Destinacije :: Oblast Cetinje ::

Cetinje apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Nekada glavni grad Crne Gore, danas počasna prestonica i jedini grad-muzej u Crnoj Gori. Cetinje se smestilo na obalama reke koja više ne postoji, a u XV veku se zvala Cetina i svoje ime dala je čitavom kraškom polju u kome se ovaj, po mnogo čemu jedinstveni grad i nalazi.

Cetinjsko polje

Cetinjsko polje prostire se u podnožju zelenog Lovćena, na nadmorskoj visini od preko 670 metara, i jedinstvenu prirodnu okolinu određuje snažna mediteranska klima Jadranskog mora, koje je vazdušnom linijom udaljeno svega 12 kilometara, visokih planinskih venaca koji ga okružuju, ali i blizine Skadarskog jezera, čije tople vazdušne struje ovde čine još jedan veliki front.

Sa svih strana vidik Cetinja zatavraju ogoljena, krečnječka brda oštrih litica i strmih padina. Najviši vrhovi koji ga okružuju su Štirovnik (1749 m) i Jezerski vrh (1660 m) na Lovćenu, čiji je veliki deo zbog svojih jedinstvenih prirodnih karakteristika zaštićen kao Nacionalni park, koji počinje već u neposrednoj blizini samog grada.

U blizini Cetinja, a i u samom gradu se nalazi mnoštvo pećina

Izrazito kraški teren uslovio je i pojavu mnogobrojnih pećina po obodima Cetinjskog polja, a nekoliko ih postoji i u samom gradu. Baš ova karakteristika terena zaslužna je i za nestanak reke koja ovuda proticala kada je grad doživljavao svoj puni procvat, a Cetina je ovim poljem vijugala sve do kraja XVIII veka.

Klima Cetinja je veoma prijatna

Ove jedinstvene geografske karakteristike klimu ovog polja čine fantastičnom – sa lepim i dugim letima bez tropskih vrućina, blagim zimama bez čestih mrazeva, i izuzetno kišovitim prolećima i jesenima, koje Cetinje svrstavaju među najkišovitije gradove Evrope. Ipak, uprkos ovoj velikoj količini padavina, kraško polje nema površinskih tokova.

Kratka istorija Cetinja

Nastanak Cetinja uslovile su teške istorijske i društvene prilike, i veoma je redak slučaj da imamo jasno zabeležene podatke o osnivanju jednog naselja kao što je to ovde slučaj. Kada je osmanlijski uticaj na Balkanu bio na svom vrhuncu, tokom XV veka, tadašnji feudalni gospodar Zete, Ivan Crnojević, morao je da se povuče iz svog utvrđenog dvora na Žabljaku dublje u planine, u što nepristupačniji i suroviji teren, koji bi mu pružio stratešku prednost – ali ujedno otežao i život njegovim ljudima.

U podnožju Lovćena podigao je sebi dvor 1482. godine, a u neposrednoj bilizini gradi i manastir – te se ova godina uzima kao tačna za utemeljenje crnogorske prestonice – Cetinja. Sedište Zetske mitropolije preneto je u ovaj manastir, pa je crkvena i kulturna baština očuvana ovde, a uz bratiju, mnoge knjige i veliku riznicu, ova mitropolija je postala pravi obrazovni i kulturni centar, a sa manastirom i sam grad postaje ne samo svetovni, nego i duhovni centar Crne Gore. Nešto kasnije ovde Ivanov sin, Đurđe osniva prvu državnu štampariju, ali je nagli uspon Cetinja pod Crnojevićima prekinut već 1499. godine, kada je Zeta izgubila samostalnost, a „slobodna Crna Gora“ svela se na prostor između Rijeke Crnojevića i Boke Kotorske.

Naredna dva veka donose stagnaciju i stalnu razapetost između uticaja moćne Venecije i nadirućeg, naizgled nezaustavljivog Osmanskog carstva. Ovo razdoblje razorilo je sve što je izgrađeno i tada su nestali i dvor Ivana Crnojevića, i ponositi manastir, i ovo stanje će potrajati sve do dinastije Petrovića, čiji je prvi predstavnik, vladika Danilo izabran za Cetinjskog mitropolita i poglavara čitave Crne Gore.

