Destinacije :: Oblast Cetinje ::

Planina Lovćen apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Lovćen je veliki planinski masiv koji se prostire u jugozapadnom delu Crne Gore, i proteže se do samih obala Jadranskog mora. Čini planinsko zaleđe Boke Kotorske, Kotora i Budve. Najviši vrhovi ove planine su Štirovnik, na 1,749 metara i Jezerski Vrh, na 1,657 metara iznad površine mora. Obronci Lovćena su kameniti, prošarani mnogobrojnim vrtačama, uvalama i specifičnim geomorfološkim oblicima. Na njemu se nalaze dva velika kraška polja: Cetinjsko i Njeguško.

Čitava planina je gotovo surovo bezvodna, a legendu o lekovitoj vodi, izgleda jedinoj vodi koju ćete naći na ovoj planini, čuvaju Ivanova Korita. Lovćen se savija oko Cetinjskog polja kojim je nekada vrludala i reka Cetina, ali grad koji nosi njeno ime danas nema nadzemnih voda.

Cetinjsko polje

Cetinje je bilo samo jedan u nizu malenih zaselaka sve do XV veka, kada se ovamo povlači Ivan Crnojević, vladar Zete, u očajničkom pokušaju da sačuva nezavisnost pred plimom Osmanlija. Cetinjsko polje odabrao je kao najnepristupačniju tačku, gde su ga oštri obrnoci planine čuvali od organizovanih vojnih frontova i formacija, što dovoljno govori o negostoljubivosti divlje prirode.

Anegdote vezane za II svetski rat i dalje slikovito govore o usudu Lovćena: kaže se da se italijanska vojska zadovoljila priobalnim gradovima, nemajući volje da goni crnogorske ustanike po brdima i vrtačama koje su hrabri Crnogorci znali kao svoj dlan – ali je “prava” istina još dramatičnija. Postoje usmeni iskazi o tome da ih je u primorje “zatvorila” okrutna zima, i planina puna divljih zveri.

Nacionalni park Lovćen

Danas, centralni deo planine Lovćen, sa gradom u svom zaleđu zaštićen je kao nacionalni park od 1952. godine. Ovaj nacionalni park jedan je od pet nacionalnih parkova Crne Gore, i prostire se u zaleđu Bokokotorskog zaliva, sve do najviših vrhova, sa ukupnom površinom od 6.220 hektara. Odlikuje ga umereno-kontinentalna i planinska klima, ali pod blagim uticajem mediterana.

Okuplja više zona sa strogim režimom zaštite: ovo su rezervati endemskih vrsta koje su ovde zastupljene – bor munika, bukove prašume, četinarske šume, a najznimljivije je samo jezero ispod Jezerskog vrha, koje je zaštićeni herpetološki rezrvat. Nacionalni park Lovćen prepoznatljiv je po prirodnim i kulturno-istorijskim karakteristikama. U njegovom zagrljaju dom je našla čak trećina ukupne flore Crne Gore, i mnogo endemičnih, reliktnih, lekovitih, aromatičnih i medonosnih vrsta. Šetajući ovuda, budete li imali sreće možete sresti i zečeve, ježeve, ali i lisice, veprove, srne, vukove, pa i medvede, a brojne su i ptice, gmizavci, vodozemci, i čak 85 vrsta dnevnih leptirova.

Prelepa priroda, memorijalni spomenici, crkve i manastiri su glavna odlika Lovćena

Kulutrnu baštinu Lovćena karakterišu memorijalni spomenici, mnogobrojne crkvice, manastiri, ali i jedinstveni primeri narodnog graditeljstva i mnoštvo različitih puteva i drumova građeniih u različita vremena i sa različitim namenama. Kulturno-istorijske vrednosti skoncentrisane su na širem području Njegoša i Ivanovih korita, ako izuzmemo samo Cetinje, kome je vraćen status prestonice, i koje je proglašeno gradom-muzejem zbog svoje izuzetne kulturne baštine.

Kratka istorija ove planineske regije

Istorijska prošlost same regije slabo je poznata, a tragovi materijalnih kultura ranijih epoha neistraženi su i neproučeni. Na nekoliko lokacija u blizini Ivanovih korita i oko Krstačkog polja nađene su kamene građevine, a bukvalno je slučajno nabasano na nalaze oružja i delova bronzanog nakita. Zna se da su ovde svoje posede imali Balšići i Crnojevići tokom XV veka, pa se i danas može čuti izraz “ivanbegovina” za Lovćen.

Najizrazitiju istoriju zapravo ima glasovito selo Njeguši. Ime je dobio, kao i Cetinje, prema reci koja danas više ne postoji, a na nekim starim mapama ostala je upisana kao Nelgoše. Prvi put ovo se ime spominje u venecijanskim arhivama XV veka. Ovo čuveno pleme iznedrilo je sedam vladara, od kojih je pet držalo i svetovnu i crkvenu vlast, i za gotovo 200 godina vladavine, ostvarili su ogroman uticaj na kulturne i istorijske prilike u Crnoj Gori.

