Destinacije :: Boka Kotorska ::

Lipci apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Primorski gradić Lipci nalazi se nadomak Risna, u jednom od najlepših delova Boke Kotorske, i uživa u predivnom pogledu na zaliv i brdovitom zaleđu divljeg crnogorskog primorja. Fantastična lepota okolne prirode čini da je obilazak zaliva kolima jedno potpuno nesvakidašnje i u svetu jedinstveno iskustvo, sa drumom koji mestimično prolazi pored same obale mora.

Lipci se nalaze u prelepoj Boki

Smešten na severnoj strani risanskog zaliva, ovo mestašce je okruženo “glasovitijim“ mestima Bokokotorskog zaliva, kao što su Morinj, Risan, Perast, ali i Tivat i Kotor, a odvade se lako stiže i do Cetinja i Herceg Novog. Boka Kotorska je jedinstven zaliv Mediterana, koji odlikuje izuzetan kulturni pejzaž, a čiji je neverovatan geografski položaj uslovio naseljavanje ovih krajeva još od najranijih perioda ljudske istorije. Gradovi, veća i manja naselja na ovom području zapravo predstavljaju neprekinut niz, iako svako od mesta ima svoje posebne urbane i kulturne karakteristike – čime se postiže i veliki diverzitet, ali i jedinstvo kulturne baštine.

U malim naseljima poput Lipaca, Risna i Morinja razvija se sakralna arhitektura sa posebno izraženim baroknim i romanskim odlikama, dok narodna ili profana, svakodnevna arhitektura i umetnost stvara onu tipičnu bokeljsku kuću i daje osnovni izgled uskih uličica. Pravi dragulji arhitekture svakako su palate lokalnih bogataša, trgovaca ili vlastelina, od kojih većina danas čuva značajne kulturne fondove i zbirke koje možete videti.

Stijena Lipci – Stena sa praistorjiskim crtežom

Čitavo ovo područje se zbog svojih sasvim jedinstvenih prirodnih i kulturnih karakteristika nalazi na UNESCO listi svetskog nasleđa, a jedan od najstarijih i najvrednijih razloga za ovo nalazi se baš u Lipcima. Stijena Lipci nalazi se direktno iznad samog gradića, u sredini prirodno formiranog amfiteatra. Ovo je arheološki spomenik kulture II kategorije, jer se na licu stene nalaze praistorjiski crteži, koji predstavljaju scene lova na jelene, simbolični znak izlazećeg sunca, i druge simbole.

Oslikane scene, prema nalazima arheologa, ne predstavljaju samo prikaz zanimanja, već i kultnu predstavu u vezi sa lovom. Slikarstvo na Stijeni u Lipcima nastalo je u VIII veku pre nove ere, i drugo je po starini na čitavoj obali Jadranskog mora, te uspon koji vodi do nje svakako vredi preći i doživeti svet od pre 10.000 godina, posmtrati zaliv čija se morfologija gotovo i nije menjala.

Krenite brodićem do ostrvaca Svetog Đorđa i Gospe od Škrpjela

Lipci se nalaze naspram starog Perasta, i pružaju svež i drugačiji pogled na čudesna ostrva Svetog Đorđa i Gospe od Škrpjela, a do samog Perasta možete doći kopnom, što će vam oduzeti 10-ak minuta vožnje kolima, a možete uživati i u plovidbi brodićima. Ovako možete obići i čitav Bokokotorski zaliv, i svaki dan birati sopstvenu avanturu u zavisnosti od raspoloženja, jer odličan položaj ovog malog gradića pruža sve – od obilja sunca i lepih plaža u neposrednoj blizini, arheoloških nalazišta i kulturnih obilzaka zaliva i zaleđa Crne Gore.

U blizini Lipaca se nalaze dve uređene plaže

Kada stignete u Lipce, dočekaće vas duga i vijugava morska obala, stenovita i kamenita sa mestimično podignutim dokovima i dve uređene plaže, od kojih je jedna na betonskim pločama, dok je druga šjlunkovita. Čitava obala Lipca pogodna je za kupanje, pa samo od vas zavisi da li želite da uživate na ležaljkama, ili više volite stenovitu obalu, sa malim uvalama i privatnim plažicama za peškir ili dva.

Lipci su idealni za miran i opušten odmor

Lipci su idealni za miran i opušten odmor, u romantičnom ili porodičnom društvu, ali i za sve koji žele da se izdvoje iz gužve, stresa i pobegnu u divnu prirodu i bogate kulturno-istorijske prizore. Obe glavne, gradske, plaže su izuzetno pogodne za porodičan odmor jer će vas ovde dočekati mirno more zatvoreno zalivom, bistra i čista zelenkasto-plava voda i obije mogućnosti za ronjenje na dah, veslanje, i uživanje u raznim vodenim sportovima. Nadomak glavne plaže nalaze se prodavnice, pekare, picerije, suvenirnice i restorani, a ovde je i autobuska stanica, pa se i bez kola možete lako i bez velikog izdatka kretati čitavim zalivom.

U blizini Lipaca se nalazi mnoštvo turističkih sadržaja

Ukoliko vam nedostaje malo noćnog života, u večernju šetnju možete krenuti do Risna, koji je najveći grad u ovom delu zaliva, a udaljen je svega 8 km. I ovo mesto ima odlične plaže, kao i veoma dugu istoriju i bogatu kulturnu ponudu. Svojim severnim položajem, Lipci su na zaista odličnom mestu i za izlete – pa tako možete obići ne samo čitav Bokokotorski zaliv, već istražiti i Herceg Novi, ali i Cetinje, Nikšić, a ni lepo Trebinje ili Dubrovnik nisu predaleko za jednodnevni izlet, pa samo od vas zavisi u kakvu avanturu ćete se upustiti.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lipci
Rent-A-Car - LipciIzleti/Ekskurzije - Lipci

Drugi gradovi Boka Kotorska