Destinacije :: Boka Kotorska ::

Meljine apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Na ulazu u jedan od najlepših zaliva na svetu, Bokokotorski, i pod najvišom planinom Dinarskog masiva, Orijenom, koji se uzdiže iz kristalnog Jadranskog mora, smešteno je naselje Meljine. Ovaj maleni obalski gradić, od znamenitog Herceg Novog udaljen je svega 3km, a posetioci ovog mesta šetnju do Herceg Novog ili Igala, sa kojim je takođe povezan, neće ni osetiti budući da ova mesta povezuje dugačko šetalište pokraj mora, koje omogućava uživanje u čaroliji morskih prizora, mirisa, zvukova, pa i ukusa, na svakom koraku.

Meljine ima gotovo 285 sunčanih dana godišnje

Meljine su mestašce bogato sunčanim svetlom i toplotom, sa gotovo 285 sunčanih dana godišnje. Karakteriše ga harizmatični spoj bujne mediteranske vegetacije i opojnog morskog plavetnila, te blagotvorna mešavina planinskog i morskog vazduha, sa puno joda.

Bolnica Lazaret

Sigurno je da je ova lekovita okolina uticala na izgradnju najstarijeg i najznamenitijeg zdanja ovog mesta, bolnice Lazaret. Bolnica je impozantna građevina koju su izgradili Mlečani u klesanom kamenu, pripremljenom za gradnju velike manastirske crkve na Savini.

U vreme izgradnje, tokom XVIII veka, predstavljala je glavnu zdravstveenu ustanovu čitavog Bokokotorskog zaliva, mada je najpre bila korišćena kao vojna bolnica. U krugu Lazareta izgrađena je 1730. godine crkva Sv Roka, potom 1882. godine obnovljena, a od 1741. godine, Lazaret je imao i fontanu sa vodom dovedenom takođe iz manastira Savina.

Bolnički krug sadrži nekoliko manjih zgrada ograđenih zidom sa dvoje vrata i tri atrijuma, a ispred zgrade su i dva pristaništa. Danas je Lazaret savremena privatna Bolnica Meljine, sa 14 različitih odeljenja, ambulanti i službi. Takođe, na prostoru kompleksa nalazi se i preko 100 godina stara botanička bašta, zasađena retkim biljem iz svih krajeva sveta, kao što su palme, eukalitpusi, magnolije, fikusi, citrusi, hibiskusi i druge, koje su sa sobom donosili mornari iz Herceg Novog.

Manastir Savina

Ovaj biser Bokokotorske verske i istorijske kulturne baštine, nalazi se na 2km istočno od Herceg Novog, okružen je bujnim zelenilom, a pogled iz manastirskog kompleksa ostavlja bez daha i one koji kraj mora često borave. Manastir se sastoji od tri crkve.

Mali hram Uspenija Presvete Bogorodice dugačak je samo 10 metara, a širok 6 metara. Smatra se da potiče čak iz 1030. godine, iako se prvi put pominje znatno kasnije, sredinom XVII veka. Obnovljen je krajem XVII veka kada su se ovde naselili monasi izbegli iz manastira Tvrdoš, iz Hercegovine, odakle su doneli brojne relikvije. Među relikvije koje su takođe sastavni deo hrama Uspenja Presvete Bogorodice su i one koje potiču još iz doba Nemanjića, kao što su mošti carice Jelene, krst Svetog Save i drugi.

Veliki hram Upsenja Presvete Bogorodice sagrađen je između 1777. i 1799. godine, a Hram Svetog Save, sagradio je on sam, i smešten je van ovog kompleksa, na obližnjem brežuljku.

U Meljinama se nalazi veliki broj restorana, barova i kafića

Gosti koji odluče da odsednu u ovom prelepom i lekovitom ambijentu Meljina, obradovaće svoja nepca u nekom od mnogih restorana, barova ili kafića u gradu. Onima koji dolaze jahtom ili imaju brodić, na raspolaganju je velika marina, u čijem šarenilu i živopisnosti mogu uživati i svi ostali. Ljubiteljke izloga, šopinga i suvenira takođe će imati puno zanimljivih mesta za razgledanje i kupovinu.

Gradska plaža u Meljinama

Gradska plaža u Meljinama prekrivena je sitnim šljunkom i smeštena u zagrljaju visokog, zelenog Orijena. Duž nje postoji nekoliko molova, a u njihvoj blizini ima mnogo restorančića, barova i kafića u kojima se posetioci mogu okrepiti, uživajući u nekom od svojih omiljenih napitaka. Na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a raspoloživi su i sportovi na vodi.

Plaža Zmijice

Nedaleko od Meljina, u mestu Zelenika, smeštena je malena javna plaža, Zmijice, prekrivena srednje sitnim peskom. Potpuno je opremljena i uređena. Ovde se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, ima kafića i restorana gde se gosti mogu opustiti i uživati skriveni od podnevne žege, a na raspolaganju su im i brojni vodeni sportovi.

Plaža Rafaelo

Ova plaža je jedna od najatraktivnijih na rivijeri Herceg Novog, sudeći prema ocenama kupača i posetilaca. Površine je 3000m2, posuta je peskom i potpuno je opremljena i uređena, pogodna da ispuni mnoga očekivanja, želje i prohteve.

Blatna plaža

Blatna plaža je najveća u opštini Herceg Novi i čini je veoma lekovit, sitan pesak, odnosno blato.

Plaža u Dobreču

Plaža u Dobreču više će odgovarati onima koji preferiraju osamu i uživanje u zvucima talasa i lenjom sunčanju, bez mnogo aktivnosti. Ova plaža se nalazi na poluostrvu Luštica i nije opremljena. Međutim, na njoj se ponosno viori prestižna Plava zastavica.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Meljine
Rent-A-Car - MeljineIzleti/Ekskurzije - Meljine

Drugi gradovi Boka Kotorska