Destinacije :: Oblast Podgorica ::

Podgorica apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Podgorica je glavni grad Crne Gore i nalazi se u centralnom delu zemlje, a leži na pet reka: Sitnica, Morača, Zeta, Ribnica, Cijevni. Zbog svog interesantnog geografskog položaja sve više dobija na turističkom značaju. Bilo da volite planinu ili more, sa infrastrukturnom kakvu Podgorica ima, doći ćete brzo i lako gde god poželite. Sa jedne strane tu je odlična povezanost sa jadranskom obalom, a sa druge sa severnim, planinskim delom Crne Gore. Zahvaljujući tunelu Sozina, Podgorica je postala još bliža obali. Do Bara i Sutomora, pa čak i Petrovca i Budve, stiže se brzo i lako, za svega oko pola sata vožnje.

Trećina stanovništva Crne Gore živi upravo u Podgorici. Prvi pisani spisi gde se pominje Podgorica datiraju iz 1326. godine, a smatra se da je grad dobio ime po brdu Gorica, pod kojim se grad i razvijao. Ostala brda su jako strma i ograničavaju širenje grada: Malo brdo, Velje brdo, Ljubović i Čardak. Privreda se zasnivala na trgovini i zanatstvu do I svetkog rata.

Urbanizaciju i modernizaciju grad je doživeo nakon II svetkog rata, a danas su privredne aktivnosti usmerene na telekomunikacije, građevinarstvo i bankarstvo. Inače, Podgorica je 13. jula 1946. godine promenila naziv u Titograd, da bi, nepunih pet decenija kasnije, 2. aprila 1992. godine, odlukom Skupštine Republike Crne Gore, vraćen stari naziv – Podgorica, poštujući rezultat prethodono sprovedenog referenduma stanovnika ovog grada.

Klima

Klima je sredozemna, sa toplim i suvim letima i hladnim zimama. Leta su izuzetno topla a tokom jula i avgusta temperature prelaze preko 40C°.

Kulturna dešavanja

Ukoliko ste ljubitelj kulturnih znamenitosti u Podgorici možete naći pozorišta, galeriju „Dvorac Petrovića” i nekoliko muzeja: Muzej grada Podgorice, Prirodnjački muzej i Memorijalni muzej Marka Miljanova. U muzeju grada možete pogledati četiri muzejske zbirke, to su arheološka, etnografska, istorijska i kulturno-istorijska. Ukoliko volite floru i faunu, svakako treba da obiđete Prirodnjački muzej i upoznate se sa primerima karakterističnim za Crnu Goru. Ako ste ljubitelj istorije, svratite u Memorijalni muzej Marka Miljanova i pogledajte kako je izgledao život u Crnoj Gori tokom XIX veka. Ukoliko više volite umetnička dela, u galeriji „Dvorac Petrovića” ćete se sigurno pronaći neko koje će vas očarati.

Turističke atrakcije

Turističke atrakcija Podgorice svakako su Trg i ulica Slobode, most Milenijum, kao i Moskovski most. Glavnu šetačku zonu čine Trg i ulica Slobode, i ovde možete prošetati, ići u kupovinu ili jednostavno predahnuti u nekom od mnogobrojnih restorana i kafića. Iznad reke Morače proteže se most Milenijum, jedan od simbola grada, koji povezuje obale Morače dužine od 140 metara. Moskovski most predstavlja simbol spajanja starog i novog grada. Ime je dobio po tome što je čeličnu konstrukciju mosta poklonio grad Moskva.

Srednjevekovno utvrđenje Ribnice

Ostaci srednjovekovnog utvrđenja Ribnice nalaze se u centru grada, na ušću Ribnice u Moraču. Smatra se da je ovde rođen rodonačelnik srpske dinastije Nemanjića, pa je zato i dobio naziv Nemanjićev grad. Pored toga, na samo tri kilometra od Podgorice možete obići iskopine starog grada Duklje, veliko naselje ilirskog plemena Dokleata, za koji se veruje da ga je osnovao rimski imperator Dioklecijan i da je po njemu mesto i dobilo ime. Malo dalje, na 12km od Podgorice nalazi se utvrđeni grad ilirskog plemena Labeata pod nazivom Medun.

Stara Varoš

Stara Varoš je deo grada Podgorice, na levoj obali reke Ribnice, a ovaj naziv se ustalio posle podizanja novog dela grada (zvanog Mirkova Varoš, a danas Nova Varoš), osamdesetih godina XIX veka. Stara Varoš je bila jezgro stare Podgorice u periodu osmanlijske vlasti (1474– 1879) u urbanim i arhitektonskim formama grada, običajima i načinu života.

U Staroj Varoši se nalazila i turska tvrđava Depedogen (u narodu zvana Ribnica) podignuta 1474. godine nakon osvajanja srednjovekovnog trga Podgorica od strane Osmanlija (Mehmed II Osvajač). Tu je i sahat – kula za koju se pretpostavlja da je u drugoj polovini XVII veka sagradio Hadži Hafiz-paša Osmanagić, sa satom naručenim iz Italije. Zgrada vakufa dograđena uz sahat-kulu, porušena je sredinom XX veka. Sat na kuli, koji je dugo bio jedini javni časovnik u Podgorici, bio je istovremeno i dobar orjentir Piperima i Kučima kada su dolazili noću u Podgoricu da napadaju i pljačkaju Turke. Kada je to paša otkrio, skinuo je sat sa kule i odneo ga kući.

Grad Podgorica je svakako vredan posete, zahvaljujući zanimljivom spoju starog i modernog, njegovoj kulturi i prepoznatljivom noćnom životu, kao i opuštenoj mediteranskoj atmosferi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Podgorica
Rent-A-Car - PodgoricaIzleti/Ekskurzije - PodgoricaDrugi gradovi Oblast Podgorica