Destinacije :: Boka Kotorska ::

Perast apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Perast se nalazi u podnožju brda Svetog Ilije (873 metara nadmorske visine), na rtu gde se razdvajaju Risanski i Kotorski zaliv, s pogledom na južnii deo Boke, odnosno prolaz Verige. Smatra se da ovo mesto predstavlja najstarije prebivalište na obali bokokotorskog zaliva, zahvaljujući arheološkim ostacima koji su pronađeni, kao i ostacima neolitske kulture, a koji potkrepljuju činjenicu da je mesto bilo naseljeno za vreme ilirskog, rimskog, pa i ranohrišćanskog perioda. Čak i samo ime grada potiče od naziva ilirskog plemena Pirusta.

Svoj najveći procvat doživeo je u XVII i XVIII veku, kada je imao stotinu svojih trgovačkih brodova. Uzevši u obzir činjenicu da je prvo brodogradilište izgrađeno još u XIV veku i da je bilo aktivno do XIX, možemo zaključiti da je u tom periodu Perast živeo upravo od pomorstva.

Perast predstavlja idealan izbor za sve one koji žele da se odmore od svakodnevne gužve i buke. Ovde možete uživati u restoranima, šetnji pored plaže ili u nekom od mnogobrojnih kafića. Ukoliko pak poželite da odete u noćni provod uvek možete otići do Herceg Novog, Kotora ili nekog drugog obližnjeg grada.

Ono što Perast čini posebnim i jedinstvenim svakako su kombinacija mora i kamena. Najveći kontrast uočava se posmatranjem dva ostrva koja pripadaju Perastu, a to su prirodno ostrvo Sveti Đorđe i veštačko ostrvo Gospa od Škrpjela („Madonna dello Scarpello“).

Veštačko ostrvo Gospa od Škrpjela

Ostrvo Sveti Đorđe nastalo je u XII veku i na njemu se nalazi benediktanski manastir, kao i groblje starih peraških moreplovaca. Nasuprot njemu Gospa od Škrpjela je napravljena u XV veku nabacivanjem kamena na podvodni hibrid, inače se Gospa od Škrpjela smatra zaštitnicom bokeljskih moreplovaca i predstavlja najvažniji kulturno-istorijski spomenik Boke Kotorske.

Ostrvo Sveti Đorđe

Pored ostrva, Perast je prepun kamenih palata, crkvi i interesantnih kuća. Neki od kulturnih spomenika su barokna crkva Svetog Nikole (nastala između XV i XVII veka), crkva Gospe od Rozarija, tvrđava Svetog Krsta, biskupija Zmajević, crkva Sveta Ana (pre 1708. godine), palata Bujović i još mnogo drugih.

Crkva Svetog Nikole se izdvaja po baroknom stilu, sa elementima romantike i renesanse. Ovde možete videti slike Tripa Kokolje, orgulje, umetničke slike, itd. U crkvi se takođe nalazi spomen ploča postavljena u čast pobede Peraštana u boju protiv Turaka 1654. godine.

Biskupija Zmajević izgrađena na steni, svakako predstavlja nešto što vredi obići, upravo zbog interesantnog arihitektonskog rešenja. Inače, palata Zmajević je samo jedna od velikog broja palata (19), koje predstavljaju pravo blago ovog grada i ujedno svedoče o njegovoj istoriji. Za koju god palatu da se odlučite nećete pogrešiti (Bujović, Bronza, Vukasović-Kolović, Mazarović, Smekija, itd). Ukoliko vas interesuje razvoj Perasta za vreme Mletačke, francuske i austrijske vladavine, obavezno posetite palatu Bujović.

Plaže u blizini Perasta

Ukoliko volite male plaže Perast predstavlja idealno mesto za vas. Sve plaže su, iako izbetonirane, prijatne za odmor i opuštanje. Ukoliko više volite šljunkovite plaže, na putu ka Kotoru naići ćete na plažu Bajova kula dugu 60m i okruženu krošnjama lovorovog drveta. Voda je kristalno čista, tako da ćete sigurno uživati punim plućima. Samo ime plaže je nastalo po Baju Pivljaninu, čija je kula za odmor sagrađena na ovoj plaž

Manifestacije i događaji

Ako ste ljubitelj tradicionalnih manifastacija, možete ih posetiti u Perastu tokom svog boravka, ukoliko se zateknete tamo u odgovarajućem periodu. Pobedu nad Turcima koju su ostvarili 1654. godine građani ovog mesta slave 15-og maja. Običaj je da se „gađa kokot”, s’ obzirom da on simbolizuje neprijatelja, dok se gađanje vrši iz vazdušne puške. Zatim, tu je i manifestacija Mađ koja podrazumeva kićenje stabla mladog bresta, u znak veselja zbog najlepšeg prolećnog dana. Označava nadu u bolje sutra.

Najpoznatija je svakako Fašinada, koja se obeležava 22-og juna. Tog dana građani dovlače kamenje u svojim barkama, koje potom potapaju oko ostrva Gospa od Škrpjela. Stari Peraštani su čuvali sinove od napada Turaka, pa zbog te simbolike u barkama se nalaze samo odrasli muškarci. U prvoj barci se uvek nalaze sveštenik, gradonačelnik, kao i počasni građani. Sa njima uvek idu i pevači koji pevaju stare peraške pesme, zvane bugarštice.

Klima

Prosečna tempreatura vazduha iznosi oko 18.3C, dok broj sunčanih dana inosi oko 240, što Perast čini idealnim mestom za letnji odmor gotovo pola kalendarske godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Perast
Rent-A-Car - PerastIzleti/Ekskurzije - Perast

Drugi gradovi Boka Kotorska