Međutim, konstantne borbe protiv Turaka, kao i borbe za ujedinjenje plemena odlažu pravu obnovu zemlje, pa se najveći razvoj grada odvija za vreme vladavine Petra II Petrovića Njegoša, svetovnog i duhovnog vladara, ali i velikog pesnika i filozofa, čiji „Gorski vijenac“, „Luča Mikrokozma“ i „Noć skuplja vijeka“ pripadaju samim vrhovima evropske umetnosti svog vremena.

Veliki prosvetitelj i vizionar, Njegoš počinje izgradnju Cetinja prema onome što je video na svojim putovanjima u Petrograd, po Mediteranu i Evropi, i 1838. godine, nedaleko od manastira, podiže Biljurdusvoju novu vladarsku rezidenciju. Ova zgrada, izgrađena prema planu Jakova Ozereckovskog, mesto je gde možete, na pravi način osetiti vreme, okolnosti i uslove u kojima je ovaj veliki vladar, poeta i filozof stvarao svoja najznačajnija dela.

Inače, 1951. godine, Biljurda je pretvorena u memorijalni muzej, u kome danas možete videti stalnu postavku sa sadržajima oružnice, Senatorske dvorane i bibiloteke, ali i privatne odaje, kao što su spavaća i sekretarska soba. Izložba je u celini posvećena Njegoševom životu i delu, ali i njegovim savremenicima, a među najinteresantnijim eksponatima su svakako rukopisi, knjige i predmeti lične prirode, a ovde se čuva i najčuveniji portret Njegoša, koji je sačinio Johan Bes.

Interesantno je da je Biljurda svoje ime dobila po velikoj „novotariji“ koju je Njegoš dovoljno zavoleo i kao razbibrigu, i kao prestižan detalj sa evropskih dvorova: starovremenski, ručno rađeni sto za bilijar. Bilijarska sala brzo je postala najznačajniji prostor u dvoru koji je imao čak 25 soba, i smatra se da je bio nemi svedok mnogih važnih odluka – pa je i ponela ime Sentorske sobe.

Vreme Njegoševe vladavine doba je koje donosi nove tipove gradnje, pa se urbanizacija ubrzava granjom novih zgrada zbog kojih je danas ovaj grad proglašen jednim velikim muzejem. Prava urbanizacija i veliki progres grada dešava se sa proglašenjem Knjaževine Crne Gore za vreme vladavine velikog knjaza Nikole I Petrovića, kada se podiže niz javnih objekata, pa je 1864. godine napravljeno i impresivno zdanje prvog hotela na Cetinju, „Lokande“, a tri godine kasnije i novi Knjažev dvor.

Sa međunarodnim priznanjem Crne Gore 1878. godine, Cetinje stiče renome najmanje evropske prestonice, ali i sve obrise koje jedan pravi evropski grad ima – pa se ovde nižu sve modernije i velelepnije zgrade, ambasade, podiže se zdanje Vladinog doma, kao i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“.

Cetinje zadržava svoj status prestonice sve do kraja II svetskog rata

Cetinje zadržava svoj status prestonice sve do kraja II svetskog rata, kada je glavnim gradom proglašena Podgorica, odnosno tadašnji Titograd. Sa povlačenjem najvažnijih institucija iz grada, Cetinje ulazi u period stagnacije i opadanja, i društvene promene koje obeležavaju kraj XX veka na prostoru bivše Jugoslavje ostavljaju Cetinje gotovo bez ikakve perspektive, svedeno na mali gradić negde u crnogorskom zaleđu…

Ipak, Cetinje nije proglašeno prestonicom kulture, obrazovanja i istorije Crne Gore bez razloga. Veliki broj kulturnih manifestacija različitog karaktera, veliki kulturni projekti i neprocenjiva kulturna baština, Cetinje čine srcem i pravim baštinikom pola milenijuma istorije balkanskog prostora. Iako Crna Gora ima daleko starijih gradova u svom primorju, teško se može reći da je neki od njih autentičniji ili značajniji za crnogorsku kulturu i istoriju, a retko koji se može pohvaliti neprekidnom brigom o istorijskim spomenicima i baštini.

