Destinacije :: Boka Kotorska ::

Morinj apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

U stara vremena, koja je karakterisalo siromaštvo, ali i romantika, Morinj je bio poznat po mlinovima, u kojima je uglavnom ceđeno maslinovo ulje. Poslednjih godina ovo malo mesto u Boki Kotorskoj (opština Kotor), razvija se u veoma popularno turstičko letovalište. Udaljen je 24km od Kotora i Herceg Novog, a deli se na dva manja naselja: Gornji Morinj i Donji Morinj.

Srednji vek bio je poznat kao period u kojem je vladala “kuga“ ili “crna smrt“. Ona je svoj danak uzimala bez izuzetka. Podjednako su umirali i kraljevi i siromasi, sveštenici i čobani. Loša kanalizacija u gradovima, a nehigijenski uslovi života na selima i u prigradskim naseljima, doprineli su da se kuga proširi na teritoriju čitave Evrope. Nije zaobišla ni Morinj. Upravo zbog prevelikog pomora stanovništva, ovo mesto, koje je do tada bilo naseljenije od Kotora, dobilo je ime Morinj (morila, moriti). Do tada, Morinj se zvao Dragomanovići (po porodici koja je brojila najviše domaćinstava). Takođe, po drugom izvoru Morinj se povezuje i sa morem, pa se kaže da je Morinj dobio ime zbog blizine moru.

Morinj je smešten u posebnom delu risanskog zaliva tzv. morinjskom zalivu, koji je peti po redu unutar bokokotorskog zaliva. Pored mora, koje je u ovom delu zaliva najčistije zbog velikog broja izvora, reka i rečica koje se ulivaju u more, Morinj okružuju i brda, koja zbog velike količine zimzelenog drveća imaju jaku zelenu boju. Ovakvo okruženje lekari preporučuju za odmor očiju i kao odličan lek protiv nervoze i depresije.

Morinj ima i svoje polje, koje nije preširoko, ali je veoma jedinstveno i karakteristično. Kroz njega protiče par rečica od kojih je najpoznatija Mala Venecija, na kojoj se nalazi nadaleko poznati restoran „Konoba Ćatovića mlini“. Kroz polje protiče još i Suva rijeka, koja je ponornica većim delom svog toka, a izvire samo nakon obilnih padavina. U samom centru Morinja protiču Sutvara i Rijeka. Rijeka i Mala Venecija okružuju morinjsku gradsku plažu, pa je zbog toga more u letnjem periodu ovde malo hladnije.

Plaža Morinj

Plaža Morinj je šljunkovito-peščana, veoma je dugačka (1 km), a široka 15 metara. Ovde se nalazi i veoma popularan bar “Tramontana“ gde možete naručiti omiljeno hladno piće, kao i laganu italijansku hranu, a pre svega vrhunske pice. Uz DJ-eve kao i pop-rok muziku na Tramontani svakodnevno vlada prijatna i opuštena atmosfera. Pored ove plaže, u okolini Morinja ima još nekoliko skrivenih malih plaža i uvala, a ako niste sigurni gde treba da se kupate, samo pitajte domaćine gde oni idu i pridružite im se.

Pored velikog broja izvora i rečica, koje se ulivaju u more, i tako postaju njegovi prirodni filteri, morinjska brda su prirodni rezervoari lovora, divljeg kestena, divljeg nara, smokve, mediteranskog bilja, zatim borova, smrče i jela, kao i nekih jednogodišnjih biljaka.

Karakteristika čitave Boke Kotorske, pa tako i Morinja, jeste cvet kamelija. Njega su u Boku doneli pomorci, najverovatnije iz Japana. Ovaj cvet je veoma poštovan u celom zalivu. Skoro svaka porodica u svojoj bašti ima najmanje jednu sadnicu ove prelepe biljke. Kamelija može biti crvene ili bele boje i ima dugačko, tamno zeleno lišće. Cveta od decembra do maja, a u martu se u Kotoru i Stolivu organizuju i “Dani Kamelije“, u znak zahvalnosti pomorcima, koji su ovaj predivan cvet doneli u Boku.

Morinj, iako malo mesto u Boki Kotorskoj, ima čak 9 hramova, od kojih je 5 pravoslavnih i 4 rimokatolička. U Morinju ima više pravoslavnog, nego rimokatoličkog življa, iako različiti po veri, Morinjani se između sebe izuzetno poštuju. Podjednako su važni i pravoslavni i rimokatolički sveci i praznici, a ljudi obe vere zajedno idu u crkve i mole se jednom Bogu. Verovatno zbog dobrosusedskih odnosa, svi običaji Morinjana, bilo da su katolici ili pravoslavci, za Božić, Vaskrs, slavu (jer samo bokeljški katolici slave slavu) su potpuno isti.

Kako možete doći u Morinj?

Morinj je smešten na pola puta između Kotora i Herceg Novog, i od oba mesta je udaljen tačno 24 km.

Pored Kotora i Herceg Novog, Morinju su blizu i veća naselja poput Risna (5 km), Kamenara – trajekt (5 km) i Bijele (7 km).

Kroz Morinj se prolazi jadranskom magistralom, a tu je i novootvorena magistrala koja spaja jug sa severom Crne Gore, regionalni put Lipci – Žabljak. Ovim putem se može brzo doći do Grahova (20 min) ili do Nikšića.

Najbliži aerodrom je onaj u Tivtu, dok je drugi crnogorski aerodrom Golubovci u Podgorici na udaljenosti od 80 km. Aerodrom Ćilipi (Dubrovnik – Hrvatska) na rastojanju je od 70 km.

 

Tekst preuzet sa sajta www.morinj.org

Lokacija na mapi

Smeštaji - Morinj
Rent-A-Car - MorinjIzleti/Ekskurzije - Morinj

Drugi gradovi Boka Kotorska