Destinacije :: Boka Kotorska ::

Đenovići apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Đenovići su idealno turističko letovalište za sve one koji vole mir i žele da se odmore od svakodnevnice. Ovo ušuškano mesto nalazi se 8 km istočno od Herceg Novog, na putu ka Kotoru i na samo 15 minuta vožnje od tivatskog aerodroma. Ovde možete uživati kako na peščanim, tako i na betonskim plažama. Danas je dobro razvijeno turističko mesto, a nekada je bilo samo selo zanatlija, ribara, pomoraca, povrtlara i vinogradara.

Postoje dokazi da je mesto bilo naseljeno još u doba Ilira, čak i indicije da je bilo naseljeno u bakarno doba, a takođe ima predanja o tome da je ovde bilo ljudi u antičko doba sa naseobinom Stoli, koja je potonula u more prilikom zemljotresa. Primetićete da u Đenovićima postoji istoimeni lokalitet Stoli i upravo ispred njega mogu se u moru primetiti zidine za koje se smatra da su nekada bile iznad morske površine. Zaminljivo je da je na ovom lokalitetu pronađena mramorna glava, za koju se tvrdi da je to lik imperatora Dominicijana. Danas predstavlja eksponat koji se čuva u kotorskom Lapidarijumu, gde se može videti.

Ukoliko ste ljubitelj sakralnih spomenika svakako trebate obići pojedine pravoslavne crkve, kao što su crkva Svetog Simeona (XV vek), crkva Svetog Stefana (XVII vek), crkva Svetog Spiridona (XIX vek) i rimokatolička crkva Svetog Nikole (XIX vek).

Đenovići su danas najpoznatiji po vrtovima mimoze i kamelije koji se nalaze na samom šetalištu. Uveče dok sedite u nekom od restorana na obali možete uživati u tom predivnom prizoru, ujedno udišući vazduh koji odiše mirisima maslina, smokava, nara, narandže i limuna.

S’ obzirom da su mimoze jako karakteristične za ovaj kraj, kako za Đenoviće tako i za okolna mesta, svake godine u februaru održava se festival Mimoza. Glavni događaj odigrava se u Baošićima, koji se nalaze odmah pored Đenovića, međutim, svečana povorka kreće upravo iz Đenovića, dok se poslednji i glavni deo odigrava u Baošićima. Ovaj festival ima jako dugu tradiciju, održava se poslednjih 40 godina.

Plaža u Đenovićima

Što se tiče plaža u Đenovićima su delom peščane, a delom betonske. Ove plaže sadrže klupe, kabine za presvlačenje, tuševe, itd. Međutim, pored toga, imate mogućnost da brodićem odete na poluostrvo Luštica i tamo osetite čari plaža Rose, Žanjice, Plava Špilja ili da posetite ostrvo Mamula koje se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv ili pak možete obići neka mesta unutar zaliva. Izbor izleta na koje možete ići iz Đenovića je zaista veliki, pa ukoliko ste raspoloženi možete otići do Kotora, Dubrovnika, Herceg Novog, Skadarskog jezera, itd.

Obala Đenovića koja je tokom dana prilagođena za kupanje i sunčanje, noću postaje ugodno šetalište sa raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Takođe, Đenovići su sa Herceg Novim povezani stalnom autobuskom linijom.

Kako su Đenovići dobili ime

Sam naziv mesta Đenovića, najverovatnije potiče od prezimena Đonović, koje se spominje još 1540. godine u turskoj popisnoj knjizi baštine, kao selo u nahiji Dračevići. Vremenom je transformacijom došlo do današnjeg naziva Đenović. Prvo naseljavanje današnjeg stanovništva desilo se posle mletačkog preuzimanja zapadnog dela zaliva od Turaka, a zemlja kao ratna nagrada pripala je peraštanskim porodicama. Pose Napoleonovih ratova i kratkotrajne francuske, a zatim još kraće ruske vladavine, Đenović, kao i cela Boka dolazi pod Austrijsku vlast.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Đenovići
Rent-A-Car - ĐenovićiIzleti/Ekskurzije - Đenovići

Drugi gradovi Boka Kotorska