Destinacije :: Oblast Bar ::

Bar apartmani hoteli vile Crna Gora 2018

Poput većine crnogorskih gradova, i Bar je tokom svoje istorije pripadao različitim civilizacijskim i kulturološkim svetovima. Međutim, za razliku od drugih crnogorskih gradova, Bar danas nije prepoznatljiv samo po jednom uticaju čiji je deo, ponekad i vekovima bio. Na nasleđu jedne epohe, nastajalo je i izgrađivalo se novo. U tom novom nasljeđu uvek su se jasno prepoznavale tekovine pređašnjeg.

Grad maslina, pomorska kapija Crne Gore, vekovno ognjište suživota, bez obzira na veru i naciju, Bar predstavlja spoj modernosti, tradicije i lepote. Značajan je kao dinamični ekonomski centar Crne Gore, ali i kao grad koji čuva bogatu kulturno-istorijsku tradiciju. Neki od najznačajnijih civilizacijskih dometa na prostoru Crne Gore, nastali su u Baru: ovde su sačuvani ostaci najstarijih pisanih spomenika. Pored toga u Baru se nalazi jedno od najstarijih maslinovih stabala na svetu, Stara maslina na Mirovici, stara preko 2000 godina.

Prijatna mediteranska klima privlači veliki broj turista svake godine. Sa prosječnih 270 sunčanih dana godišnje, Bar je jedan od najsunčanijih gradova Mediterana. 44 km morske obale, od kojih više od 9 km čine plaže, 67 km obale Skadarskog jezera i planinski masiv koji razdvaja ove dve velike vodene površine, čine Bar idealnim odredištem kako za turiste koji žele da se odmore na prelepim plažama i uživaju u netaknutoj prirodi, tako i za one koji hoće da obiđu brojne kulturne i verske spomenike ili da svoj odmor aktivno provedu baveći se brojnim sportskim aktivnostima.

U okolini Bara nalazi se nekoliko manjih reka. Najbliže gradu su Rikavac (17 km) i Željeznica (19,5 km), koje se ulivaju u Jadransko more.

Tokom 2010. godine opštinu Bar je posetilo 142.000 turista što je čini jednom od glavnih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

Stari Bar

Da boravite u Baru, a da ne posetite njegov stari deo tj. Stari Bar, isto je kažu Barani, kao i da „nijeste ni dolazili u grad“. Stari Bar je 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara i nalazi se na strmoj litici u podnožju planine Rumije. Građen sukcesivno tokom više vekova. Najprije je oblast koju je zahvatao Stari Bar bila mnogo bliža obali, ali je zbog čestih gusarskih napada, stanovništvo je moralo da se seli ka unutrašnjosti, pa je danas Stari Bar gotovo 5 km udaljen od mora.

Stari Bar se sastoji iz utvrđenog gradskog jezgra, opasanog zidinama iz XI i XII veka, koje su obnavljane u XIV i XV veku. Prilikom posete tom delu Bara, videćete starogradsku kapiju iz XI veka. Pored kapije, nalazi se i Citadela, koja je imala isključivo odbrambeni karakter. Kako je deo Starog Bara, dozidan u vreme Venecije, tokom XV i u prvoj polovini XVI veka, veliki broj spomenika autentično svedoči o tom vremenu. Još uvijek su dobro očuvane dve crkve: Sv. Katarine iz XIV, kao i Sv. Venerande iz XV veka.

U starom delu grada nalazi se i tursko kupatilo – amam iz XVII veka, barutana, kao i još neke zanimljive građevine, poput ostataka crkve Sv. Nikole, koju je godine 1288. sagradila žena srpskog cara Uroša, poznatija kao Jelena Anzujska ili Jelena Kurtnejska. Ispod Starog grada nalaze se i ostaci akvadukta, iz XVI i XVII vijeka, preko kojeg je dovodjena voda u grad.

Stari Bar, u kojem danas više niko ne živi nekada je bio prepun stanovnika koji su se bavili raznim vrstama trgovine, prodajom maslinovog ulja , prodajom soli, zanatstvom….

U Starom Baru nalazi se i naselje Podgrad, koje datira još iz srednjeg veka, ali u kojem se i danas aktivno živi. Tu se nalazi nekoliko starih kafana, prodavnica, zanatskih radnji, kao i lokalna pijaca. U Podgradu su smeštene i dve džamije, kao i katolicka crkva Sv. Marije.

Poslednjih godina društvo prijatelja Starog Bara, te potomci porodica koje su nekada u njemu živele, pokrenule su akciju za oživljavanje Starog Bara, kao drevne arhitektonske celine i najstarijeg naselja na području tog grada. Iz leta u leto Stari Bar postaje sve zanimljiviji arhitektama, arheolozima, kulturnim i javnim radnicima, koji otkrivaju zanimljive ideje i stvaraju razne projekte za revitalizaciju i čuvanje od zaborava Starog Bara. To je i način da se posebno mlađi Barani, ali i mnogobrojni turisti upoznaju sa svim onim, sto je Stari Bar nekada značio.

Gradska plaža Bar

Gradska plaža nalazi se u samom gradu ispred hotela „Topolica“. Dužine je 750 metara, a površine 21.000 m2. Ta plaza se godinama smanjivala izgradnjom luke i marine. Priobalni deo, od reke Željeznice koja protiče kroz Bar, prekriven je kamenim materijalom, dok deo plaže ispred hotela „Topolica“ u centru Bara, obiluje sitnim šljunkom i peskom koji je nasut dubljenjem lučkog basena. Takođe, taloženjem materijala koje je godinama donosila barska reka Željeznica.

Rekreacija u Baru

Ukoliko niste znali oblast Bar je veoma poznata po nautičkom turizmu, pa u gradu Bar postoji i jahting klub, koji već nekoliko godina uspešno radi. Iako je nautički turizam, u Crnoj Gori, pa i u Baru, tek u povoju, sve više mladih zainteresovano je za ovaj sport, te se i osnivači kluba trude da obezbede što bolje uslove za bavljenje tim sportom. Dakle, ako ste dobar jedriličar, veoma lako u barskom „Jahting klubu“ možete iznajmiti jahtu sa jedrima ili dogovoriti detalje oko unajmljivanja posade za plovidbu. Pa i ukoliko je jederenje Vaš davnašnji cilj, ne morate puno oklevati, jer u istom klubu postoji i škola jedrenja.

Ukoliko ste ljubitelj ronjenja podmorje Bara izuzetno je interesantno za ronioce, jer je u barskom akvatoriju i na nešto većoj udaljenosti od njega, na veoma malim dubinama, tokom XIX i XX veka potopljeno nekoliko brodova.

Takodje, na udaljenosti nešto većoj od milju i po od barske obale, na 50-tak metara dubine, pre nekoliko godina otkriven je jedrenjak iz XIX veka, koji je atraktivan kako za ronioce, tako i za druge zaljubljenike u more i njegove čari.

Na rtu Volujica, koji zatvara barsku luku, i danas se nalaze olupine francuskog ratnog broda „Dogue“, koji je nesrećnim slučajem odvučen na dno 1915. godine. Osim pomenutih lokaliteta, u Baru ima veliki broj uvala, zalova, skrivenih hridi i jos uvijek neistraženih pećina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bar
Rent-A-Car - BarIzleti/Ekskurzije - Bar
Drugi gradovi Oblast Bar