Destinacije :: Oblast Bar ::

Čanj apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Čanj (Biserna obala) važi za najprijatniji deo Barske rivijere, udaljen od Bara svega 13km. Ušuškan je između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, a u njegovom zaleđu nalaze se planinski masivi i brda. Prvi  stanovnici naselili su Čanj u XVI veku, to su bili pripadnici kolhidskog plemena Čani, o čemu svedoče pronađene bronzane sekire.

Čanj predstavlja malo turističko mesto smešteno u uvali između Sutomora i Petrovca, gde je plaža stenovitim rtom podeljena na dva dela, prekrivena je peskom na obali i šljunkom u moru. Čanj se ističe prijatnom klimom i čistom morskom vodom. Plaža se prostire na 1200 metara i upravo zbog lepote sitnog i raznobojnog peska kojim je prekrivena, kao i kamenim oblucima u vodi, dobila je ime Biserna Obala. Ovde ćete posebno uživati u romantičnim i prelepim zalascima Sunca.

Letovalište Čanj je izolovano od glavnih saobraćajnica, pa samim tim nudi prijatan, miran i bezbedan odmor. Upravo zbog toga pogodno je za porodice sa malom decom, koja se ovde do mile volje mogu igrati, dok roditelji bez bojazni mogu da uživaju u prijatnom odmoru. Turizam zapravo i jeste orijentisan ka porodičnom i nautičkom turizmu i već u maju otvara vrata sezoni.

Osim toga, Čanj predstavlja mikro celinu gde se ukrštaju vetrovi poznati kao „ruža vetrova“, koji veoma pogodno deluju u lečenju bronhijalnih kao i plućnih bolesti. Pored toga, toplo more, peščana plaža, prijatna sredozemna klima, plavetnilo, parkovi, čistoća, zabrana saobraćaja u naselju, kulturne priredbe i zabava uticali su da Čanj postane jedno od omiljenih turističkih destinacija na Crnogorskoj obali.

U okviru letovališta postoji nekoliko terena, restorana, barova i kafića gde se možete opustiti i uživati u društvu prijatelja. Ukoliko želite da posetite neka od lokalnih mesta, to možete vrlo lako učiniti autobuskim prevozom, koji se nalazi malo iznad grada, odnosno na glavnom putu.

U neposrednoj blizini letovališta Čanj nalazi se čuvena Kraljičina plaža, koja predstavlja jedan od najlepših bisera na Jadranu. Ime je dobila po tome što je bila omiljeno mesto kraljice Marije Karađorđević. Do ove male atraktivne plaže, okružene čempresima i maslinama, može se doći jedino sa mora, pošto je okružena sedimentnim stenama. Kraljičina plaža je omiljena među turistima, upravo zbog ambijenta, prekrasnog peska i kristalno čistog mora. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj biser Jadrana, to možete učiniti organizovanim taksi brodićima, koji prevoze turiste svaki dan i to više puta dnevno.

U okolini možete posetiti i Maljevik plažu (pripada Sutomoru)koja je šljunkovita, dužine je oko 300 metara, a nalazi se pod borovom šumom, i predstavlja tipičan primer netaknute prirode sa izuzetno bistrom vodom. Jedan je od pogodnih lokaliteta za sportsko ronjenje. Za one koji vole nešto izolovaniji kutak za uživanje, pravi izbor je Galebova plaža. Ovde su talasi ponekad veoma veliki, što je pravo uživanje za one koji vole da osete snagu mora.

Takođe, po okolnim stenama na jugoistočnoj strani uvale ima pregršt skrovitih mesta – divljih nudističkih plaža, kao i par predivnih skrivenih plaža dostupnih sa mora, ili skrivenim „kozjim“ stazama.

Do Čanja se može stići vozom, autom i avionom. Vozom se stiže za 10 sati iz Beograda i u tom slučaju najbolju opciju predstavljaju spavaća kola. Takođe, imate opciju da vozom prevezete i svoj auto. Ukoliko se odlučite za auto, imajte na umu da je potrebna pažljiva i oprezna vožnja, zbog velikog broja prevoja i krivina. Avion jeste najudobnija, ali i verovatno najskuplja varijanta. Avioni sleću na aerodrome kod Podgorice ili Tivta, odakle postoje redovne autobuske linije, kao i nešto skuplji, ali brži mini-busevi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Čanj
Rent-A-Car - ČanjIzleti/Ekskurzije - Čanj

Drugi gradovi Oblast Bar