Destinacije :: Boka Kotorska ::

Bijela apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Bijela je udobno smeštena u zalivu Boka Kotorska, udaljena 12 km od Herceg Novog, 2 km od Kamenara (trajekt) i oko 20 km od Kotora.

Plaže u ovom delu Crne Gore ubrajaju se u najlepše i najčistije na čitavom primorju. Gradska plaža u Bijeloj sastoji se od sitnog šljunka i peska i ima postepen ulaz u more, što je čini idealnom za porodice sa decom. U senci borova u zaleđini plaže možete u lokalnim kafićima uživati u kafi ili nekom hladnom napitku, dok mirno nadgledate kako vam se deca igraju u plićaku. Takođe, i sve ostale plaže u ovoj oblasti su male, peskovite, i ima ih mnogo. Nekoliko centimetara ispod peska i danas možete pronaći ukusne školjke vongole i vagane. Peščane plaže mestimično su prekinute kratkim betonskim odmaralištima za barke.

U Bijelu obično dolaze porodice sa decom ili turisti željni mirnog odmora, jer ovde baš i nema mnogo mesta za izlaske. Ipak, Bijela je u sklopu opštine Herceg Novi, pa će vam do samog centra ovog grada biti potrebno jako malo vremena, posebno ako ste na odmoru kolima. Takođe, i predivni Kotor jeprilično blizu (20 km). Malo popularnije plaže, kao i više mesta za noćni provod, nalaze se u Baošićima i Đenovićima, do kojih možete doći jednostavnom šetnjom.

U letovalištu Bijela možete naći sve sadržaje koji vam mogu zatrebati na letnjem odmoru. Tu je dobar broj restorana, kafića, konoba, klubova, pekara, kao i prodavnice, hipermarket, mala pijaca, dom zdravlja, apoteke, pošta i banke. Do internacionalnog aerodroma u Tivtu stiže se za 30 minuta trajektom.

Sama Bijela ima specifičnu mikro klimu koja je uslovljena izuzetno dobrom južnom ekspozicijom, blizinom mora, krečnjackom podlogom i planinskim zaleđem, koje sprečava prodor hladnih vazdušnih masa. Bijela je donekle zaštićena od vetrova, ali su oni ipak prisutni. Prosečna temperatura mora počinje od 22 °C na početku sezone, pa ide čak i do 26 °C u drugoj polovini leta, tako da sezona kupanja može da potraje i 5-6 meseci.

U prošlosti je Bijela bila selo ribara, vinogradara, maslinara i pomoraca, a najpoznatija je po tradiciji brodogradnje. Iz Bijele potiče kapetan Petar Želalić (1717-1811), Malteški vitez, čuven po tome što je, kao zatvorenik, oteo tadašnji najveći ratni jedrenjak na Mediteranu, tursku „Veliku sultaniju“, i njome odbegao za Maltu.

Iako su mnoge kapetanske palate stradale u zemljotresu iz 1979. godine, i danas se duž obale mogu videti poneki.  Ono što posebno krasi Bijelu su prelepi mediteranski parkovi, od kojih je najpoznatiji “park Đurković“. Ovde, sem egzotičnih japanskih kaki-jabuka, uspevaju i retke voćke fejoe, poreklom iz Južne Amerike. Pristup parku je slobodan, što znači da se bez ograničenja možete sladiti ukusom retke fejoe, ukoliko se ovde zadesite sredinom oktobra kad ona sazreva.

Što se tiče kulturnih dobara u Bijeloj se nalaze veoma bitni sakralni spomenici:

• Crkva Rize Svete Bogorodice, izgrađena u XII veku. Jako lepa crkva, čiji se stari ostaci mogu videti u staklenom oknu, postavljenom u nivou poda nove crkve, podignute 1824. godine. U ovoj crkvi se pod izuzetnim obezbeđenjem nalazi zbirka najstarijih štampanih tekstova na području Crne Gore (iz prve balkanske štamparije, vladarske porodice Crnojević, Cetinje, 1494);

Crkva Svetih Vrači, podignuta je u porti crkve Rize Sv. Bogorodice, sagrađena početkom XX veka;

Crkva Sv. Gospođa iz XVIII veka, podignuta je na obližnjem Veljem brdu;

Katolička crkva Svetog Petra. Po dosadašnjim nalazima crkva Sv. Petra podignuta je na mestu gde se nekada nalazio benediktinski manastir. Sa pozicije ove crkve pruža se fenomelanan pogled na Bijelu, i sve do najudaljenijih obala Tivatske rivijere.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bijela
Rent-A-Car - BijelaIzleti/Ekskurzije - Bijela

Drugi gradovi Boka Kotorska