Manastir Stanjevići (XVIII vek)

I moderna istorija ostavila je traga na Lovćenu, pa su brojni objekti, spomenici i spomen-obeležja. Manastir Stanjevići sa crkvom Svete Trojice nalazi se iznad sela Pobori, na južnim padinama Lovćena. Pominje se početkom XVIII veka, kada je vladika Danilo Petrović obnovio ruševine nekadašnjeg dvora Crnojevića i sagradio crkvu. Tokom vremena izvršene su neke prepravke u samoj arhitekturi zgrade, a tokom XIX veka bio je važan politički i duhovni centar, sa školom.

Zatim, Njegoš je bio primoran da utvrđeni manastir proda Austijancima, koji ga koriste kao vojnu fotifikaciju, što je označilo i njegovo lagano propadanje. Monaški život u manastiru obnovljen je krajem XX veka, nakon obnove urušenih objekata, pa je veliki deo manastira još uvek u procesu rekonstrukcije.

Crkva svetog Preobraženja

U centralnom delu Ivanovih korita, na mestu gde se nekada nalazio manastir Crnojevića, danas se beli Crkva svetog Preobraženja. Inače, manastir je izgoreo do temelja i više nije obnavljan, a u blizini je guvno na kome su raspoređeni kamenovi preostali nakon požara.

Njegoševa rodna kuća u selu Erakovići

Na Njegušima, u zaseoku Erakovići, nalaze se memorijalne kuće crnogorskih vladara dinastije Petrović. Ansambl građevina čine tri kuće. Jedno je Njegoševa rodna kuća, podignuta 1779. godine. Ova jednostavna, dugačka građevina pod krovom na dve vode potom je pretvorena u memorijalni muzej, u kome možete videti etnološku postavku pokućstva tipične seoske kuće iz Njegoševog doba.

Kuća knjaza Nikole Petrovića

U istom dvorištu nalazi se i kuća knjaza Nikole Petrovića, poslednjeg crnogorskog knjaza i kralja. Ova jednospratna građevina zove se i “Palac”, u dijalektaskom iskrivljenju italijanske reči – “palazzo”, odnosno palata. Ova građevina smatra se jednom od najoriginalnije i najbolje sazidanih kamenih kuća u Njeguškom polju. Preko puta ovog dvorišta su i ostaci kuće koju je 1836. godine vladika Njegoš podigao svom ocu, ali je ova kuća služila i za svečane prijeme gostiju za vreme Njegoševog boravka u svojim rodnim Njegušima.

Crkvica posvećena Svetom Đorđu

U ovom seocetu, na prostranom platou, nalazi se i crkvica posvećena Svetom Đorđu, koju je Njegošev otac Tomo Markov Petrović podigao 1856. godine, i u kojoj je, zajedno sa svojom ženom Ivanom, i sahranjen. Jednostavnu jednobrodnu građevinu krasi trodelni zvonik sa šestostranom rozetom, a crkvena porta ograđena je kamenim zidom. Crkva je poznata i po svojoj unutrašnjosti, jer je ikonostas radio grčki zoograf sa Krfa, Nikola Aspioti.

Mauzolej posvećen crnogorskom vladiki Petru II Petroviću Njegošu

Najmonumentalniji spomenik na Lovćenu nalazi se na samom Jezerskom vrhu. Mauzolej posvećen crnogorskom vladiki Petru II Petroviću Njegošu nalazi se na visini od preko 1.600 metara, i danas zauzima čitav ovaj vrh. Po Njegoševoj ličnoj zamisli, ovde se nalazila samo skromna kapela u koju je veliki filozof i pesnik podigao još za svoga života i u kojoj je sahranjen. Kapela je srušena tokom I svetskog rata, a posmrtni ostaci preneti u Cetinjski manastir, da bi bili vraćeni u novu kapelu 1925. godine.

Stogodišnjica Njegoševe smrti bila je povod da se na ovom mestu podigne veliki, monumentalni spomenik, oko koga su se vodile takve javne polemike, da je njegova gradnja počela tek 20 godina kasnije. Osporavana je osnovna namera argumentom da je u suprotnosti sa željama i karakterom Njegoša, a zatim je projekat kritikovan kao umetničko delo u nastajanju.

Projekat je osmislio i izradio Ivan Meštrović, pre postavljanja ne videvši vrh na kome će podići Mauzolej. Tek, kontroverzni mauzolej svojom monumentalnošću, umetničkom obradom i dubokim dijalogom dvojice umetnika razvejao je većinu bojazni. Danas, do platoa kojim dominira ova moćna, a jednostavna kamena građevina ispećete se dugim tunelom kroz koji se provlači tačno 461 stepenik.

Anasambl umetničkih i arhitektonskih ostvarenja sastoji se od velikog atrijuma sa kolonadama stubova sa leve i desne strane i ulaza u kriptu koju “čuvaju” dve grandiozne Crnogorke: visoke oko 4,5 metra i teške oko osam tona, izvajane od crnog mermera, ove karijatide su u narodnim nošnjama i na svojim temenima nose svod ove kripte. Kripta je najimpresivniji deo Mauzoleja.

