Destinacije :: Oblast Budva ::

Buljarica apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Buljarica je turističko mesto smešteno na širem području oblasti Budve, tačnije južno, na samoj granici sa Barom. Takođe, na nekoliko kilometara je i od okolnih Petrovca i Čanja i pruža jedinstven užitak za sve turiste sklone avanturama. Ovo mirno i tiho letovalište, pored brojnih smeštaja u bungalovima, drvenim kućicama i vilama, nudi boravak i u nezaobilaznim kampovima koji samo upotpunjuju doživljaj ovog slikovitog predela.

Buljarica je malo mesto skromnih mogućnosti, tako da ćete za sve veće kupovine morati do obližnjih naselja. Kroz grad se proteže magistralni put pa se, sem automobilom možete poslužiti i organizovanim autobuskim prevozom. Gusta šuma koja okružuje mesto daje određenu dozu ozbiljnosti i spokoja, i zbog ovoga se Buljarica nameće kao mesto idealno za beg od gužvi i prenatrpanih letovališta.

Plaža Buljarica

Plaža Buljarica je delom peščana, a delom šljunkovita. Suncobrani i ležaljke se organizuju u sopstvenoj režiji, tako da su to obavezne stvari koje morati poneti sa sobom. Uz plažu se nalazi nekoliko kafića, koji pružaju utočište od sunca, a tu se još nalazi i restoran sa dobrom ponudom ukusnih morskih i drugih specijaliteta.

Rt Skočiđevojka

Između Reževica i Buljarica nalazi se i čuveni rt Skočiđevojka, vrlo interesantan zbog legende koja je za njega vezana. Legenda kaže da je devojka na ovom rtu čekala svog dragog, koji je bio daleko. Njena maćeha ju je obećala drugome, a pošto je odlučila da ostane verna svojoj ljubavi otišla je od kuće i godinama se krila po manastirima. Ipak, jednog dana, na steni kraj mora, u blizini Budve srela se sa svojim nesuđenim mužem. Tada su hteli da je odvedu, što je ona odbijala, pa nemajući kud, skočila je sa stene u more. Danas se taj rt zove Skočiđevojka. Pored prirodnog bogatstva, Buljarica obiluje i vrednim kulturno-istorijskim nasleđem.

Manastir  Gradište

Manastir  Gradište sastoji se od konaka i tri crkve, a podignut je na ostacima antičke građevine. Glavna manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli, a druge dve Svetom Savi i Uspenju Bogorodice. Prema predanju, osnovan je u XII veku, a u pisanim dokumentima se pominje 1305. godini, u vreme srpskog kralja Milutina. Većina fresaka u crkvi Svetog Nikole, nastale su 1620. godine, a tu je i specifična freska samog Svetog Nikole, zaštitnika hrama, u natprirodnoj veličini.

U Buljarici se nalaze i Kufin sa kulom Boškovića, kao i crkva Svete Petke koja je nekada bila granica između Evrope i Osmanlija od 1571.-1878. godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Buljarica
Rent-A-Car - BuljaricaIzleti/Ekskurzije - Buljarica

Drugi gradovi Oblast Budva