Destinacije :: Boka Kotorska ::

Herceg Novi apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Herceg Novi osnovan je pre više od 600 godina. O tim davnim vremenima, danas još uvek u gradu svedoče autentični objekti – tvrđave iz turskog, venecijanskog, španskog i austrijskog perioda. Ovaj grad zelenila ugnjezdio se kao biser u Boki Kotorskoj. Oblika je amfiteatra, sa povlašćenim pogledom na otvoreno more i na dva naspramna poluostrva, Lušticu i Prevlaku.

Prema najrelevantnijim istorijskim podacima grad Herceg Novi, osnovao je kralj Tvrtko I Kotromanić, i to proleća 1382. godine. Tvrtko I je bio “kralj Srba, Bosne i Pomorja i Zapadnih strana“, i dao je ime gradu Sveti Stefan. Pravi procvat grad, ipak doživljava u vreme Tvrtkovog naslednika Stjepana Vukčića-Kosača, poznatijeg kao Herceg Stjepan, po kome je i dobio današnje ime.

Prirodne lepote Herceg Novog najbolje ćete upoznati ako se prošetate predivnim dugačkim šetalištem Pet Danica, koje se pruža tik uz more i spaja Igalo Meljine. Ono je tokom leta prepuno cveća, palmi, restorana i kafića, gde možete uživati u odličnoj hrani, dok vam se pogled pruža na plavetnilo mora, brodiće i čamce okupane suncem. Šum talasa i miris morske soli, pojačavaju samo i ovako upečatljiv i jedinstven utisak prijatne mediteranske atmosfere.

Gradska luka Škver smeštena je u samom centru šetališta. Tu, u blizini, praktično nad plažom ponosno se uzdiže tvrđava Forte Mare.  Ovo srednjevekovno utvrđenje izgradio je kralj Tvrtko I 1382. godine. Danas, mnogo vekova posle, tvrđava služi i kao bioskop. Uživanje u projekcijama filmova na otvorenom, pod zvezdama i vedrim nebom jedinstven je doživljaj koji ne treba propustiti.

Forte Mare

Druga tvrđava koja se ističe po svojoj znamenitosti je tursko utvrđenje Kanli Kula ili Krvava Kula. Ovo utvrđenje koje je na visini od 85 metara iznad mora, dominira celim predelom. Najlepši pogled na panoramu grada, zalazak sunca ili brodiće usidrene u luku upravo se pruža odavde.

Kanli Kula

Ako želite da upoznate kulturu, religiju i umetnost Herceg Novog, onda se popnite do Trga Belavista. Bezbroj kamenih stepenica i uskih uličica vode uzbrdo do ovog mesta. Na trgu Belavista nalazi se prelepa crkva Sv. Arhanđela Mihaila, sagrađena od finog korčulanskog kamena, u kojoj je ikonostas od belog mermera naslikao češki slikar Franjo Cigler.

Trga Belavista i crkva Sv. Arhanđela Mihaila

Starogradski trg je pravi arhitektonski medaljon. Sve je tu, u malom: crkva u vizantijskom stilu s elementima orijenta, gradski Arhiv, Biblioteka, Radio Herceg Novi, likovna galerija, apoteka, kafići… Stepeništem nizbrdo stiže se do katoličkih crkava Svetog Jeronima i Svetog Leopolda Mandića, koji je poreklom bio Novljanin. Arhiv, biblioteka, galerija, farmacija, i mnogi drugi objekti okruženi su starim istorijskim građevinama.

Starogradski trg

Glavna gradska ulica, Njegoševa, prostire se od Trga Nikole Đurkovića, pa sve do Igala. Usput možete razgledati butike, odmoriti u parku, poslati razglednicu u pošti, ili pak popiti kapućino ili neki hladan napitak u nekom od mnogobrojnih kafića. Možda je najbolje posetiti Gradsku kafanu, odakle se pruža neverovatan pogled na grad i plavetnilo mora.

U Herceg Novom ima puno lepih plaža, neke su privatne, neke pripadaju hotelima, a mnoge su otvorene za sve kupače. Temperatutra mora na plažama tokom leta iznosi 22 do 26 stepeni, što uz priblizno istu dnevnu temperaturu vazduha, omogućava sezonu kupanja od čak 5 meseci.

Plaža Njivice ili Kraljičina je javna plaža smeštena u naselju Njivice, 4 km od Herceg Novog. Plaža je miks stenovite, peščane, i delom betonske površine. Kompletno je opremljena, ima tuševe, parking, i dosta ugostiteljskih objekata.

