Destinacije :: Kontinentalna Crna Gora ::

Andrijevica apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Na raskršću planinskih uzvišenja – Bjelasice, Komova i Prokletija, Andrijevica na jedinstven način predstavlja živopisni predeo koji veže ove masive. Andrijevica se nalazi u severoistočnom delu Crne Gore, na nadmorskoj visini od 740 metara.

Neponovljivi pejzaži netaknute prirode ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Ovo je relativno mlado naselje, ali je teritorija opštine oduvek bila prostor ljudskog delovanja i privrednih aktivnosti. Počeci razvijanja infrastrukture vezuju se za otvaranje ugostiteljskih, trgovinsih i zanatskih radnji sredinom XIX veka.

Planina Lisa

Planina Lisa vezuje Komove i Bjelasicu, a ovuda prolaze pešačke i biciklističke staze i odavde možete birati između spusta ka Gradišnici, Kolašinu ili Beranama. Pogled sa Lise pruža se na sve strane. Stanovnici ove oblasti su tradicionalni meštani koji cene prolaznike i goste, pa se ne ustručavajte da iznesete utiske o okruženju. Odluče li da podele koju mudrost sa vama, poslušajte, a ponude li domaću rakiju ili sir, ne odbijajte.

Bajkovita Gradišnica

Ako krenete prema Bjelasici naići ćete na bajkovitu Gradišnicu, prepunu pašnjaka, potoka i reka. Nastavak putovanja vas vodi do prevoja sa kojeg se pogled pruža dalje na Komove i Bjelasicu. Ovde reka Lim protiče kroz klisure i kotline, a zbog lepote ubraja se u dragulje ove regije. Takođe, otkrijte zašto je Lim jedna od najatraktivnijih reka za splavarenje. Divlje litice i brzaci, dok se spuštate niz razigranu vodu Kuckaje i Zlorečice, sve do Lima ostavljaju nezaboravna sećanja na avanturu dugu čak 30km!

Komovi

U epitete kojima su pesnici veličali Komove možete se uveriti i bolje ih istražiti samostalno, ali savetujemo konsultacije sa planinarskim klubom iz Andrijevice. Uz njihovu pomoć krenite u potragu za vrhovima sa kojih se vidi pola Crne Gore. Ako ste ipak, za opušteniju varijantu, posetite podkomovlje, gde ćete osim u prirodnim lepotama moći da uživate i u bogatom kulturno-istorijskom nasleđu ovog kraja, isprobate nacionalnu kuhinju i čujete zanimljive priče i legende.

Ovde bujna vegetacija i prirodne lepote, ne ostavljaju bez daha, već vam daju vetar u leđa da što više istražite i vidite. Ako dođete na jesen, na svakom imanju moći ćete da probate proizvode autohtonih vrsta po kojima je ovaj kraj čuven.

Kuti

Na 20km od Andrijevice, na samoj granici sa Albanijom, nalazi se dolina sa mestom Kuti. Ovo mesto naseljava svega nekoliko porodica, ali aktivnosti ima na pretek. Možete mušičariti u reci Kuckaji, planinariti prema Prokletijama ili Komovima. Priroda je netaknuta, vidici fantastični, a vazduh čist, planinski.

Dakle, Andrijevica – ko bi rekao da tako malo mesto nudi toliko sadržaja u okolini, da je prosto nemoguće opisati. Da rezimiramo: što se tiče planinarenja imate mnogobrojne mogućnosti koje pružaju staze koje presecaju područje andrijevačke opštine.

Na raspolaganju su vam pešačke ture ili netaknuti predeli koji otvaraju vrata najlepšim tajnama Komova. Lovite pastrmku, mladicu, lipljane i spuštajte se do Lima. Preko 190km biciklističkih staza sa preko deset prevoja sa usnulim selima i spokojnim katunima ne ostavljaju mesta za premišljanje već samo zovu da ih istražite.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Andrijevica
Rent-A-Car - AndrijevicaIzleti/Ekskurzije - Andrijevica
Drugi gradovi Kontinentalna Crna Gora