Cetinjski manastir

Na čitavoj teritoriji nekadašnje prestonice Cetinja – a ovo znači u samom gradskom jezgru i njegovoj široj okolini, nalazi se veliki broj crkava i manastira podignutih tokom prethodnih vekova, a Cetinjski manastir je svakako jedna od ikoničnih građevina. Nalazi se u samom podnožju Orlovog krša, na mestu gde je nekada bio dvor Ivana Crnojevića, a podigao ga je vladika Danilo 1701. godine.

U njegovu osnovu ušli su elementi ranijeg Manastira Crnojevića. Samo jezgro ovog kompleksa je skromna, jednobrodna građevina posvećena Rođenju Bogorodice sa ikonostasom koji su radili grčki majstori krajem XIX veka. U crkvi su pohranjene i mošti Svetog Petra Cetinjskog, kao i zemni ostaci knjaza Danila Petrovića i vojvode Mirka Petrovića.

Sam manastir krije i dve velike hrišćanske relikvije: ruku Svetog Jovana Krstitelja i česticu Časnog Krsta Gospodnjeg. Ova skladna arhitektonska celina u samom centru grada pravi je simbol crnogorske duhovnosti, slobodoljublja i prosvetiteljstva. U njemu se nalazi i Njegošev konak, koji je danas dom manastirskog muzeja sa veoma vrednom i raznovrsnom zbirkom eksponata.

Mauzolej vladike Danila

Na brdu koje se uzdiže iznad Cetinjskog manastira i koje dominira jugozapadnim delom Cetinjskog polja 1896. godine podignut je Mauzolej vladiki Danilu, rodonačelniku dinastije Petrovića. Izgrađen je po nacrtu knjeginje Jelene, uz pomoć nekoliko francuskih stručnjaka. Na samoj ivici platoa, pod baldahinom izdignutim na četiri stuba položen je kameni sarkofag, a na ploči su reljefom oslikane insignije svetovne i duhovne vlasti vladike Danila, a sa strane možete videti i njegov profil. Šetnja do ovog Mauzoleja i uspon koji vodi do vrha Orlovog krša svakako se isplati, jer pruža jedan od najlepših vidikovaca na samo srce Cetinja, a put do gore je asfaltiran, pa se možete i provozati.

Kapela posvećena Rođenju Svete Bogorodice

Između Cetinjskog manastira, Biljarde i Dvorca kralja Nikole danas se nalazi kapela posvećena Rođenju Svete Bogorodice na Ćipuru koju je podigao knjaz Nikola. A, na ovom mestu 1484. godine, prvi gospodar Cetinja, Ivan Crnojević, podigao je manastir sa Crkvom Rođenja Bogorodice. Kapela je komponovana tako da se ostaci manastira, njegovi temelji potporni stubovi vide, pa će vam pružiti jedno sasvim nesvakidašnje iskustvo: mogućnost da uporedite postojeću, jednostavnu kapelu sa moćnim i prostorom koji je manastir zauzimao.

Zna se da je ovo bio kompleks okružen moćnim zidinama, sa konacima, kulama i pomoćnim objektima – razoren 1692. godine do samih temelja. U kapeli danas se nalazi grobnica gospodara Ivana Crnojevića, a na ulazu su i memorijalne grobnice u koje su 1989. godine pohranjeni posmrtni ostaci kralja Nikole I Petrovića i kraljice Milene.