Untrašnjom dvoranom sa šest bočnih niša dominira Njegoševa statua teška čak 28 tona koja “nadgleda“ sam mermerni sarkofag u kome su pohranjeni posmrtni ostaci. Svod ove grobnice je sačinjen kao mozaik od čak 200 hiljada pozlaćenih delova, pa se zaista ne može reći da li je ovaj jedinstveni spomenik impresivniji svojom masivnošću spolja, blistavošću unutra, ali je pogled u kom je vladika uživao za života i dan danas tu.

Kružna panorama, gde se pogled pruža ka Nikšiću, Danilovgradu, Skadarskom jezeru, prelepoj Boki Kotorskoj i Jadranskom moru, a postoje tvrdnje da se sa vrha Lovćena, po vedrom danu mogla sagledati i italijanska obala.

Kolektor za vodu u Koritniku – Fascinantan ostatak tehnološke istorije

Ljubitelje neobičnih građevina svakako će zanimati i Kolektor u Koritniku, koji su početkom 1916. godine izgradili Austrougari. Izduženi, i prilično ljubak rezervoar krase parapeti i dve ukrasne kule motrilje sa crvenkastim krovovima na četiri vode, pa se u hladu nadstrešnice nalaze česme i fontane. Na samom ulazu u pećinu postavljena su gvozdena vrata koja iza sebe kriju podzemno jezero sa stepenastim kaskadama za oticanje vode.

Lovćen je pravo mesto za sve ljubitelje aktivnog odmora

Lovćen je pravo mesto za sve ljubitelje aktivnog odmora, pa vam je na raspolaganju veoma atrakativan centar za posetioce, koji će vam poslužiti ako budete želeli bilo kakve informacije, ili organizovanje obilazaka. Tu je i mala prirodnjačka postavka sa velikim herbarijumom, a ovde je aktivna i služba vodiča, pa vaši izleti mogu dobiti i odličnu podlogu i stručno vođstvo. Na Lovćenu postoje mnogobrojne jasno obeležene pešačke i trim staze različitih dužina i zahtevnosti, pa se možete sasvim brzo i lako snaći i sami ili uz pomoć turističkih mapa, mada se treba čuvati loših procena trajanja šetnji, i voditi računa o dnevnom svetlu.

Na Ivanovim koritima nalazi se i najbolji avanturistički park u Crnoj Gori

Na Ivanovim koritima nalazi se i najbolji avanturistički park u Crnoj Gori, u neposrednoj blizini odmarališta i bungalova Nacionalnog parka Lovćen. Na više od 2 hektara površine, ovde postoji 10 staza, sa mogućnošću za sportske, ali i ekstremno adrenalinske aktivnosti. Staze imaju oko 15 različitih igara na različitim visinama, a namenjene su uzrastima od 5 do 70 godina. Svaki učesnik dobija sopstvenu opremu, a tu je i stručna ekipa koja će voditi računa o vama tokom boravka.

Obavezno probajte njeguški pršut, sir iz ulja, kastradina, njegušku kobasicu

Nadmorska visina, predivan vazduh i netaktnuta priroda probudiće sva vaša čula i razraditi ozbiljan apetit. Gastronomska ponuda Lovćena je gotovo legendarna – njeguški pršut, sir, sir iz ulja, kastradina, njeguška kobasica, itd. Poseban ukus i arome podneblja rezultat su planinskih i morskih načina, namirnica i podneblja, i tradicionalno tajnovitih načina pripreme.

Lovćenska medovača je jedno od tradicionalnih pića koje se ne odbijaju

Kada se već zateknete na Lovćenu, nemojte se previše braniti kada vam ponude medovaču – recepta za ovo pradrevno piće sećaju se u Njegušima, i tvrde da postoji neprekinuta tradicija u fermentaciji prirodnog meda, te da je veština pravljenja medovače ista kao i ona koja je potrebna za lagano starenje vina.

Čuveni čorbuljak “Ono”

Naravno, probajte i “Ono”, čuveni čorbuljak u kome se, prema anegdoti u kojoj figurira i slavni pisac Džo Bernard Šo, kuva čitav Lovćen. Ovu anegdotu rado će vam prepričati, pa čak i ponuditi razne recepte za “Ono”, ali ništa im ne verujte: “One čorbe što je Mare u nju svakojake trave i zeleni stavljala” moći ćete da probate, ali teško da će vam ijedna vredna domaćica reći koji je njen tajni sastojak.

Sa Lovćena – kuda god vas putevi odvedu: na samo Cetinje, u Kotor, Budvu, Herceg Novi i Boku; ka Sakdru na Bojani, ili Adi koja deli njeno ime; ka Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću i Ostrogu. Nalazite se u samom srcu Crne Gore, i svaka vam je “pusta, ka Njegoševa”.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Planina Lovćen
Rent-A-Car - Planina LovćenIzleti/Ekskurzije - Planina Lovćen
Drugi gradovi Oblast Cetinje