio je svoju svrhu, što iz bezbednosnih ali isto tako i meteoroloških uslova. Te danas umesto podmorničara ovde stanuje muzika.

Dobro vino i odlična hrana su glavne odlike gradića Rose

Dobro vino i hrana odlikuje Rose, te će stoga, na šetalištu pored mora dom naći nekolicina dobrih restorana gde ćete moći da pojedete izuzetno ukusnu hranu i popijete čašu dobrog vina. Čini se kao da se su se Rose sačuvale od modernih vremena i održale duh starog načina života upravo zbog ovakvih stvari.

Stara tvrđava Forte Rose

Kao i svako naselje koje broji ovoliko godina, i Rose se diče izvesnim utvrđenjem. Stara tvrđava Forte Rose odolela je vremenu, a u sklopu nje takođe se nalazi restoran u kome ćete moći da probate izvrsnu pršutu i sir.

Malo ribarsko mesto ili nešto sasvim drugo?

Rose se često turistima predstavljaju kao malo ribarsko mesto, zbog toga što je ribarstvo prilično zastupljeno u ovom kraju. Stoga, većina turista gleda na Rose kao na ljupko mesto gde se lovi riba i gde je hrana izvrsna. Međutim, da li su Rose samo to? Rose su nekada bile dom najučenijih ljudi na ostrvu, nadzornika i učitelja. Ovo mesto krije još i varijetet knjiga i kao kakva antikvarnica učenog i mirnog života ponosno stoji na ulazu u Bokokotorski zaliv. Rose ne treba obići – u Rosama treba boraviti, osetiti duh vremena, mentalitet žitelja, pesak i kristalno čistu vodu i shvatiti zašto je baš ovo mesto dobilo epitet “ruže“ Jadrana.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rose
Rent-A-Car - RoseIzleti/Ekskurzije - Rose

Drugi gradovi Boka Kotorska