Destinacije :: Kontinentalna Crna Gora ::

Bjelasica apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Leti se zeleni, a zimi beli, Bjelasica je planinska lepotica smeštena u samom srcu Crne Gore. Između reka Tare i Lima, Ravne Rijeke i Drčke reke, okružena brojnim visokim planinama sa svih strana, smatra se jednom od najlepših planina u čitavoj zemlji. Pripada opštinama Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica.

Planina  Bjelasica je vulkanskog porekla

Planina je vulkanskog porekla, izuzetno je prohodna, a njen masiv je približno kružnog oblika, obima oko 30km. Bjelasica ima čak 10 vrhova koji su viši od 2000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Crna glava, visok 2.139 metara. Najveći i najlepši deo planine, uključujući i Nacionalni Park Biogradska Gora pripada opštini Kolašin.

Nacionalni park Biogradska Gora

Nacionalni park Biogradska Gora nalazi se u centralnom delu Bjelasice. Istovremeno je jedan od manjih, ali verovatno i najlepši u Crnoj Gori. Sam park je osnovan 1952. godine, međutim, prepoznavši lepote planine kao nacionalnu vrednost, sa zaštitom ovih predela počeo je još davne 1878. godine knez Nikola Petrović, kako bi je sačuvao za buduće naraštaje.

Najviši vrh Bjelasice – Crna glava (2.139 metara)

Najviši vrh Crna glava (2.139 metara) pripada ovom parku, a pored njega, i Zekova glava, na 2117 metara i Troglava, 2072 metara nadmorske visine i drugi. Ono po čemu se planina Bjelasica i nacionalni park, možda na prvom mestu ističu u odnosu na druge velelepne planine Crne Gore, je svakako njeno biljno i šumsko bogatstvo.

Prelepe šume Bjelasice

Šume Bjelasice vode poreklo još iz praistorije i imaju karakteristike prašuma. Danas su toliko retke, da ih je u Evropi ostalo ukupno tri. Iako na obodima ima puno svetla, bez kompasa, baterijskih lampi i odgovarajuće opreme, ni meštani u nju rado ne zalaze. U šume Bjelasice opasno je zalutati, jer je to jedna od retkih planina gde još uvek borave medvedi.

Doduše, medvedi se mogu sresti i na proplancima, livadama i pokraj nekih od mnogobrojnih rečnih tokova koji presecaju ovu veličanstvenu planinu, međutim, iz šuma izlaze uglavnom noću. Seča šuma je na ovoj planini strogo zabranjena.

Pored šuma, ovde ima i raznovrsnog drugog bilja i cveća, od kojih su mnoge vrste endemske, i takođe pod strogom zaštitom. Tu su i proplanci, livade, bogati pašnjaci za stoku, te mnogobrojni planinski putevi i staze, koje omogućavaju da se što ljubitelji šetnje, planinarenja i marševa, što avanturistički nastrojeni biciklisti dobro upoznaju sa čarima ove planine.

Pored medveda, Bjelasicu nastanjuju i mnoge druge životinje i ptice, kao što su srna i veliki tetreb, vukovi, lisice, kune, zečevi, orlovi i druga divljač. Kao i seča šuma, i lov je na ovim prostorima strogo zabranjen.

Prelepa jezera Nacionalnog parka Biogradska Gora

Brze rečice presecaju pejzaž Biogradske gore, a gorska jezera u kojima se šume ogledaju doprinose nejasnom osećanju da je u stvaranje ove planine upletena neka iskonska magija. Ova jezera su ledničkog porekla, što znači da su nastala od lednika koji su se tu, u davnoj prošlosti otopili.

Biogradsko jezero

Najveće i najlepše je Biogradsko jezero, u centralnom delu nacionalnog parka. Dugačko je oko 1000 metara, a široko oko 400 metara. Njegova prosečna dubina je oko 4m, a na nekim mestima je duboko čak 18m. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1094m. Na pristaništu se mogu iznajmiti čamci kojima posetioci mogu ploviti i iz sasvim drugog ugla uživati u njegovoj izvanrednoj lepoti.

Takođe, uz dnevnu dozvolu, na jezeru je moguće i pecanje. U njemu žive potočna pastrmka, gaovica, i peš, a u jezero su ubačene i dve neautohtone vrste, kalifornijska pastrmka i jezerska zlatovčica. Pored Biogradskog, po lepoti ne zaostaju ni druga jezera, deo ovog nacionalnog parka, Pešića jezero, Veliko i Malo Ursulovačko i Veliko i Malo Šiško jezero.

Brojni autohtoni objekti narodne arhitekture u selima i katunima, kuće, brvnare, kule, vodenice rasuti su po obodu prašumskog rezervata planine Bjelasice. Najživopisniji katuni, u kojima leti vrvi od ljudi i posetilaca, smešteni su na lokacijama Pešića rupe, Vranjaka, Siska i Vragodola. Pored ovih slikovitih naseobina na planini se mogu naći i drevni istorijski spomenici, arheološka nalazišta i duhovne znamenitosti.

Bjelasica je pod snežnim pokrivačem između 70 i 120 dana godišnje, tako da je zimski turizam veoma zastupljen. Na planini funkcioniše skijalište, usred netaknute prirode, uređeno po svim najsavremenijim standardima. Od Kolašina je udaljeno 8.5km. Ukupna dužina ski staza je 30 kilometara, a visinska razlika skijališta je 570 m. Ukupan kapacitet svih žičara je oko 6.300 skijaša na sat.

Povoljna nadmorska visina, dobra prohodnost, netaknuta priroda i veličanstvena lepota, ovu planinu čine gotovo idealnom vazdušnom banjom, veoma pogodnom za odmor, rekreaciju i zimske sportove.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bjelasica
Rent-A-Car - BjelasicaIzleti/Ekskurzije - Bjelasica

Drugi gradovi Kontinentalna Crna Gora