Destinacije :: Boka Kotorska ::

Prčanj apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Prčanj je mali turistički gradić na istočnoj obali poluostrva Vrmac, naspram Dobrote u čuvenoj Boki Kotorskoj, najlepšem zalivu južnog Jadrana. Udaljen je 8 km od starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a. Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj, je od 1920. godine odlukom kraljevske vlade proglašen za prirodno klimatsko lečilište.

Ovo malo naselje prepoznaćete po grandioznoj crkvi sa dugim prilaznim stepeništem, koja potpuno dominira celom okolinom. Crkva je posvećena rođenju Bogorodice i poznata je kao Bogorodičin hram. Po svojoj veličini ovaj hram je najveći sakralni objekat u Boki i jedan je od najvećih na Jadranu.

Prčanj se u istorijskim dokumentima prvi put pominje još u XIII veku, a procvat doživljava krajem XVIII veka sa uspesima svojih veštih pomoraca. Dok su Jadranom krstarile gusarske lađe hrabri pomorci iz Prčnja su u XVII veku uspostavili poštanski saobraćaj između Venecije i Carigrada.

Prčanj je mesto sa dugom tradicijom pomorskih kapetana, od kojih je svakako najčuveniji Ivo Vizin, kao prvi južnoslovenski pomorac, koji je oplovio svet.

Bogorodičin hram

Crkva je duga 35, a široka 23 metra, sa kupolom koja se nalazi na visini od 31 metar. Početak gradnje Bogorodičinog hrama krajem XVIII veka poklapa se sa periodom u kojem Prčanj doživljava veliki procvat. Prema nekim izvorima, u ovom malom mestu koje je tada brojalo oko 1.500 stanovnika, bilo je čak 90 pomorskih kapetana i 30-tak jedrenjaka.

Hram se gradio dugi niz godina, a izgradnja je počela 1789. godine prema planovima mletačkog arhitekte Bernardina Macaruzzia.

Brodovlasnici iz Prčnja su se tada obavezali da će polovinu svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje, kao i da će besplatno dovoziti veoma cenjeni beli kamen sa Korčule, koji je korišćen u izgradnji. Izgradnja hrama je završena tek 1909. godine, a u narednim godinama je rađeno na detaljima, dorađeno je stepenište, a kasnije su postavljeni posebno lijepi vitraži na prozorima, rađeni u Insbruku 1917. godine. Izgradnja je trajala toliko dugo zbog prekida koji je napravljen u periodu između 1807. i 1867. godine.

U riznici crkve danas se čuvaju brojna umetnička dela poznatih slikara ovih prostora, a tu se nalazi i počasna zastava “Merito navale”, koju je od austrijskog cara 1859. godine dobio Ivo Vizin. U okruženju hrama se između ostalih nalaze biste Petra II Petrovića Njegoša, Iva Vizina, Andrije Zmajevića, Josipa Juraja Štrosmajera i drugih.

Klima

Vazdušna strujanja iznad zaliva utiču na biljni svet i vode, obogaćujući vazduh jonima, pre svega halogena i drugim hemijskim supstancama koje sadrži morska voda. Isparenja eteričnih materija pomešana sa isparenjima morske vode obogaćuju atmosferu mineralima i jonima čije je pozitivno dejstvo na respiratorni sistem medicinski potvrđeno.

Morska voda u zalivu je svrstana u I i II kategoriju čistoće. Srednja godišnja temperatura vazduha u Prčnju iznosi 15,2°C. Najtopliji je mesec jul sa prosečnom temperaturom iznad 26°C, a najhladniji januar ima oko 8°C. Prčanj godišnje ima oko 260 sunčanih dana.

Vrmac Prčanj – Crna Gora

“Vrmac” Prčanj je organizacioni deo Instituta za rehabilitaciju Beograd. Ovo je polivaletna ustanova zdravstveno-turističkog tipa. Medicinski program, dijagnostika i terapiju sprovodi tim stručnjaka lekara specijalista, terapeuta, sestara uz primenu savremenih metoda i tehnologija na najvećem evropskom nivou. Ovde postoje specifični prirodni faktori i dugogodišnje iskustvo u rehabilitaciji pre svega respiratirnih, kardioloških i lokomotornih oboljenja dece i odraslih.

Plaža u Prčnju

Duž celog Prčnja postoji niz malih betonskih dokova sa kojih se možete kupati, a ispred „Vrmca“ se nalazi prelepa šljunkovita plaža dužine oko 100 metara kao poseduje sve što je neophodno za ugodan boravak.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Prčanj
Rent-A-Car - PrčanjIzleti/Ekskurzije - Prčanj

Drugi gradovi Boka Kotorska