Destinacije :: Oblast Ulcinj ::

Ada Bojana apartmani hoteli vile Crna Gora 2019

Sasvim jedinstveno rečno ostrvo, Ada Bojana, nalazi se na ušću istoimene reke u Jadransko more, na krajnjem jugoistoku Crne Gore, uz državnu granicu sa Alabanijom. Ovaj peščani sprud povrišine od skoro pet kvadratnih kilometara nastao je veštačkim putem, a lokalne legende kažu, tako što se ovde, nekada davno, u blizini dva manja rečna ostrva nasukao veliki jedrenjak, „Merito“. Godinama se na ovu olupinu navlačio nanos od kog je najpre nastao sprud, a zatim i ostrvo koje je, vremenom podelilo tok Bojane na dva dela.

Ovaj trouglasti raj na zemlji sa dve strane zapljuskuju slatke rečne vode, a sa treće blagi talasi Jadrana, sa peščanom plažom dugom gotovo tri kilometra. Kao i sama plaža, i morsko dno ovde pokriveno je finim zlatastim peskom, i kao i na Velikoj plaži u Ulcinju, plitko i blagog pada, ali sa nezgodnim „provalijama“ koje rečna voda dubi u samom dnu, pa se ipak savetuje oprez. Inače, Adu od čak 13 kilometara duge ulcinjske plaže deli desni rukavac Bojane, a Ulcinj je i najbliži grad udaljen oko 15 kilometara.

Ada Bojana je sinonim za nudizam

Ada Bojana je širom sveta čuvena po svom nudističkom naselju i fascinantnoj, netaknutoj prirodi. Samo ostrvo odlikuje potpuno jedinstven ekosistem, ali i neverovatni prizori i vidici koji čine da nijedan zalazak sunca ne bude isti. Ada Bojana je prava oaza, pošto ovde nema urbanih naselja, već se njenim obalama nižu turistički smeštaji, kućice i sojenice efektno uklopljeni u njenu divlju prirodu.

Ada Bojana je idealna za ljude koji žele da se osame i uživaju u prirodi

Tako ovde sigurno možete naći mali kutak samo za sebe – bez obzira na to da li ste raspoloženi za luksuzan odmor uz koktele i vrhunske gurmaluke, ili volite da spavate pod vedrim nebom prepunim zvezda. Blaga mediteranska klima i izdvojenost od civilizacije opredelila je mnoge nudiste i poklonike prirode i nesputane slobode da ovde „osvoje“ svoje mestašce pod suncem. I birali su dobro, jer je ovo jedna od najatraktivnijih lokacija na crnogorskom, ali i čitavom jadranskom primorju.

Kao pravi dragulj prirode, Ada Bojana je fenomenalno mesto i za aktivan odmor i sve koji uvek žele nove prizore i izazove, pa ostrvo možete obići jašući konje u pravom romantičnom duhu, ili se provozati fijakerima, a tereni za tenis, odbojku, stoni tenis su na gotovo svakom koraku. Preporučujemo da se okušate i u surfovanju i probate da jedrite, ili uživate u veštini puštanja zmajeva, jer povoljni vetrovi prave odlične talase, i već nakon sedmodnevne obuke, bićete spremni da se uhvatite u koštac i samostalno zauzdate vazdušne struje.

Ukoliko ste ljubitelj posmatranja ptica ovo je pravo mesto za Vas

Ada Bojana je jedinstveni eko-sistem, i prava prilika i za posmatranje ptica, jer se ovde gnezdi preko 200 ptica stanarica, i sve su češći apeli za održivi razvoj turizma na ovom ostrvu kako bi se ovaj veliki diverzitet očuvao.

Krave su najpoznatiji stanovnici Ade Bojane

Mada, kada smo već kod najpoznatijih stanovnika Ade Bojane – nemojte se iznenaditi budete li sretali krave kako lutaju ostrvom. Naime, ovo su slobodne krave i pravi mezimci svih posetilaca, a u zimskim mesecima, društvo im prave mnogobrojne čaplje i galebovi.

U okviru nudističkog centra nalazi se i izuzetno dobari “a la carte“ restorani, a na samom ušću reke u more nalazi se dosta atraktivan plažni bar. Na jugozapadnom delu ostrva postoji i hotelski kompleks sa niskim bungalovima koji nisu ugrozili prirodni izgled ostrva, a u njhovom zaleđu je priroda netaknuta njihovom izgradnjom.

Adu Bojanu sa ostatkom kopna povezuje most izgrađen 1987. godine

Sve do 1987. godine na Adu Bojanu mogli ste doći jedino splavom, a tada je podignut i most koji je povezuje sa kopnom. Ono što je najneobičnije u vezi sa ovim jedinstvenim ostrvom je njegova promenljivost. Svake godine obale su malo drugačije nego prethodne, odnosno drugačije su izvajane, njene granice se rastežu ili smanjuju – pojavljuju se novi rukavci i nestaju oni kojih je do tada bilo. Mlada, divlje lepote i u stalnoj promeni vizure, ne čudi što je popularnost Ade Bojane kod turista iz godine u godinu sve veća i veća.

Ljubitelji ribolova neće nikako neće ostati uskraćeni za predivno iskustvo

Duž obala reke Bojane očekuju vas gotovo idilični prizori nanizanih ribarskih čamaca i autentičnih ribarskih kućica koje se na visokim stubovima dižu iznad vode, a ovde ima i atraktivnih konoba gde se možete počastiti svežom morskom i rečnom ribom, kao i plodovima mora ulovljenih i posluženih na tradicionalne načine.

Ovo ostrvo pruža vam mogućnost da se potpuno osamite i vratite prirodi, a kada se uželite društva, jednostavno se prošetajte okruženjem i upoznajte zanimljive ljude, od kojih neki iz godine u godinu na letovanje dolaze isključivo ovde. Takođe, česta je preporuka da prekoračite uobičajenih deset dana rezervisanih za odmor, jer će vam istraživanje ovog ostrva odneti barem nedelju dana, a barem jedan dan bi trebalo da odvojite za posetu Ulcinju.

Adu Bojanu krasi bogato istorijsko nasleđe

Čitava ova regija održava kontinuitet ljudskog života još od bronzanog doba, i ukoliko ste poklonik kulture i istorije, možete posetiti i staru nekropolu u selu Zogaj, koja datira još iz bronzanog doba.

Jedna od najzanimljivijih priča iz istorije Ulcinja govori o saracenskom brodu punom afričkih robova koji se nasukao na obali, a hrabri ribari iz okoline po opasnom neveremenu rizikovali su svoje živote izvlačeći umesrećene, koje su prihvatili kao deo svog stanovništva, i čiji potomci još uvek žive na ovim prostorima. U periodu pre dominacije Mletačke Republike na Jadranu, ovaj grad je bio poznat i kao ozloglašena piratska luka na Jadranu, a već u XVI veku grad zauzimaju Turci. Tek krajem XIX veka Ulcinj postaje deo Crne Gore.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ada Bojana
Rent-A-Car - Ada BojanaIzleti/Ekskurzije - Ada Bojana
Drugi gradovi Oblast Ulcinj