Dvor Kralja Nikole

Autohtono jezgro modernog Cetinja svakako čini Dvor Kralja Nikole, kao dominantna građevina Dvorskog trga. Gradnja ovog velelepnog zdanja okončana je 1867. godine, a zgrada je bila namenjena i rezidencijalnom i porodičnom životu. Odlikuje ga prigušena raskoš sa ukusom secesije, a u enterijeru se posebno ističu podovi u parket mozaiku, zidovi presvučeni svilenim tapetama, lukzni lusteri i komponovana rasveta, kao i stilski komadi nameštaja. Od 1926. godine, u ovoj zgradi smešten je Državni muzej Crne Gore, a enterijer je ostao netaknut, pa je šetnja ovim prostorom pravi put u prošlost i raskoš kraja XIX veka.

Crkva posvećena Rođenju Bogorodice

U samom središtu Cetinja nalazi se i najstarija crkva u gradu, podignuta u vreme Ivana Crnojevića, ali je današnje obrise dobila 1864. godine. I ova crkva je posvećena Rođenju Bogorodice, a izgrađena je na posve tipičan način gradnje crkava na čitavom Cetinjskom polju: jednobrodna građevina sa visokim trostrukim zvonikom na pročelju i jednostavnom rozetom kao ukrasom iznad ulaznih vrata.

Ono što se ističe kao kuriozitet ove crkve je njena posve jedinstvena ograda, sačinjena od cevi pušaka zaplenjenih u crnogorskim oslobodilačkim ratovima protiv Turaka u razdoblju od 1858. do 1878. godine. U dvorišu crkve su smešteni i izuzetno vredni i stari spomenici – stećci, ukrašeni reljefnim predstava, a pretpostavlja se da potiču sa kraja XIV veka.

Katolička crkva Svetog Antuna (1912. godina)

Cetinje je i dom jedne katoličke crkve, posvećene Svetom Antunu, podignute u neposrednoj bilizini tadašnjeg kompleksa austrougarskog carskog poslanstva. Izgrađena je tokom 1912. godine, prema planovima italijnskog arhitekte Koradinija – koji je izgradio i niz drugih objekata u gradu. Uz samu crkvu podignut je i župnički stan, a raskošno planirano zdanje je, usled redukovanja sredstava, pretrpelo značajna umanjenja, posebno u rešenjima fasade, pa danas pleni svojom jednostavnošću i autentičnim „cetinjskim“ izgledom, sa lučnim prozorima i fasadom od belog kamena.

Vladin dom ili zgrada Crnogorskog parlamenta (1910. godina)

U doba kada je građena crkva Svetog Antuna, Cetinje se već ponosilo najvećom građevinom u Crnoj Gori: Vladin dom, odnosno zgrada Crnogorskog parlamenta podignuta je 1910 godine, glavni arhitekta je bio isti – Koradini. Ovo velelepno zdanje, podignuto za potrebe Narodne skupštine, a sastoji se od visokog prizmelja i jednog sprata, sa pročeljem kojim dominira raskošna atika sa skulpturama, refeljnom plastikom i satom. I ovu zgradu možete obići i iznutra i razgledati raskošan enterijer, a posebno se ističe svečana sala „Ivan Crnojević“, izrazito bogato ukrašena dekorativnim elementima i dinastičkim grbovima.

Plavi dvorac (1895. godina)

Jedno od nezaobilaznih mesta u Cetinju je i Plavi dvorac, okružen jednim od najlepše uređenih parkova. Danas služi kao rezidencija predsednika Crne Gore, a izgrađen je za vreme prestolonaslednika Danila, 1895. godine. Ova građevina neobične, plave fasade okružena je ukrasnim crvenim stubovima i na osmišljavanju i gradnji angažovani su najbolji italijanski majstori. Inače, ovo je jedna od prvih zgrada na Cetinju u koje je uvedeno električno osvetljenje 1910. godine.

Zetski dom (1892. godina) – Prvo cetinjsko pozorište

Zetski dom, izgrađen 1892. godine, je pored svoje originalne pozorišne namene, bio i neka vrsta muzeja, arhiva i imao je veliku biblioteku sa čitaonicom, gde je stizala i sva svetska štampa. Interesantno je da Cetinjani nisu čekali da se zgrada pozorišta izgradi da bi imali „teatar“, pa je prva pozorišna predstava izvedena četiri godine pre završetka radova. Zetski dom građen je po uzoru na kamerne evropske teatre sa raskošnim rasvetama, ložama i bogatim mobilijarom, a ovo pozorište je skoro renovirano i prilagođeno svim modernim zahtevima.

