Destinacije :: Boka Kotorska ::

Baošići apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Udobno smešteno u bokokotorskom zalivu, na samo 8km udaljenosti od Herceg Novog, ali nedaleko i od Kotora i Tivta, nalazi se ovo ljupko, mirno mestašce, idealno za porodični odmor. Letovalište Baošići se proteže duž dva kilometra dugačke obale i pod budnim okom je čuvene planine Lovćen, koja se nad njim nadvija.

Poreklo imena Baošić

O poreklu imena Baošići postoje dva predanja. Jedno kaže da je mesto dobilo ime po crnogorskoj vladarskoj dinastiji Balšić. Po drugom predanju, naselje je dobilo ime u čast Balše Cvjetkovića, koji se prvi, po oslobođenju od Turaka, 1590. godine, sa porodicom ovde doselio. Da je ova teorija verovatnija, potvrđuje i činjenica da u Baošićima danas nema ni Balšića niti Baošića, ali zato ima mnogo Cvjetkovića. Mesto se, po imenu Baošle, prvi put pominje 1351. godine u povelji srpskog cara Dušana. Takođe, u ovom mestu postoje ostaci zidina Balšinih dvora i Balšin bunar.

Kratka istorija Baošića

U prošlosti je ovo mesto bilo poznato kao ribarsko. Šta više, Baošićani su važili za odlične zalivske ribare, ali i za dobre pomorce i zanatlije. U zlatno doba pomorstva ovde je bilo čak 30 brodova duge plovidbe i preko 50 kapetana. Danas takvih brodova, nažalost više nema, ali zato još uvek ima kapetana, kao i pomorskih oficira i mornara. Ukoliko gosti slučajno naiđu, ili pak potraže i sprijatelje se sa jednim od njih, neizostavno će uživati u jednoj od njihovih čudesnih i neverovatnih morskih priča. Nekada su plaže u i oko Baošića bile pune ribarskih barki i mreža koje su mirisale na ribu i sušile se na suncu. Danas je preostala tek po neka barka, a u mestu postoji samo jedna, zalivska Ribarska zadruga.

Baošići – Mesto idealno za pravi odmor, van industrijskog turizma

Baošići su idilično i mirno mesto za odmor, bez velikih hotela i hotelskih kompleksa koji bi narušili pravu mediteransku atmosferu koja vlada ovde. Daleko su od gužve i pompe velikih gradova kao što su Herceg Novi i Kotor, a opet dovoljno blizu da se, po želji, posete i obiđu. Tako turisti mogu da uživaju na jednoj od desetina prirodnih peščanih, ili plaža sa sitnim šljunkom u okolini, od kojih se neke nalaze u hladu stogodišnjih borova, kanarskih palmi ili magnolija. I deca i odrasli mogu se zabavljati tako što će sa plitkog i peščanog morskog dna sakupljati jestive školjke, vongole i vagane i tako sebi, možda čak i obezbediti ručak.

Baošićka ljubav

U ovom mestu ističe se jedna naročita ljubav između mladog francuskog oficira i pisca, Pjera Lotija i lepe seljanke Paskvale Ivanović, u koju se zaljubio za vreme boravka u Baošićima sa međunarodnom flotom 1880. godine. O ovoj ljubavi je pisao u svom dnevniku, a ovekovečio ju je u knjizi pod nazivom “Retko cveće“. Oktobra, 1934. godine, Društvo prijatelja Francuske je postavilo spomen-ploču u znak sećanja na ovog mladog pesnika i njegovu neostvarenu ljubav da zauvek ostane u Baošićima, sa Paskvalom.

Crkva Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole, sagrađena je u Baošićima pre više od četiri veka, a obnovljena 1802. godine. Posvećena je upravo ovom svecu, zato što se posebno ističe kao zaštitnik pomoraca.

Dom starog kapetana

Dom starog kapetana je mali, privatni muzej koji se nalazi u kući nekadašnjeg slovenačkog kapetana Miroslava Štumbergera, iznad Jadranske magistrale. Tu se nalazila njegova zaostavština koja se sastojala mahom od maketa starih bokokotorskih jedrenjaka, koje je sa velikom strašću i umešnošću pravio. Iako je ovaj muzej svojevremeno bio drsko opljačkan, i dalje postoji, i moguće ga je posetiti. O ovom kapetanu ispevana je i pesma, pod nazivom „Stari kapetan.

Bašta Baošića

Duž ovog pitomog ribarskog mestašca, nalaze se mnoga, možda i neočekivana stabla koja krase ovo mesto, kao što su kiparis, oleander, banana i mnoge vrste morskih palmi. Semena mnogih biljaka doneli su pomorci iz dalekih krajeva. Ipak, cvet po kome su Baošići naročito poznati su mimoze.

Praznik mimoza

Tokom februara ovo cveće cveta i mogu se videti čitave žute šume ovog zimskog cveta. Njihov miris ispunjava čitavo naselje, a u njegovu slavu se već četrdesetak godina prve subote u februaru održava čuveni Praznik mimoza. Tada u Baošiće dolaze mnogi turisti, kako iz same Crne Gore, tako i iz okolnih zemalja, da se pridruže radosti i veselju koje meštani priređuju na samoj obali. Peče se i deli besplatana riba, pije vino i pivo i hiljade ljudi peva i igra u očekivanju proleća i nove turističke sezone.

Naravno, u mestu ima puno kafanica i restorančića gde gosti mogu uživati u ukusnoj mediteranskoj kuhinji, i muzici, kao i prodavnica, kafića, poslastičarnica i ostalih sadržaja koji će zadovoljiti svačiji ukus.

Plaža Tirkiz

Tirkiz je najpoznatija plaza u Baošićima. Nalazi se u samom centru, mala je i prijatna. Okružena je borovom šumom što je čini posebno pogodnom, jer se posetioci mogu udobno skloniti od letnje žege. Na plaži se takođe nalazi i kafić u kome se mogu osvežiti ili pak popiti kafu. Tu su ležaljke i suncobrani koji se mogu iznajmiti, tuševi, kabine za presvlačenje, a zabavu je takođe moguće dopuniti iznajmljivanjem pedalina ili sandolina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Baošići
Rent-A-Car - BaošićiIzleti/Ekskurzije - Baošići
Drugi gradovi Boka Kotorska