Destinacije :: Boka Kotorska ::

Igalo apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Letovalište Igalo je pre svega čuveno banjsko lečilište sa lekovitim blatom i izvorima radioaktivne vode. Poznato je i po neeksploatisanoj mineralnoj vodi nazvanoj „Igaljka“. Inače, Igalo se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, u ravnici sa zapadne strane u odnosu na centar Herceg Novog i praktično je deo ovog grada. Poreklo naziva Igalo vodi od reči grčkog porekla, koja znači „obala – plaža – žalo“.

Igalo ima više vrsta lepo uređenih plaža: popločane betonom, šljunkovite, kamenite, kao i peščanu plažu sa čuvenim lekovitim blatom (Blatna plaža ili Stara banja). Tako će ljubitelji mora i dubina, strastveni plivači i ronioci moći lako da izaberu svoja omiljena mesta.

Blatna plaža ili Stara banja

Dubina mora uz plaže je različita, nekada ne prelazi jedan metar čak i daleko od obale, što predstavlja pravi užitak za porodice sa decom, zatim one koji uživaju u vežbama u vodi, neplivače, kao i mnoge druge. Inače, Igalo ima 270 sunčanih dana godišnje, a kupališna sezona traje čak 5 meseci.

Kupalište Centra „Igalo“ je javna betonska plaža, dužine 150 metara i površine 2.500 m². Kompletno je opremljena sa suncobranima, ležaljkama, strujom, a tu su i tuševi za tuširanje.

Kupalište hotela „Igalo“ je hotelska i takođe betonska plaža, površine 3.500 m². Baš kao i javna plaža i ovo kupalište je potpuno opremljeno neophodnim sadržajima.

Duž obale ovog mesta prostire se nadaleko poznato šetalište “Pet Danica”, dugačko 7 km, kojim je Igalo povezan sa Herceg Novim. Ovo izvijugano šetalište ukrašeno je divnim mediteranskim rastinjem uz raznolike plaže, i odavde se pruža predivan pogled na Bokokotorski zaliv. Šetalište će vas direktno odvesti do samog podnožja Herceg Novog, a odatle stepeništem i do starog dela grada i njegovih drevnih tvrđava.

U večernjim satima Igalo nudi dobar izbor zabave. Za početak možete izabrati šetnju duž obalu mora, odlazak u neku od galerija ili mnogobrojne radnje, prodavnice suvenira i butike. Zatim obavezno posetite neku od izvrsnih konoba i restorana koji služe ukusne mediteranske specijalitete uz pratnju lagane muzike, romantičnu atmosferu i drhtavi plamen sveća.

Nakon večere obično sledi odlazak u neku od letnjih bašta sa živom muzikom. Ovde se možete potpuno opustiti uz omiljeno piće, neko odlično vino, koktel ili pivo, i priuštiti sebi još mnogo toga, kako biste što više produžili prijatno veče u Igalu.

U Igalo je idealno doći sa prijateljima, zatim porodično sa decom, interesantno je za parove, starije osobe, kao i za mlađe, jer nudi prijatan odmor i sadržaje za uživanje za sve generacije.

Kratka istorija Igala

Grad Igalo i njegov neporedni sused Herceg Novi sklonjeni su u predivnom malom zalivu na jugozapadnoj obali Bokokotorskog zaliva u podnožju planine Orjen (1894 m). Igalo je nekada bilo jedna od glavnih raskrsnica civilizacija na Maditeranu. Stari Grci, Rimljani i Iliri imali su svoja naselja u zalivu kao i na susednim brdima. Od tog vremena nadalje velike sile na ovim prostorima kao što su Vizantija, srednjevekovna slovenska plemena, Mlečani, Španci, Turci, Francuzi i Austrougari, osvajali su i vladali ovim delom zaliva. Svi ovi različiti vladari i kulture, različite vojske, religijske i etničke grupe ostavili su neizbrisiv trag, ne samo na lokalnu arhitekturu Igala već i na način života i mentalitet lokalnog stanovništva. Šetajući ulicama, trgovima i stepeništem, možete proći kroz istoriju Mediterana, a ujedno uživati u prednostima moderne turističke ponude.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Igalo
Rent-A-Car - IgaloIzleti/Ekskurzije - Igalo

Drugi gradovi Boka Kotorska