Destinacije :: Boka Kotorska ::

Kotor apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Kotor je magičan grad i luka, smešten u jugoistočnom delu Bokokotorskog zaliva i udobno ušuškan ispod moćne planine Lovćen. Gledajući sa morske strane, on se nalazi na najudaljenijoj tački zaliva, baš u delu koji se “urezao“ u kontinent više od 28 km.

Od 1979.godine Kotor je zaštićen od strane UNESCO, kao svetska kulturna baština, a od 2000.godine, ovo mesto dobija priznanje i kao jedan od najlepših fjordova na svetu i područje najveličanstvenijih pejsaža Mediterana.

Ime Kotor potiče od srednjovekovnog latinskog naziva Catarum. Ipak, naselje na ovom mestu sagrađeno od strane antičkih Grka, nastao je još u III veku p.n.e. , da bi ga početkom V veka srušili Goti, a nakon propasti Zapadnoga Rimskog Carstva, zajedno sa Bokom kotorskom pripao je Vizantiji. U srednjem veku bio je autonomna komuna, koja je imala svoga kneza i tri veća, a punu autonomiju uživao je pod srpskim vladarima Nemanjićima. Tokom mletačko-osmanskih ratova Kotor se utvrdio snažnim odbrambenim zidinama, pa je postao jedno od venecijanskih centara otpora Turskoj okupaciji.

Stari grad opasan je starim, 5 kilometara dugim zidinama (visokim do 20 metara, a širokim i do 10 metara), i ovde se može ući kroz 3 kapije:

Morska vrata (Glavna kapija). Današnji oblik ova vrata dobila su u 16. veku, za vreme mletačkog providura Bernarda Renijera, kada je more dopiralo sve do ulaza. Građena su u renesansno-baroknom stilu, i okružena masivnim kamenim blokovima, od kojih su sastavljeni i okolni kameni stubovi.

Severna vrata su znatno manja od Morskih, i sagrađena su 1450. godine, sa lančanim mostom preko reke Škudre.

Južna vrata (Vrata od Gurdića) nisu imala samo jednu kapiju kao Morska i Severna, već čitav sistem od tri pojasa kapija iz različitih perioda gradnje.

Kroz čitav Kotor prostiru se građevine, isprepletane uličicama i trgovima, koji svojim arhaičnim izgledom podsećaju na neka davno minula vremena. Na jednom od trgova Starog grada, koji je ujedno, i najpoznatiji deo Kotora, gde se čuva kotorska istorija, kultura i tradicija, nalazi se i katedrala Svetog Tripuna.

Ovaj spomenik romanskoj kulturi sa elementima vizantijske arhitekture, jedan je od najupečatljivijih simbola grada. Katedrala je kroz vekove preživela čak i nekoliko zemljotresa, a danas sadrži bogatu riznicu dragocenosti među kojima su pozlaćeni oltar, barokne freske, veliki broj ornamenata izuzetne vrednosti.

Katedrala Svetog Tripuna

Crkva Svetog Nikole je najznačajnija pravoslavna crkva u Kotoru, smeštena u severnom delu Starog grada. Crkva Svetog Luke, koja potiče iz 13. veka, podignuta je za vreme vladavine srpske dinastije Nemanjića. U centralnom delu Starog grada smeštena je i crkva Svetog Mihaila, koja u današnjem obiku datira još sa kraja 14. veka, a u istočnom delu Starog Kotora nalazi se crkva Svete Ane (iz 12. veka).

Crkva Svetog Nikole

Čuvena Crkva Svete Marije Koleđate (Gospe od zdravlja), u Kotoru je još poznata kao crkva Svete Ozane, podignuta je početkom 13. veka. Ispod nje je otkrivena i najstarija arheološka građevina – ranohrišćanska bazilika iz 6. veka, a pomenutim spomenicima treba dodati i gradski toranj na najvećem gradskom trgu Od oružja, koji potiče sa početka 17. veka, sa čuvenim stubom srama ispred njega, i satnim mehanizmom u okviru građevine. U blizini tornja su i Kula gradske straže i Gradsko pozorište, koje je prvo na Balkanu počelo sa radom još u 19. veku.

Crkva Svete Marije Koleđate

Uspon do tvrđave Sveti Ivan ili kako je Kotorani češće zovu San Đovani, počinje stepenicama (tzv. serpentinama) sa istočnog dela starog Kotora, koje se nadovezuju jedna na drugu sve do samog vrha, koji se nalazi na čak 280 metara nadmorske visine. Još jedan dobar razlog zbog kojeg treba posetiti tvrđavu San Đovani, jeste fantastičan pogled na čitav Kotorski zaliv, sa impresivnom slikom luke Kotora koja je u letnjim mesecima preplavljena luksuznim brodovima, jahtama i jedrenjacima.

Kotor je rodni grad čuvenih pomoraca i trgovaca, koji su u spomen i slavu svoga perioda izgradili mnoge aristokratske zgrade. Evo nekih veličanstvenih građevina koje u Kotoru i dan danas čuvaju sjaj i raskoš nekih davnih vremena: palata Drago, sa gotskim prozorima iz XV veka;

Palata Drago (XV vek)

Palata Bizanti iz XII veka; palata Pima, s tipičnim oblicima renesanse i baroka – XVI vek;

Palata Pima (XVI vek)

Palata Grubonja, sa ugrađenim grbom stare kotorske apoteke, osnovane 1326. godine; palata Grgurina iz XVII veka – danas zgrada Pomorskog muzeja;

Palata Grubonja (1326.) i palata Grgurina (XVII vek)

Palata Lombardić se nalazi u severnom delu urbanog jezgra Kotora. Palata obuhvata jedan čitav gradski blok, koji sa severne strane izlazi na trg kod crkve Svetog Luke, a sa južne na malu pjacetu na kojoj se nalazi česma Karampana;