Cetinjska Letnja pozornica

Da se pozorišni život na Cetinju najbolje odvija – na otvorenom dokazuje i Cetinjska Letnja pozornica, amfiteatar smešten podno Orlovog krša. Izgrađena je 1951. godine i svojim ambijentom i arhitektonskim rešenjem podseća na antičke amfiteatre, a predstavlja jednu od najakustičnijih scena u čitavoj zemlji, a uz kapacitet od gotovo 2.000 mesta, predstave i koncerti na Letnjoj sceni predstavljaju pravo uživanje i jedinstven doživljaj.

U Cetinju se nalazi gotovo 150 spomenika

Čitavo područje Cetinja prekriveno je različitim spomenicima i memorijalnim mestima, i prema zvaničnoj evidenciji, radi se o gotovo 150 spomenika. Naravno, najvažniji krase gradske trgove. Nadomak Dvorskog trga smešten je i spomenik Ivanu Crnojeviću, koji ponosno stoji, sa mačem preko ramena i štitom ispred sebe, podignut 1983. godine, a rad je akademskog vajara Anta Gržetića.

Spomenik Lovćenska vila

Ali, mora se priznati da je Lovćenska vila svakako najpoznatiji spomenik i jedan od amblema grada. Podignut 1939. godine, u znak sećanja na Crnogorce koji su 1915. godine, kao dobrovoljci SAD pritekli u pomoć svojoj domovini u I svetskom ratu. Njihov brod torpedovan je i potopljen nadomak albanske luke Šinđon.

Ovaj spomenik, podignut dobrovoljnim prilozima, i predstava je devojke okrenute ka Lovćenu sa lovorovim vencem u levoj i golim mačem u desnoj ruci. Rodoljubima poginulim tokom II svetskog rata podignuta je kosturnica u centru grada, a mnoge ploče, obelisci i krajputaši obeležavaju slavna dela hrabre i krvave crnogorske prošlosti.

Njegošev mauzolej

Svakako vaša poseta Cetinju nipošto ne sme izostaviti odlazak na Jezerski vrh, na najmonumetnalniji spomenik od svih – Njegošev mauzolej, sa 460 stepenika koje vode do vrha i ovog velelepnog zdanja, koji se danas nalazi na mestu skromne kapelice koju je Njegoš sebi još za života podigao.

Predlažemo Vam da napravite izlet do Ivanovih Korita ili čuvenog sela Njeguši

Prelepo okruženje Cetinja pruža obilje mogućnosti za raznovrsne izlete, a neizostavno treba obići Ivanova Korita, uveriti se u lekovitost i hladnoću vode koja tamo izvire – jedine vode koja izvire na ovom kraškom terenu, i uživati u miru i tišini besprekorne prirode; treba posetiti sada već čuveno selo Njeguši – i to ne samo zbog sira, pršuta i vina, već zbog rodnih kuća dinastije Petrović i nekoliko predivnih, autohtonih crkava.

Tu je bezroj mogućnosti za raznorazne turističke aktivnosti

U krajnjoj liniji, ukoliko ste se zasitili kulture, ili vam je istorija spora i dosadna, krenite na rafting na zapenušanoj Tari, popnite se na Žabljak, ili uživajte u fantastičnim prizorima koje će vam pružiti vidikovci s Lovćena – ako ste dovoljno vešti da savladate oštre, ogoljene litice ovog gorostasa. Uz sve ovo, Cetinje će vas dočekati i veoma pažljivim trpezama, mnogobrojnim kafićima, restoranima i specijalitetima, živom muzikom i mnogobrojnim manifestacijama na otvorenom, pa možete birati samo svoju avanturu u ovom zaista jedinstvenom gradu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Cetinje
Rent-A-Car - CetinjeIzleti/Ekskurzije - Cetinje
Drugi gradovi Oblast Cetinje