Plaža Njivice ili Kraljičina

Blatna plaža se nalazi u Sutorini, i najveća je na području Herceg Novog. Ova javna plaža je sastavljena od vrlo lekovitog peska, ili bolje rečeno blata. Nema previše objekata niti sadržaja.

Kupalište centra Igalo je javna betonska plaža, potpuno opremljena. Dužine je 150 metara, a površine 2.500 m².

Kupalište hotela Igalo je hotelska plaža površine 3.500 m². I ova plaža je betonska i kompletno opremljena sadržajima.

Plaža Raffaello je jedna od najatraktivnijih javnih plaža i po ocenama turista jedna od dve najbolje u Herceg Novom. Potpuno je peščana,  kompletno uređena i opremljena modernim sadržajima.

Plaža Raffaello

 

Milašinovića plaža je javna, nalazi se na Toploj, blizu teniskih terena. Potpuno je peščana i delimično opremljena.

Plaža kod Tunela nekada se zvala Lovćen. Ova javna plaža predstavlja kombinaciju peska i šljunka. Površine je 450 m² i delimično je opremljena.

Plaža kod Tunela

Yachting Club je javna plaža. U pogledu infrastrukture i usluga, potpuno je uređena. U sastavu kupališta su restoran, picerija, moto-skuteri, škola ronjenja, vožnja biciklom i drugo. Predstavlja kombinaciju betona i peska, i nalazi se u blizini gradske luke. Ovo je najlepše kupalište u Herceg Novom, po ocenama turista nekoliko godina unazad.

Yachting Club

Plaža Bijela Vila ili bivše glavno gradsko kupalište poznatog hotela „Boka“ je javna betonska plaža površine 1.000 m². Nalazi se u gradskoj luci i ima dovoljan broj neophodnih objekata.

Plaža Žalo je karakteristična po srednje sitnom pesku i šljunku. Ova javna plaža nalazi se u gradskoj luci, ispod tvrđave Forte Mare. Ima dobar broj sadržaja i objekata.

Plaža Žalo

Kupalište hotela „Plaža“ je kompletno uređena plaža sa mnogim sadržajima i objektima. Ova betonska privatna hotelska plaža svom u sastavu ima i lep bar.

Kupalište hotela „Plaža“

Plaža hotela „Perla“ smeštena je na Savini i predstavlja kombinaciju betonske i peščane plaže. Prostire se na površini od 1000 kvadrata i kompletno je opremljena.

Plaža hotela „Perla“

Gradska plaža Đenović je javna plaža, betonska, dugačka 270 m, i kompletno opremljena neophodnim sadržajima.

Gradska plaža Đenović

Plaža Azzuro je u isto vreme i hotelska i javna plaža. Nalazi se u Bijeloj, predstavlja kombinaciju betona i peska i kompletno je opremljena objektima i sadržajima.

Plaža Žanjice je kombinacija šljunka, peska i betona. Nalazi se u uvali Žanjice i najpopularnije je izletište turista. Nedovoljno je opremljena, pa sa sobom ponesite vodu i hranu.

Plaža Žanjice

Plaža Porto je javna plaža. Nalazi se u uvali Žanjic, na poluostrvu Luštica. Kombinacija je šljunka i peska i nosilac je plave zastavice za čistoću.

Plaža Mirište se nalazi u istoimenoj uvali, uz Rt Arza. Ova javna plaža je kombinacija betona i peska. Kompletno je opremljena, a tu je i više barova i restoran.

Plaža Dobreč je smeštena na poluostrvu Luštica, delimično je peskovita, a delimično šljunkovita. Dugačka je 70 metara, i nosilac je plave zastavice za čistoću. Jedina mana je što nije opremljena.

Herceg Novi je danas grad cveća, odnosno prava staklena bašta na otvorenom. Ovde na rivijeri cvetaju čuvene mimoze, kojih prema procenama u Boki ima oko 5.000. U čast mimoza održava se i tradicionalna i nadaleko poznata manifestacija “Praznik mimoze”.

Herceg Novi moderni mediteranski grad sa velikim brojem kulturnih sadržaja tokom cele sezone. Među njima, osim Festivala mimoze, poznati su i muzički festival „Sunčane skale“, filmski festival, zimski likovni salon i mnogo drugih.

Takođe, u širem području Herceg Novog, možete otići na veoma zanimljive ekskurzije. Najpopularnije izletničke ture su za manastir Ostrog i u Dubrovnik, zatim na Skadarsko jezero, Cetinje i Lovćen, Adu Bojanu, kao i Trebinje (Manastiri Gračanica i Tvrdoš).

Lokacija na mapi

Smeštaji - Herceg Novi
Rent-A-Car - Herceg NoviIzleti/Ekskurzije - Herceg Novi

Drugi gradovi Boka Kotorska