Destinacije :: Kontinentalna Crna Gora ::

Kolašin apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Grad Kolašin je nastao 1651. Godine kada su ga kao karavansku stanicu osnovali Turci. Na njegovom području mogu se pronaći razni kulturno-istorijski spomenici koji pričaju priču o istoriji ovog grada. Među njima jedan od najznačajnijih je manastir Morača, podignut 1252. godine na obali reke Morače.

Kolašin se nalazi na 950 metara nadmorske visine u gornjim i srednjim tokovima reka Tare i Morače, te je omeđen raznim planinskim vrhovima obližnjih planinskih masiva Sinjavine, Bjelasice, Komova te Vučja. Ove planine sa svojim izuzetnim prirodnim lepotama, planinarskim i rekreativnim stazama privlače brojne posetioce koji ovde dolaze da bi uživali u svežem vazduhu i netaknutoj prirodi, no i brojne ljubitelje zimskih sportova koji su ovde mogu uživati u zimskim radostima.

U blizini ovog divnog grada nalazi se i Nacionalni park Biogradska gora koji se smestio na površini od 4000 hektara te čiju glavnu atrakciju čini Biogradsko jezero. Veliku površinu ovog nacionalnog parka koji se smestio na Bjelasici zauzimaju šume što ovo područje čini jednom od poslednjih prašuma u Evropi.

Klima

Klima u Kolašinu i okolini, kao rezultanta svih činilaca, doprinosi da se čitav kraj može smatrati vazdušnom banjom. Srednja godišnja temperatura vazduha je 7,3° Celzijusove skale. Najhladniji je januar sa srednjom temeraturom od minus 1,9°C, najtopliji jul sa 16°C. Jesen je, sa prosječnom temperaturom od 8,3°C, toplija od proljeća (6,5°C), što se tumači uticajima sa mora a to važi i za nešto brži temperaturni prelaz od zime ka letu nego od leta ka zimi.

Reke Morača i Tara u mnogo čemu pa i klimatski određuju svojstva kolašinskog kraja. Jadransko more od kolašina je vazdušnom linijom udaljeno samo 80 kilometara, a usmerenost sliva Morače ka jugu omogućava prodor mediteranskog klimatskog uticaja preko Skadarskog jezera i kroz kanjon Platije.

Sportsko-rekreativne aktivnosti u Kolašinu

Ukoliko ste ljubitelj pešačenja i planinarenja, ovo je idealna destinacija za Vas! Izbor pešačkih tura gotovo je neiscrpan, baš kao i izazova za ambiciozne planinarske poduhvate. Iz Kolašina se može krenuti brojnim pravcima na atraktivna odredišta. Ka Šljivovici, Ćirilovcu i Ključu na nadmorsku visinu od 1.973 metara. Kojim god se putem krene, nalazi se na prekrasne pejzaže, planinske izvore, otvaraju se vidnici ka planinskim masivima Bjelasice, Prokletija, Komova, Sinjavine…

Splavarenje dubokim kanjonom Tare pruža vrhunski doživljaj i nesvakidašnje uzbuđenje. Ako se polazi iz Kolašina, mogu da se izaberu rafting-ture od 15, 20 ili čak 98 kilometara i to u različitim „paketima“ za odvažnije i manje odvažne.

Za one koje uzbuđenje traže u letenju, paraglajding je prava stvar. Okolina Kolašina pruža mogućnosti da se oproba ovaj atraktivni sport.

Ski centar Jezerine

Ljubitelje zimskih čarolija i sportova na snijegu, čak i kad na moru traje sezona kupanja, u okolini Kolašina, 8.5 kilometara od centra grada, očekuje ski centar Jezerine sa 15 kilometara staza za  ugodno skijanje danju i noću s obzirom da su osvijetljene reflektorima.

Dvosed žičara je duga 1.840 metara a skijašima su na raspolaganju  i četiri ski-lifta. Sa nadmorske visine od 1.880 metara vodi staza duga tri kilometra sa visinskom razlikom od 460 metara, uz mestimični nagib i od 60 stepeni. Za početnike, dovoljno je i preostalih 12 kilometara staza na kojima svako može da nađe padinu koja mu odgovara.

Ribolov u Kolašinu – Mušičarenje

Teritoriju opštine Kolašin izukrštale su reke i rečice. Tara i Morača teku u dva različita morska sliva: crnomorski i jadranski. Ribolov u Kolašinu s obzirom na njegove prirodne lepote, bogastvo voda solomoidnim plemenitim vrstama riba, atraktivnim lokacijama, predstavlja pravu poslasticu i nezaboravno iskustvo za ljbitelje ribolova.

Ribolov se odvija na reci Tari, Morači, Mrtvici kao i na Biogradskom i Kapetanovom jezeru:

• Reka Tara je bogata solomoidnim (plemenitim vrstama) ribe: potočna pastrmka, mladica, lipljan.

