Destinacije :: Oblast Ulcinj ::

Donji Štoj apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Donji Štoj, najjužniji grad crnogorskog primorja, je naselje u opštini Ulcinj i smešteno je između grada Ulcinj i Ade Bojane. Poseduje oko 700 stanovnika koji se bave turizmom, ribolovom i poljoprivredom. Gradić ima izlaz na Veliku ulcinjsku plažu koja je dugačka 13 kilometara i idealna za Kitesurf i Windsurf. U samom naselju postoji nekoliko kafića, restorana, super marketa, a tu je i pijaca, pošta, kao i ambulanta.

Inače Mesto Donji Štoj je jedno od najsunčanijih na Mediteranu. Prosečno dnevno sijanje sunca iznosi 9,6 sati. Ovi pozitivni efekti insolacije mogu se upotrebiti u zdravstvene svrhe i za rekreaciju tokom cele godine.

Blaga mediteranska klima, visoka temperatura morske vode od maja do oktobra su glavni faktori koji utiču na to da kupališna sezona traje po šest meseci tokom godine, a duž celog dana.

Na udaljenosti od 5 km se nalaze čuveno nudističko naselje Ada Bojana i riblji restorani na reci Bojani. U samom naselju postoje i Internet kafe sa igraonicom, noćni klub, diskoteke, kao i ulične tezge sa raznovrsnom ponudom suvenira, južnog voća itd.

Gotovo da nema turiste koji je letnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posetio Veliku ulcinjsku plazu, tako da, ako se odlucite da svoj odmor provedete na Velikoj plazi zasigurno ćete biti očarani kilometrima duge peskovite plaže, koja se poput vešto iscrtane slikarske linije spaja sa kristalno čistim morem. Plaža i morsko dno su prekriveni veoma sitnim peskom.

Velika plaža

Taj pesak ima i veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se ležanje na njemu preporučuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, išijasom, reumom, kičmom…

Iz Donjeg Štoja obavezno preporučujemo da krenete na izlet do Skadarskog jezera. Tamo možete po veoma pristupačnoj ceni da se ukrcate na neki od turističkih brodića koji njime krstare. Takođe isto možete učiniti i na Adi Bojani.

Velika plaža, dugačka oko 13 km, široka u proseku oko 50 m je pravi prirodni raj, sa medicinskim peskom bogatim solju i jodom (preko 70 vrsta joda, minerala i tragova zlata, što pogoduje deci i odraslima). Ovde se možete baviti raznoraznim sportskim aktivnostima, kao što su tenis i stoni tenis, odbojku na plaži, košarku,  fudbal, kuglati se ili jednostavno džogirati pokraj mora.

Velika plaža je najlepša u suton – kad pri zalasku sunca nastaje neverovatna igra boja koja more, pesak i nebo stapa u jedinstvenu sliku. Osim turista, na Veliku plažu iz leta u leto dolaze pisci, pesnici, književnici, glumci, pevači, boemi….

Od sportova na vodi, idealni su uslovi za:  winsurfing, kitesurf, skijanje na vodi i ronjenje. Možete se voziti čamcem a posebnu atrakciju predstavlja  jahanje konja na Adi Bojani.

Ljubitelji pecanja mogu okusati sreću iz čamca ili sa stene pored borove šume, u zalivu, pored Starog grada, ili na ušću reke Bojane u more, gde možete probati starinski nacin lova ribe upotrebom kalimera.

Čista voda tamno plavog mora, razudjene obale, kao i bogat biljni i životinjski svet predstavljaju izvanrednu avanturu za ronioce.

U blizini se nalaze 4 velike plaže svaka sa svojim parkingom: Copacabana, Noki, Tampico, Coco sa potpunim turističkim sadržajima, kao što su restorani, barovi na plaži sa suncobranima i ležaljkama. Takođe ovde možete iznajmiti i pedalino, kajak ili skuter. Na svakoj od ovih plaža se nalazi posebno obučeni spasioc tako da ćete biti sigurni.

Plaža Copacabana jeprirodni fenomen. Udaljena svega pet kilometara od Ulcinja i predstavlja jedan deo Velike plaže (koja je dugačka oko 13 km, široka prosečno oko 60 m). Zbog veoma sitnog peska i veličine je nazivaju i „ulcinjskom Kopakabanom“.

Plaža Copacabana

Plaža Tampico se nalazi na 5 km od Velike plaže, Ime je dobila po jednom od naziva filma  the Brothers Bloomi  koji je sniman upravo na ovoj plaži. Naime, koliba je izgrađena u meksičkom stilu i nalik je staroj meksičkoj kolibi na plaži u kojoj su se snimili nekoliko scena pomenutog filma. Nakon završetka snimanja koliba je pretvorena u restoran, u kojem se danas služe jela sa italijanske tradicionane kuhinje i razna osvježajvauća pića.

Plaža Tampico

Plaža Noki je peščana plaža koja pripada, odnosno predstavlja deoVelike plaže. Poseduje širok spektar sadržaja koji će zadovoljiti ukus i najizbirljivijeg turiste. Na plaži se nalazi veliki broj barova u kojima možete popiti omiljen osvežavajući napitak, a takođe rentirati suncobran i ležaljke.

Plaža Noki

Plaža Coco se nalazi nedaleko od Velike plaže. Ovde se nalazi nekoliko restorana, barova, kao i škola za kitesurf. Ova plaža je idealna za porodice sa manjom decom jer voda nije suviše duboka, a na plaži se nalazi i dečije igralište.

Plaža Coco

Lokacija na mapi

Smeštaji - Donji Štoj
Rent-A-Car - Donji ŠtojIzleti/Ekskurzije - Donji Štoj

Drugi gradovi Oblast Ulcinj