Destinacije :: Boka Kotorska ::

Risan apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Risan je gradić mediteranskog šarma, sa uskim i kamenim popločanim ulicama, smešten na krajnjem severu Bokokotorskog zaliva i sa svih strana okružen strmim dinarskim planinama. Smatra se da je najstariji grad u Boki, te da je bio naseljen još u vreme praistorije. Naučnici su to utvrdili zahvaljujući arheološkim nalazištima na lokalitetu Carine pored reke Spile i jednoj steni u Lipcima, gde su pronađeni praistoreški crteži, drugi po starini na jadranskoj obali. Ovi crteži potvrđuju da su pećinski ljudi naseljavali Boku Kotorsku tokom mlađeg kamenog, kao i rano bronzanog doba, čak 3000 godina pre nove ere.

Kako je Risan dobio ime

Smatra se da je Risan dobio ime po ilirskom plemenu Risoniti, koje ga je osnovalo. Ono se prvi put pominje u antičkim spisima, gde se kaže da se ilirska kraljica Teuta 229. godine pre nove ere, sa vojskom sklonila u utvrđeni gradić Rizon koji leži u Rizonskoj reci. Čitav Bokokotorski zaliv se tada nazivao Risanski zaliv. Prema legendi kraljica Teuta se pred najezdom Rimljana bacila sa stene Gradine, kada je shvatila da nije u mogućnosti da se suprotstavi rimskim osvajačima.

Kratka istorija Risna

Zanimljivo je i to da taj antički Risan nije bio na istom mestu gde i ovaj današnji nalazi. Prvobitni grad je bio lociran na severnom delu polja Carina, ispod stene Gradine, dok se nešto kasniji, Rimski grad, širio dalje ka moru. Pretpostavlja se da je veći deo grada nestao u katastrofalnom zemljotresu krajem VII ili početkom VIII veka, utonuvši u more.

Rimljani su gradu promenili ime u Risinium i postao je provincijalni centar. Imao je status municipija, a svoj najveći procvat doživeo je tokom I i II veka nove ere. Takođe, i tokom III veka, Risan je bio središte pomorstva, zanatstva i trgovine. O raskošnim palatama, bedemima i trgovima toga grada danas govore arheološki ostaci. Posebno su interesantni otkopani ostaci vile kraj puta Risan – Nikšić, iz II veka nove ere, čije su četiri od pet prostorija ukrašene mozaicima.

Rimski mozaici

Rimski mozaici predstavljaju veliku umetničku vrednost u odnosu na drugu kulturnu i umetničku zaostavštinu Rimljana. Najpoznatiji mozaik u gradu predstavlja lik boga sna, Hipnosa, u ležećem položaju.

Tokom srednjeg veka, Risan je bio pod vlašću Mletačke republike, a zatim se našao pod Osmanlijama. Iz vremena vladavine Turaka, u okolini Risna su ostale ruševine dveju jednostavnih utvrđenja, na brdima Grkavac i Velenjak. Tokom XVIII i XIX veka Risan je često menjao vladare, i bio poprište sukoba, sa prekidima, sve do kraja II svetskog rata. Danas se stanovnici Risna pretežno bave turizmom.

Vodopad Sopot

Zbog svojih istorijskih, kulturnih, ali i prirodnih karakteristika, UNESKO je uvrstio ovo mesto u listu zaštićene kulturne baštine. Nadomak grada, nalazi se pećina iz koje snažno izbija vodopad Sopot, pravo u more.

Srednjovekovna ulica Gabela

Srednjovekovna ulica Gabela predstavlja centralnu ulicu i istorijsko ambijentalnu celinu koja je gradu darovala poseban šarm i značaj. Ulica je nastala tokom XII veka, i mahom je služila da se njome prenosi roba između primorske luke i kontinentalnog zaleđa. Autentična ulična kaldrma napravljena je od krupnih rečnih oblutaka, i podeljena dijagonalama u mnogobrojna polja. Smatra se da najstarija zdanja duž ulice mogu poticati iz XVII i XVIII veka, odnosno da su građena mahom u baroknom stilu.

Palata Ivelić ( XVIII vek)

Palata Ivelić sagrađena je tokom XVIII veka, na istočnoj strani ulice Gabela, i pripadala je naravno porodici Ivelić. Svojim graditeljskim vrednostima i stilskim osobinama, kao i stepenom očuvanosti izvornog rešenja i obrade, palata predstavlja jedinstven primer baroknog graditeljstva u Risnu, što je čini spomenikom kulture koji ima lokalni značaj.

Crkva Svetog Petra i Pavla (sagrađena 1601. godine)

Crkva Svetog Petra i Pavla sagrađena je davne 1601. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Nakon dolaska Turaka na ovo područje, u Risnu je bilo čak četiri džamije. Jedna od njih je bila sagrađena na temeljima stare hrišćanske crkve, i kada su ih sve, budući da nikome nisu služile, srušili, ponovo je, na mestu starih hrišćanskih ostataka sagrađena ova crkva.

U sklopu ovog sakralnog kompleksa nalazi se i prostrana porta, gradsko groblje i mala kapela Sv. Arhanđela Mihaila. Crkva je reprezentativna po arhitektonskom sklopu, ukrasnim detaljima, bogatom ikonostasu i dragocenim crkvenim predmetima i knjigama nabavljenim u Rusiji. Posebnu vrednost predstavlja zbirka ikona bokokotorske slikarske škole.

Plaže u blizini Risna

Plaže u okolini Risna, i uopšte u Bokokotorskom zalivu su mahom šljunkovite, male i okružene prelepom mediteranskom prirodom, te pogodne za opuštanje i relaksaciju. Mnoge se nalaze u okviru konoba, restorana i privatnih vila.

Gradska plaža

Gradska plaža u Risnu je mala, ali veoma uredna i organizovana. Dugačka je 100 metara, a široka oko 10 metara i pogodna je za rekreaciju. Zahvaljujući čistoj vodi i okolini, ova plaža je ponosni nosilac Plave zastavice. Nalazi se u blizini hotela Teuta.

Plaža Bajova kula

Plaža Bajova kula nalazi se u blizini Perasta. Šljunkovita je i mala, ali je njena voda izuzetno čista i bistra. Plaža ima pristanište, a okružuju je krošnje lovorovog drveta.

Plaža u Orahovcu

Plaža u Orahovcu pogodna je za boravak porodica sa decom. Na njoj je moguće uživati u nekom od vodenih sportova, naročito za vreme špica sezone, u toku jula i avgusta. Moguće je i skijanje na vodi, ronjenje, vožnja kajakom, kao i još dosta drugih sadržaja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Risan
Rent-A-Car - RisanIzleti/Ekskurzije - Risan

Drugi gradovi Boka Kotorska