Reka Morača je bogata solomoidnim (plemenitim vrstama) ribe: potočna pastrmka, lipljan, mladica, strun.

Reka Mrtvicaje bogata solomoidnim (plemenitim vrstama) ribe: potočna pastrmka, mladica, lipljan.

Biogradsko jezero se nalazi na 15 km od Kolašina, bogato je pastrmkom (kalifornijska, potočna, jezerska, zlatovčica). Dozvoljen je ulov maksimalno četiri pastrmke. Ribolov je dozvoljen tokom cijele sezone.

Kapetanovo jezero se nalazi između Kolašina i Nikšića (ima dva puta ), i udaljenost je 80 km ili 120 km od Kolašina.  Jezero je bogato pastrmkom: potočna i zlatovčica. Ribolovna sezona je od 01.04. – 01.10. Maksimalan ulov je pet pastrmki.

Istorija Kolašina

Na dalju prošlost kolašinskog kraja podsećaju tragovi starih karavanskih puteva na području Rovaca, ostaci stare nekropole na groblju u gornjomoračkom selu Bojićima, gde se nalazi i hrast star pet i po vekova.

Na rijeci Morači u blizini istoimenog manastira nalazi se Kaluđerov most. Podigao ga je 1842. godine arhimadrit Dimitrije Radojević na mestu gde je pričestio crnogorske ratnike koji su krenuli na ozloglašenog Smail-agu Čengića.

Rijeku Mrtvicu na Zelenom viru premošćava Danilov most. Ploča na njemu govori da ga je 1858. podigao knjaz Danilo I Petrović Njegoš za „dušu svoje majke Krstinje Stankove“.

Kada su u leto 1858. godine udružena crnogorska plemena: Rovčani, Moračani, Vasojevići, Uskoci, Drobnjaci, Kuči i Bratonožići, predvođeni vojvodom Miljanom Vukovim napali i zauzeli Kolašin, tadašnju tursku kasabu, porušene su sve osmatračnice, kule, kao i glavna tvrđava koja se nalazila u blizini gornjeg gradskog trga. Zapaljena je i nekadašnja barutana na Bašanjem brdu.

Po predanju Madžar paša, došao je iz Sjenice došao u Kolašin 1861. godine sa 10.000 vojnika. Oni su tog leta ponovo osvojili Kolašin i sagradili novu tvrđavu u reonu donjeg trga, kasarnu na Brezi, i osmatračnice oko grada. Tada je sagrađena i barutana na Vinića brdu.

Nagli razvoj Kolašina počeo je posle Prvog svetskog rata kada u gradu cveta zanatstvo i trgovina. Trgovci iz porodice Marić izvozili su drvnu građu i stoku sa ovih prostora u Francusku. Daleke 1929. godine Kolašin je imao i urbansitički plan, koji je dobio odmah nakon Cetinja. Veliki broj ugostiteljskih objekata, dva hotela, gradski orkestar, pozorište, bioskop, organizovana zdravstvena zaštita, čak školska poliklinika. Bila je jasna granica između seoskog i gradskog života, a u Kolašinu tog vremena bilo je mnogo intelektualca, među kojima 30 profesora.

Barutana na Vinića brdu

Legenda kaže da je barutanu projektovao neki pravoslavni Grk koji je službovao u turskoj vojsci. Po završetku radova, kada je glavnokomandujući turski oficir shvatio da je barutana sagrađena u obliku krsta, odmah ga je osudio na smrt i obesio pored barutane. U narodu se pričalo da je taj Grk govorio moračkim glavarima, sa kojima je tajno kontaktirao dok je barutana zidana, da je barutanu projektovao u obliku krsta, pravilnih kraka, jer oseća da se bliži kraj Osmanskome carstvu i da bi posle oslobođenja ova tvrđava mogla poslužiti pravoslavnom stanovništvu kao crkva.

Barutana je služila crnogorskoj vojsci sve do 1908. godine, kada je napravljena kasarna na Brezi. Prvi put je oštećena prilikom austrougarskog bombardovanja 1915. godine. Kasnije je austrougarska vojska pored barutane podigla vešala i 1916. godine na ovom mestu su obješeni istaknuti rodoljubi Mijat Redžić, Vlajko Vešović i Savo Stožinić.

U blizini se nalazi i spomenploča koja podseća na pogibiju narodnog heroja iz II Svetskog rata, Marka Martinovića, koji je 4. oktobra 1943. godine svojim grudima zatvorio cev neprijateljskog mitraljeza.

Zgrada barutane na Vinića brdu bila je ozidana kamenom koji je vojska donijela iz korita reke Tare i Pažanjskog potoka i pokrivena crepom. Tragova crepa ima i danas. Sa ovog mesta pruža se najljepši pogled na reku Taru, Kolašin i njegovu okolinu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kolašin
Rent-A-Car - KolašinIzleti/Ekskurzije - Kolašin

Drugi gradovi Kontinentalna Crna Gora