Destinacije :: Boka Kotorska ::

Lastva Grbaljska apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Lastva Grbaljska je mesto koje broji tek nešto manje od 500 stanovnika kome priparada i izvestan broj malih razbacanih sela od kojih je svakako glavno Kukaljevina.

Manastir Podlastva

Manastig Podlastva je najznačajniji sakralni spomenik ovog mesta i ujedno predstavlja manastir u koji je i dalje aktivan i sprovodi službu. Ovaj manastir jedini je sačuvan od nekadašnjih šest grbaljskih manastira. Ostaci preostalih manastira nalaze se u grbaljskim selima. Međutim, manastir Podlastva je vekovima unazad sakupljao narod pod svojim okrivljem i sprovodio verske obrede.

Od Budve je udaljen svega 8km, a nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta Budva-Tivat-Kotor, na uzvišenju iznad sela Lastva u oblasti Gornji Grbalj – po kome se veruje i da je manastir dobio ime.

Veruje se da je manistir zadužbina Cara Dušana

Postoji legenda da ktitorstvo nad manastirom pripada Caru Dušanu još od 1350.godine. Na mestu sadašnjeg manastira je postojala manja crkva koja datira još iz davnih vremena. Ova predanja potkrepljena su arheološkim istraživanjima sa kraja XX veka, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika. Pored mozaika pronađen je još i deo parapetne ploče za koji se veruje da je pripadao izvesnoj ranohrišćanskoj bazilici iz V – VI veka.

Tvrđava Đurđevac (1424. godina)

Turisti koji su željni aktivnog odmora i istraživanja okoline Lastve Grbaljske uglavnom posećuju Đurđevac – ili Stefanicu – nekadađnju tvrđavu u Crnoj Gori.

Sama tvrđava smeštena je na teritoriji Pobora, iznad Budve. Prvi put se pominje 1424. godine a smatra se da je tvrđava Đurđevac podignuta od strane sina Đurđa Đuraša. Svakako, prema ostacima koji su vidljivi, vrlo je verovatno da je u XV veku ovde postojala crkva sa utvrđenjem. Izgleda još da Đurđevac nije samo služio kao vojno utvrđenje, već da je imao i naglašen stambeni karakter.

Današnji ostaci govore da je to verovatno bilo malo utvrđenje, a gotovo je nemoguće identifikovati ništa više do odbrambenih zidova i jedne kule, na najvišoj tački. Unutar samog utvrđenja moguće je pogledati ostatke crkve posvećene Sv. Đorđu po kojoj i utvrđenje nosi ime.

Restoran Šebelj

Ukoliko osetite umor od obilaska crnogorskih prirodnih lepota ne postoji bolje mesto u Lastvi gde biste mogli da odmorite i okrepite. Sveže povrće, morski specijaliteti koji su krupni i ni malo nisu nalik na smrznute morske plodove, savršen krompir i daleko poznata jagnjetina samo su neke od stvari zbog kojih turisti svraćaju u restoran Šebelj svakodnevno i vraćaju se svake sezone. Nemojte propustiti priliku da mini odmor i pauzu za ručak provedete upravo ovde.

Plaža Jaz

Na samo nekoliko kilometara od Lastve Grbaljske nalazi se jedna od najpoznatijih plaža Crne Gore. Pretpostavljate reč je o plaži Jaz. Ona se nalazi na oko 3km od restorana Šebelj u Lastvi Grbaljskoj, dugačka 800 metara i deli se na dva dela – jedan od pola kilometara a drugi od 300 metara.

Plaža Jaz popularna je destinacija mladih i jedna od plaža u Crnoj Gori koja se odlikuje svojom dužinom. Bilo kako bilo, ono po čemu ova plaža iz godine u godinu postaje poznatija su sjajni koncerti i dešavanja u periodu od prethodnih par godina.

Na plaži jaz se održava mnoštvo manifestacija

Rolingstonsi, Madona i izvođači poput Zdravka Čolića, Dino Merlina i Gorana Bregovića su održali koncerte na Jaz plaži, a od nedavno ova plaža je dobila i počasno mesto u sklopu EXIT festivala budući da je deo festivala i autora prebačen upravo na Jaz plažu u vidu “Sea Dance festivala“.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lastva Grbaljska
Rent-A-Car - Lastva GrbaljskaIzleti/Ekskurzije - Lastva Grbaljska

Drugi gradovi Boka Kotorska