Destinacije :: Boka Kotorska ::

Bjelila apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Bjelila su malo turističko i ribarsko mesto u tivatskom delu Bokakotorskog zaliva. Nalazi se na poluostrvu Luštica i deo su većeg naselja – Krtoli, koje pripada opštini Tivat. Od davnina, Bjelila je poznata kao izvorište slatke vode – Frutak, zbog kojeg su u prošlosti, meštanke iz drugih naselja dolazile ovde da peru i ispriraju „bjeli“ veš i svoje tkanine, pa otuda je i nastalo ime – Bjelila.

Bjelila, izlazeći direktno na tivatski zaliv ima divan pogled na poluostrvo Prevlaka (ostrvo Cveća), zatim ostrvo Stradiote (Sveti Marko), kao i na Gospu od Milosti. Prelepa obala, bezbroj uvala, kamene kućice i različite konobe čine jedinstvenu celinu i interesantan i slikovit ambijent. Baš zbog ovoga, mesto je oduvek privlačilo umetnike koji su ovde tražili svoju inspiraciju.

Bjelila su poznata i po stenovitim plažama i kristalno prozirnim morem koje spada u jedno od najčistijih na Jadranskoj obali. Zbog čistoće mora i mira koji obezbeđuje, Bjelila su već decenijama izuzetno popularna turistička destinacija, pogotovo među porodicama sa decom.

Glavna plaža na Bjelilima je prostrana i veoma uredna, sa obezbeđenim prilazima za decu. Sastoji se iz nekolicine manjih i većih molova (kamenih i betonskih plaža). Dodatnu slikovitost Bjelilima upotpunjuje mediteranska flora. Tako da, šetajući se mestom ili do plaže, omiljene uvale, možete „čupnuti“ po neku smokvu, maslinu ili ubrati ruzmarin.

Takođe, u bližoj okolini se nalazi još interesantnih turističkih mesta. Na 2 km od Bjelila su Krašići. Ovo letovalište poseduje veliki broj atraktivnih kafića pored mora, koji ga čine popularnim za izlaske i noćni provod. Do veoma poznate peščane plaže Plavi Horizonti dolazi se za 5 minuta vožnje kolima. U ostale zanimljive desitnacije na poluostrvu Luštica spadaju: Kakrc, Oblatno, Plava Špilja, Žanjice, Mirište, Rose, pa i njih tokom letovanja preporučujemo da obiđete.

U potrazi za savršenim letnjim odmorom, turisti koji su jednom boravili ovde, skoro uvek se vraćaju, a neretko praveći i svoje vikendice za letovanje. Stoga su, u drugoj polovini 20.veka, nastale čitave kolonije vikendica turista koji su svoje utočište od gradske vreve pronašli baš u Bjelilima.

Prisustvo kvalitene ribe i skrivenih uvala oduvek je privlačilo strastvene pecaroše koji su često u ovom mestu nalazili oazu za svoje poduhvate. Sveža riba se uvek može kupiti kod lokalnih ribara, a često, u dogovoru sa njima, možete i sami učestvovati u atraktivnom noćnom ribarenju. Ono što je interesantno i posebno, to je da lokalni meštani, odnosno gotovo svaka porodica u Bjelilima, u svojim domovima i konobama, starim i po nekoliko stotina godina, prave i čuvaju domaću rakiju i vino, izvanrednog ukusa. Orade, brancini, girice, cipoli uz dobro vino sačinjavaju nezaboravne večere i noći u sećanjima svih gostiju koji posete Bjelilu.

Religijsko nasleđe

Još u 13. veku Bjelila zajedno sa celim naseljem – Krtoli ulazi u sastav Miholjskog zbora, oblasti koja je predstavljaja metoh čuvenog i istorijski veoma važnog manastira Svetog Arhangela Mihaila, na poluostrvu Prevlaka. Tu je, Sveti Sava osnovao prvu zetsku arhiepiskopiju praveći korene duhovnosti ovog podneblja. Religijsko nasleđe je oduvek bilo vrlo važno i brižno čuvano u kulturi Krtola o čemu svedoče i brojne crkve.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bjelila
Rent-A-Car - BjelilaIzleti/Ekskurzije - Bjelila

Drugi gradovi Boka Kotorska