Destinacije :: Boka Kotorska ::

Dobrota apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Dobrota je jedno od mesta na kojem je još uvek moguće videti sav sjaj nekadašnje Boke i drevnog Kotora, iz vremena kada su jedrenjaci plovili svetskim morima, pronoseći slavu ovih krajeva i donoseći mnoga bogatstva ovdašnjim pomorskim kućama. Dobrota je smeštena u neposrednoj blizini Kotora sa pogledom prema Vrmcu i Prčnju. Ovo je najnaseljenije mesto u opštini Kotor, a proteže se od grada Kotora, sa kojim je povezan na jugu, sve do naselja Ljuta i istoimene reke na severu.

Mesto Dobrota je svoj preporod doživelo u 17. i 18. veku. Godine 1717. dobija status pomorskog naselja, a tada su sagrađene i brojne palate dobrotskih porodica: Dabinović-Kokot, Tripković, Ivanović, Radoničić, Milošević… Ipak, Dobrota se prvi put spominje u spisima kotorskog arhiva 1260. godine, i to pod imenom “Dabrathum“, a zatim i kao “Dobrotha“.

Plaža u Dobroti

Šetalište u Dobroti je dugačko nekoliko kilometara i prati obalu. Duž šetališta nalazi se nekoliko peščanih i betonskih plaža, koje kao magnet privlače posetioce ovog kraja. Plaže su velike, mirne i tihe, a voda mora je neverovatno čista. Na kojoj god plaži da provedete svoj dan, sigurno ćete uživati, jer su sve pogodne za plivanje, a ovde možete čak i pecati ili se oprobati u nekom vodenom sportu.

Velika većina okolnih plaža ima plićak koji je pogodan za decu, a ono što je takođe veoma bitno kod plaža u Dobroti je činjenica da na njima nikada nema gužvi. Voda u zalivu je uvek toplija od otvorenog mora, pa će ljubitelji ovakve vode koja je kao “iz bojlera“ prosto uživati.

Čuvena diskoteka Maximus

Mesto Dobrota je dobro snabdeveno marketima, kafićima, restoranima, pekarama i drugim prodavnicama koje vam mogu zatrebati na letnjem odmoru. U prijatnim restoranima Dobrote služe se veoma ukusna jela. Ovde se možete opustiti uz čašu pića i večerati, a onda se uputiti ka prelepom Kotoru, koji nudi fenomenalni noćni provod. U Kotoru imate veliki izbor kafića i restorana, u Starom gradu nalazi se nadaleko poznata kotorska diskoteka „Maximus“. Ova diskoteka je veoma popularna, naročito kod mladih i ovde možete uživati u poznatim hitovima do kasnih večernjih sati.

Crkva svetog Eustahija

Ono što se svojom monumentalnošću ističe u Dobroti je crkva sv. Eustahija. Ova crkva sagrađena je 1773. godine , u baroknom stilu. Zvonik crkve potiče iz prve polovine 19. veka, i dobro je bio oštećen u zemljotresu 1979. godine, ali je restaurisan 2010. Enterijer crkve je bogato ukrašen, a zbirke pokretnog spomeničkog fonda koje se tu nalaze, predstavljaju svedočanstvo od velikog značaja. Između ostalih, zanimljiva je zbirka sa 52 komada čuvene dobrotske čipke iz 17. i 18. veka.

Crkva svetog Mateja

Još jedna crkva izgrađena u baroknom stilu je crkva sv. Mateja. Ona je sagrađena na temeljima ranije srednjevekovne crkve, i to 1670. godine. Unutrašnjost crkve je dosta bogata, ovde se mogu videti mramorni oltari, umetničke slike i skulpture, luksuzni obredni predmeti od srebra i tekstila. Takođe, ovde se čuva čuvena slika Đovani Belinija „Bogorodica sa detetom“.

Crkva svetog Ilije

Spomenik kulture od velikog značaja i primer lokalne arhitekture romaničkog razdoblja, jeste crkva sv. Ilije. Ova crkva datira iz 12. veka, a u pitanju je skromna građevina kako po dekoraciji, tako i po dimenzijama.

Crkva Gospe od Milosrđa

Crkva Gospe od Milosrđa je prema podacimapodignuta u 16. veku, ali ima pretpostavki da je i starija. Crkva ima lokalni značaj i zato predstavlja spomenik kulture III kategorije. Unutrašnjost crkve je, prema predanju, oslikao veliki barokni slikar Tripo Kokolja. Oko crkve je staro groblje.

Palata Milošević

Čuvene palate dobrotskih porodica svojom lepotom neprestano privlače poglede turista. Najveća i najmlađa palata u Dobroti je palata Milošević, podignuta u 19. veku. Nju su sagradila braća Božan i Vido Milošević, pomorski kapetani i brodovlasnici. S obzirom na to da je građena za dva brata, palata je podeljena na dve celine, kao i dvorište, a ima i dva ulazna portala i dva balkona. Ovo je jedina palata u Dobroti koja ima dve fasade, glavnu prema zalivu i drugu prema brdu. Na palati Milošević nalazi se jedna od retkih sačuvanih ugaonih kula-puškarnica na kamenim konzolama.

Palata Tripković 

Palata Tripković je sagrađena krajem 18. veka i bila je jedna od najimpozantnijih baroknih kapetanskih palata Boke Kotorske. Podigao je kapetan Andrija Jozov Tripković, a izgrađena je od klesanog kamena sa Korčule. Na dva sprata je, a u svom sastavu ima konobu, dok je na samom vrhu belveder, koji ima ukras u obliku kule. Palata je nešto dalje od obale i uzdignuta je na plato. Takođe, bogato je opremljena umetničkim delima, stilskim nameštajem, knjigama i drugim vrednostima.

Faklutet za pomorstvo

Fakultet za pomorstvoje visokoškolska ustanova koja pripada Univerzitetu Crne Gore. Osnovan je 1959. godine kao Viša pomorska škola. Prateći narastajuće potrebe pomorske infrastrukture Crne Gore, ova obrazovna ustanova, poznata širom tadašnje Jugoslavije, 1981. godine prerasta u Fakultet za pomorstvo, sa ciljem obrazovanja specijalizovanih pomorskih kadrova. Fakultet za pomorstvo je danas moderna obrazovna institucija za kadrove u pomorstvu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Dobrota
Rent-A-Car - DobrotaIzleti/Ekskurzije - Dobrota

Drugi gradovi Boka Kotorska