Palata Lombardić

Palata Vrakijen se nalazi na pjaceti poznatoj pod imenom Pjaca od salate, južno od katedrale Sv. Tripuna. Palata je pripadala kotorskoj plemićkoj porodici Vrakijen; Palata Buća se nalazi na zapadnoj strani Trga od brašna. Ovo je nekada bila izuzetno velika i reprezentativna palata porodice Buća, sagrađena najverovatnije već početkom XIV veka. Ipak, kasnije, kroz brojne prepravke izgubila svoju autentičnu monumentalnost;

Palata Vrakijen i palata Buća (XIV vek)

Palata Beskuća nastala je sredinom XVIII veka i pripadala je nekada siromašnoj porodici Beskuća koja je uspela da se izdigne i dobije plemstvo. Porodična legenda kaže da je konte Jozo Beskuća nameravao da u svom posedu ima sto kuća, pa da nakon toga promeni prezime u Stokuća, ali mu to nije pošlo za rukom;

Palata Beskuća (XVIII vek)

Providurova ili Kneževa palata, iako skromne i jednostavne arhitekture, zadržala je taj naziv zato što je u njoj, jedno vreme bilo sedište gradskih kneževa – providura. Providure je postavljala Mletačka republika za vreme svoje vladavine.

Providurova ili Kneževa palata (XVII i XVIII vek)

Kotorska rivijera pored grada Kotora obuhvata naselja: Kostanjica, Morinj, Lipci, Strp, Risan, Perast, Dražin Vrt, Orahovac, Ljuta, Dobrota, Muo, Prčanj i Stoliv.

Grad Kotor ne raspolaže sa velikim brojem plaža. U ponudi su nekoliko kamenitih (izbetoniranih) kupališta, uglavnom ispred hotela. Na njima su uredno u dva-tri reda postavljeni suncobrani sa lažaljkama. Dve manje peščane plaže nalaze se u mestima Orahovac i Ljuta, i nekoliko kilometara su udaljene od centra grada, pravcem ka Risnu. Manje plaže se nalaze i u ostalim naseljima u okolini grada Kotora. Još jedna solucija je da se odvezete do prelepe peščane plaže Plavi Horizonti (udaljena oko 10-ak km od Kotora), ili nešto dalje do plaža Jaz ili Trsteno koje su na udaljenosti 20 km od Kotora, a koje su veoma lepe i vredne posete.

Zabava u Kotoru

Od svih gradova na Crnogorskom primorju, po broju kafića Kotor je na prvom mestu. Pored gradskih kafića, veliki je i broj kafe bašti smeštenih uglavnom duž obale. Njih najčešće posećuju mladi, željni zabave i brzog tempa života, ali se u njima neretko sreću i stariji ljudi, koji žele osetiti duh mladosti. Takođe, u Starom gradu smeštena je najpoznatija kotorska diskoteka „Maximus“, koju mladi i svi željni popularne muzike posećuju u kasne večernje sate.

Diskoteka „Maximus“

Za one koji žele opuštenu i mirnu atmosferu, uz čašu dobrog vina i odličnu hranu, Kotor nudi i lepe restorane i objekte poput terasa na otvorenom, u kojima se služe tradicionalni crnogorski specijaliteti. Ovde možete provesti ugodne večeri u prijatnoj i intimnoj atmosferi sa voljenom osobom ili bliskim prijateljima.

Najtipičniju mediteransku kužinu, kako se nacionalna kuhinja u Crnoj Gori izvorno zove, moguće je probati u baš Kotoru. Gotovo da nema restorana, manje otvorene bašte, hotelske terase ili konobe gde se ne služe ukusni morski specijaliteti. Osim tradicionalne crnogorske kuhinje, koju uglavnom čine: pršut, sir, masline, uz čuvena crna i bela crnogorska vina, u Kotoru možete probati i druge vrste specijaliteta, naročito iz italijanske kuhinje. Tokom leta se u Kotoru organizuje veliki broj ribarskih fešti, karnevala i letnjih večeri.

Događaji i festivali

Najatraktivnijoj manifestaciji – karnevalu, prethode brojni maskenbali. Svečanosti se nastavljaju interesantnom i jedinstvenom manifestacijom zvanom “Dani kamelije“, koja se održava u čast cvetu ovog kraja – kameliji. Ovaj cvet je simbol dalekih morskih putovanja, a donesen je u Boku kotorsku čak iz daleke Kine.

Još jedan tradicionalni i čuveni festival održava se sredinom leta pod nazivom “Bokeška noć“. Tada se na moru može videti povorka različito dekorisanih barki i čamaca. Najmaštovitije ukrašene barke se nagrađuju. Posle toga sledi vatromet, a festival se nastavlja do duboko u noć, žurkama na trgovima Starog kotorskog grada.

Kotorske letnje fešte traju tokom jula. Za ljubitelje klasične, duhovne, kamerne kao i instrumentalne muzike, najinteresantija je muzička svečanost “Kotor Pro Arte“. Ovu manifestaciju obeležavaju koncerti koji se održavaju u kotorskim crkvama i koncertnim dvoranama. Tih dana, koncertne dvorane su ispunjene zvucima muzike koja je nekada izvođena na evropskim dvorovima.

Veoma interesantna manifestacija je i “Kotorski festival pozorišta za decu” koji se održava početkom jula i traje desetak dana. Pored pozorišnih predstava, ima i mnogo drugih kulturnih dešavanja kao što su književne večeri i nastupi mnogih muzičkih škola i plesnih grupa iz različitih zemalja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kotor
Rent-A-Car - KotorIzleti/Ekskurzije - Kotor

Drugi gradovi Boka Kotorska